Rusia a lansat rachete de croazieră Kalibr împotriva unor HIMARS de lemn folosite drept ținte false

Sisteme americane M142 HIMARS folosite de Ucraina împotriva invadatorului rus. Foto: Forțele armate ucrainene
Sisteme americane M142 HIMARS folosite de Ucraina împotriva invadatorului rus. Foto: Forțele armate ucrainene

Ucraina a dislocat mai multe lansatoare de rachete de tip HIMARS false, fabricate din lemn, pentru a induce în eroare forțele ruse care ulterior au lansate rachete de croazieră Kalibr spre ele.

Potrivit publicației Washington Post, sistemele din lemn arată identic cu cele reale, fapt pentru care UAV-urile folosite de ruși le-au identificat eronat ca fiind lansatoare multiple reale de tip HIMARS.

Dronele ruse au identificat sistemele din lemn după câteva zile de la dislocarea țintelor false.

Sursa citată precizează că Federația Rusă a lansat 10 rachete de croazieră de tip Kalibr asupra acestor ținte fictive. Informația a fost dată publicației americane de un oficial din cadrul Armatei ucrainene.

Analiștii de la Washington Post remarcă faptul că în cazul în care informația se dovedește a fi reală, Federația Rusă a aruncat pe apa sâmbetei 65 de milioane de dolari, costul unei rachete de croazieră de tip Kalibr fiind estimat la 6.5 milioane de dolari.

Rachetele Kalibr care au lovit lansatoarele multiple HIMARS de lemn au fost lansate de Flota Rusă a Mării Negre.

 

Rusia a anunțat distrugerea a cel puțin 6 sisteme americane de tip HIMARS, Ucraina neagă informația

 

În orice caz, informația privind lovirea unor HIMARS false poate explica siguranța cu care Moscova a anunțat distrugerea a cel puțin 6 sisteme de acest tip în Ucraina.

Amintim că în urmă cu două săptămâni ministrul Serghei Șoigu spunea că sistemele occidentale nu au schimbat cu nimic ecuația în Ucraina, fapt pentru care mitul armelor occidentale superioare s-a prăbușit. Mai mult, Șoigu ironiza sistemele HIMARS.

Pe de altă parte, în ciuda faptului că nu există sistem impenetrabil, Ucraina a negat totuși faptul că sisteme HIMARS au fost distruse. 

Nu e deloc exclus ca pe măsură ce numărul de sisteme HIMARS trimise Ucrianei devine din ce în ce mai mare, Federația Rusă să lovească în cele din urmă un astfel de sistem, însă până în prezent Moscova nu a prezentat nicio dovadă în acest sens.

Pe lângă precizia chirurgicală, un punct forte a sistemelor HIMARS îl reprezintă mobilitatea.

CITEȘTE ȘI: Rusia anunță că studiază arme occidentale capturate în Ucraina iar „mitul Javelin și HIMARS” s-a spulberat

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel