Rusia mai are un pas și renunță la tratatul de interzicere a testelor nucleare

Racheta Sarmat
Racheta Sarmat

Legea de revocare a ratificării de către Rusia a Tratatului global de interzicere a testelor nucleare a fost adoptată și de camera inferioară a parlamentului, Duma de Stat, potrivit Reuters.

Deputaţii au votat în unanimitate proiectul de lege în a doua şi a treia lectură. Au fost 415 voturi pentru, fără abţineri sau voturi împotrivă.

Preşedintele Vladimir Putin a cerut parlamentului pe 5 octombrie să facă schimbarea pentru a "reflecta" poziţia Statelor Unite, care au semnat, dar nu au ratificat niciodată Tratatul de interzicere totală a testelor din 1996.

Tratatul, care interzice testele ce implică explozii nucleare, a făcut ca astfel de teste să fie un dosar tabu.

Doar Coreea de Nord a efectuat un astfel de test în acest secol.

Rusia spune că nu va relua testele decât dacă Washingtonul o va face, dar experţii în controlul armelor sunt îngrijoraţi că s-ar putea apropia de un test pe care Occidentul l-ar percepe ca o escaladare nucleară rusă pe fondul războiului din Ucraina.

CNN a publicat luna trecută imagini din satelit care arată că Rusia, Statele Unite și China au construit fiecare noi instalații la locurile lor de testare nucleară în ultimii ani.

Rusia a ratificat inițial CTBT în 2000. Deși a revocat acest pas, Rusia a declarat că va rămâne semnatară a tratatului și va continua să furnizeze date sistemului global de monitorizare care alertează lumea cu privire la orice test nuclear.

Legea va merge acum la camera superioară, iar apoi la Putin, pentru semnare.

Renunțarea Rusiei la CTBT urmează suspendării, la începutul acestui an, a tratatului New START, ultimul tratat nuclear bilateral rămas cu Statele Unite, care limitează numărul de focoase strategice pe care fiecare parte le poate desfășura.

Experții de la Institutul Internațional de Cercetare a Păcii din Stockholm au spus că ambii pași ar putea fi gândiți de Putin pentru a „genera panică și incertitudine în rândul statelor care sprijină Ucraina în apărarea acesteia împotriva invaziei ilegale a Rusiei”.

Deși mișcarea Rusiei „slăbește stabilitatea internațională și diminuează perspectivele omenirii de a evita o nouă cursă a înarmărilor nucleare”, este dificil pentru Washington să critice gestul Moscovei, întrucât SUA nu au ratificat tratatul, deși sunt stat semnatar.

Rusia post-sovietică nu a efectuat niciodată un test nuclear. Ultima testare a fost efectuată de Uniunea Sovietică în 1990, iar Statele Unite ale Americii în 1992.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel