Rusia accelerează desfășurările de trupe la granița cu statele NATO: Moscova își reface forțele armate la un ritm care depășește estimările anterioare

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:
Militar rus în timpul exercițiilor premergătoare invaziei din Ucraina / foto: ministerul rus al apărării, facebook
Militar rus în timpul exercițiilor premergătoare invaziei din Ucraina / foto: ministerul rus al apărării, facebook

Rapoarte apărute în luna mai 2025 indică o intensificare semnificativă a desfășurărilor de trupe rusești și o expansiune rapidă a infrastructurii militare de-a lungul graniței cu Finlanda. Această activitate, confirmată de imagini satelitare și surse de informații occidentale, stârnește îngrijorări majore în rândul NATO și al statelor vecine, semnalând o potențială schimbare strategică în regiune ce amintește periculos de mult de preludiul invaziei din Ucraina din 2022.

Integrarea Finlandei în NATO în 2023 a extins frontiera alianței cu peste 1.300 de kilometri, iar manevrele Moscovei sunt considerate de experți ca fiind mai mult decât simbolice, sugerând o pregătire operațională pentru desfășurări rapide de trupe. Dezvăluirile, coroborate de multiple surse de informații occidentale, indică un răspuns rusesc deliberat la dinamica de securitate alterată din Europa de Nord.

Youtube video image

Imagini din satelit obținute de postul de televiziune SVT de la Planet Labs și Public Labs scot la iveală un tipar de activitate militară rusă de-a lungul frontierei finlandeze, concentrat în special în patru locații cheie: Kamenka, Petrozavodsk, Severomorsk-2 și Olenya.

La Kamenka, situată la doar 60 de kilometri de granița finlandeză, au fost instalate peste 130 de corturi militare noi pe terenuri anterior neamenajate începând din luna februarie. Aceste structuri au capacitatea de a găzdui aproximativ 2.000 de militari, indicând o prezență trupelor în creștere rapidă în imediata vecinătate a graniței NATO.

În Petrozavodsk, la aproximativ 160 de kilometri de frontieră, au fost construite trei depozite de mari dimensiuni, destinate stocării a până la 50 de vehicule blindate fiecare, cu un al patrulea depozit încă în construcție. Această infrastructură logistică masivă sugerează pregătiri pentru susținerea unor operațiuni la scară largă.

Mai la nord, la Severomorsk-2, un aerodrom anterior inactiv a fost reactivat. Imagini recente arată mai multe elicoptere, identificate ca fiind din seria Mi-8 sau Mi-17, prezente lângă pistă. Aceste tipuri de elicoptere sunt utilizate intens pentru transportul trupelor și al proviziilor, sugerând potențiale pregătiri pentru mișcări rapide către zone de operare avansate.  

Baza aeriană Olenya, situată la aproximativ 140 de kilometri de Finlanda și deja implicată în misiuni cu bombardiere cu rază lungă de acțiune pentru războiul din Ucraina, prezintă de asemenea o activitate reînnoită, consolidându-și rolul strategic în regiune.

Serviciile de informații din Statele Unite și Europa interpretează aceste evoluții ca un efort metodic al Rusiei de a-și reconstrui capacitatea militară în Districtul Militar de Vest, în special după pierderile grele suferite în Ucraina.

 

Rusia își reface forțele armate la un ritm care depășește estimările anterioare

 

Surse citate de Wall Street Journal indică faptul că noua infrastructură militară, incluzând cazărmi, centre logistice și potențial un nou sediu lângă Petrozavodsk, ar putea găzdui zeci de mii de trupe.

Această acumulare de trupe, sugerează oficiali militari, ar putea restabili sau chiar depăși postura rusă pre-2022 de-a lungul graniței finlandeze, cu unele unități fiind reorganizate în divizii și sprijinite de linii feroviare și capacități de transport îmbunătățite.

Comandanți NATO, precum generalul Christopher Cavoli, au avertizat recent că Rusia își reface forțele armate la un ritm care depășește estimările anterioare, subliniind implicațiile strategice pentru flancul nordic al NATO.

 

Rusia ar putea testa unitatea și nivelul de reacţie al NATO

 

Oficialii ruși neagă orice intenție agresivă. Președintele Vladimir Putin a respins rapoartele privind concentrații de trupe amenințătoare, în timp ce surse de la Kremlin au reiterat că orice măsuri militaro-tehnice reprezintă un răspuns suveran la extinderea NATO. Cu toate acestea, datele vizuale și tiparele de desfășurare contrazic aceste afirmații, spun experții.

Aderarea Finlandei și Suediei la NATO, în 2023 și 2024 respectiv, a fost o reacție directă la agresiunea rusă din Ucraina și la amenințările ulterioare de la Moscova. Ambele state nordice au luat de atunci măsuri semnificative pentru a-și consolida apărarea, Finlanda stabilind un nou comandament avansat NATO în Laponia.

Cu toate acestea, viteza și amploarea acumulării rusești, oglindind mobilizările amenințătoare dinaintea invaziei din Ucraina din 2022, au reaprins temerile de escaladare. Locotenent-generalul finlandez Vesa Virtanen a avertizat că Kremlinul ar putea testa unitatea și nivelul de răspuns al NATO, în special în conformitate cu Articolul 5 al tratatului alianței.  

Expansiunea confirmată prin satelit a prezenței militare rusești lângă Finlanda reprezintă un avertisment dur cu privire la peisajul de securitate volatil ce se conturează în Europa de Nord. Pe măsură ce Moscova consolidează trupele și infrastructura de-a lungul frontierei extinse a NATO, calculul strategic se schimbă din nou.

Indiferent dacă este intenționată ca o demonstrație de forță, o manevră de descurajare sau baza pentru operațiuni viitoare, această acumulare pune la încercare coeziunea NATO și forțează o reevaluare a posturilor defensive în întreaga regiune nordică. Avertismentul este clar: Europa ar putea intra într-o nouă fază de confruntare, una care ecou semnalele ratate înainte de Ucraina.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
pixel