Rusia a dislocat avioane de vânătoare cu rază mare de acțiune în apropiere de Alaska

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:

Biroul de presă al Flotei ruse a Pacificului a informat, la începutul lunii decembrie, că avioane de vânătoare MiG-31 BM au fost dislocate pe aerodromul Anadyr din regiunea rusească Chukotka, situată în apropiere de statul american Alaska.

„Pentru a consolida gruparea de aviație în zona arctică, echipajele avioanelor de vânătoare MiG-31BM de mare altitudine ale aviației navale a Flotei Pacificului au preluat serviciul de luptă de apărare antiaeriană pe aerodromul Anadyr. În prezent, unitatea de aviație stabilește modul de cooperare cu sistemele de apărare antiaeriană dislocate la sol (…)” a precizat biroul de presă.

Potrivit jurnaliștilor de la Defence Blog, apropierea de Alaska face din regiunea Chukotka o zonă extrem de sensibilă. Este a doua regiune a Rusiei cel mai puțin populată, cu aproximativ 50500 de locuitori (densitate de 0.068 locuitori / kmp), și cu o infrastructura săracă.

Comentariul autorului: Aerodromul Anadyr este situat la mai puțin de 1000 de km de Alaska. Până în prezent era folosit ca aerodrom operativ/temporar de bombardierele strategice rusești, în cadrul exercițiilor sau a diferitelor misiuni. Dislocarea la Anadyr a aeronavelor MiG-31BM, a căror destinație principală este asigurarea interdicției aeriene pe distanțe mari, reprezintă o noutate și reflectă o tensionare a relațiilor dintre Rusia și SUA.

Având în vedere raza de acțiune a aeronavei MiG-31BM și a rachetelor de la bordul acesteia, Moscova, prin această mutare, creează în regiunea arctică prima zonă antiacces împotriva armamentelor (A2/AD – anti access / area denial), care se întinde efectiv peste teritoriul SUA.

Principalele caracteristici tehnico-tactice ale MiG-31BM, care îl fac unul dintre cele mai bune avioane de vânătoare din lume, sunt: viteza de peste 3000 km/h, plafonul maxim de zbor mai mare de 20 de km, raza de acțiune (dus-întors) între 700 și 1450 km (în funcție de viteză și altitudine) și încărcătura maximă de nouă tone de rachete și bombe.

Aeronava poate fi echipată cu noile rachete aer-aer tip R-37 considerate printre cele mai performante la nivel mondial, care au o viteză de șase Mach și o distanță de lovire de 400 de km. Combinat cu raza de acțiune, avionul poate distruge ținte aeriene la distanțe de 1100 – 1800 km față de baza proprie. Astfel, avioanele americane aflate în misiune deasupra statului Alaska sunt în raza rachetelor aer-aer rusești.

În plus, MiG-31BM poate fi echipat și cu rachete aer-sol, antinavă, antiradar, iar varianta MiG-31K are ca principală armă, celebra rachetă hipersonică Kh-47M2 Kinzhal, cu o bătaie de 2000 km. Văzute din satelit, între MiG-31BM și MiG-31K, foarte probabil, nu sunt diferențe sesizabile.

Pentru România, regiunile Alaska și Chukotka sunt desigur foarte departe, dar nevoia NATO de a reechilibra raportul de forțe în Arctica, poate duce la redislocarea de trupe de oriunde, inclusiv din Europa de Est. În consecință, devine tot mai stringent faptul că, pe termen scurt, trebuie să bazăm în mare parte doar pe armata noastră, în eventualitatea unui conflict mondial.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel