Rusia a prezentat „noul” MiG-31I modernizat - „un pericol pentru NATO”. Arme antisatelit și rachete hipersonice Kinzhal, printre noutăți

Ionel Copcea |
Data actualizării: | Data publicării:
MiG-31, foto: Ministerul Apărării de la Moscova
MiG-31, foto: Ministerul Apărării de la Moscova

Versiunea MiG-31I “Ishim” a vechiului avion de vânătoare-interceptare sovietic reprezintă una dintre atracțiile forumului tehnico-militar Armata-2022, aflat în curs de desfășurare în aceste zile în localitatea Kubinka de lângă Moscova. Ultima realizare a specialiștilor ruși din domeniu “poate să plaseze pe orbită sateliți de mici dimensiuni, dar și să întrebuințeze arme antisatelit, precum și rachete hipersonice Kinzhal.”

Platforma sovietică

 

Avionul de vânătoare-interceptare de tip MiG-31 a fost dezvoltat în perioada sovietică, pentru a înlocui interceptoarele vechi MiG-25, care au avut performanțe slabe la viteze supersonice la altitudini mici. Dezvoltarea aparatului a început în anul 1968, iar introducerea în înzestrare a avut loc începând din anul 1981. Până la mijlocul anilor 1990, au fost produse peste 500 de avioane de acest tip, care nu au fost livrate la export. Singura excepție este reprezentată de Kazahstan, care a primit ceva mai mult de două duzini de astfel de aeronave. Restul, fac parte și astăzi din Forțele Aerocosmice ale Federației Ruse, aflându-se fie în exploatare, fie în conservare.

 

Versiuni de modernizare

 

În ultimii ani, avioanele de vânătoare-interceptare au fost modernizate, în mai multe versiuni, respectiv MiG-31BM, MiG-31K și MiG-31I. Aeronava MiG-31BM este versiunea de bază, folosită atât de Forțele Aerocosmice, cât și de Aviația navală. Aceasta se află în serviciul de luptă, în special,  în Regiunea Militară Centru, în cadrul Forțelor Aerocosmice, dar și la Flota de Nord și în Regiunea Militară Est, în compunerea Aviației Navale.

Începând din anul 2017, în Regiunea Militară Sud, a fost creată o escadrilă de avioane MiG-31K, inclusă în serviciul de luptă experimental. Aeronavele au fost adaptate pentru întrebuințarea noilor rachete hipersonice cu bazare aeriană de tip Kinzhal.

Ultima “găselniță” a specialiștilor ruși din domeniul aviației este avionul MiG-31I, care “pe lângă funcțiile antisatelit, poate folosi și rachete hipersonice Kinzhal”, după cum susține producătprul Pentru prima dată, patru aeronave de acest tip au participat la parada aeriană din acest an de la Moscova. De asemenea, în aceste zile, o aeronavă MiG-31I poate fi văzută într-o prezentare statică în parcul Patriot din Kubinka, unde se desfășoară forumul tehnico-militar Armata-2022.

Trebuie precizat faptul că, începând de la sfârșitul anului 2021, în cadrul Aviației cu rază lungă de acțiune (Aviația Strategică), pe teritoriul Regiunii Militare Vest, a fost operaționalizat primul regiment de aviație dotat cu rachete hipersonice Kinzhal. Din compunerea acestuia fac parte atât avioanele MiG-31K aflate anterior în exploatare experimentală în Regiunea Militară Sud, cât și noile aeronave de tip MiG-31I.

Avioanele regimentului participă în mod activ la “operația militară specială” din Ucraina, unde au executat mai multe lovituri asupra unor ținte prioritare (puncte de comandă și depozite de muniție subterane), după cum se mai precizează în presa rusă de specialitate.

 

Planuri de viitor

 

În pofida vârstei sale venerabile, avionul MiG-31 rămâne o aeronavă relevantă pentru forțele aeriene ruse, care va mai fi întrebuințată timp de mulți ani. Funcția principală a acestuia va fi cea de platformă purtătoare pentru rachetele hipersonice Kinzhal, considerate o amenințare serioasă la adresa statelor membre NATO. În același timp, importanța avionului MiG-31 poate fi văzută în planurile Moscovei de a utiliza aeronavele de acest tip pentru a proteja facilități de mare importanță pentru Kremlin, cum ar fi, de exemplu, ruta maritimă nordică (prin Oceanul Arctic).

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel