ROMATOM salută parteneriatul dintre România și SUA pentru construcția reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă

Tudor Curtifan |
Data publicării:

Forumul Atomic Român, "ROMATOM", reprezentând asociaţia industriei nucleare din România, salută adoptarea de către Senatul României a proiectului de lege privind ratificarea Acordului între Guvernul României şi Guvernul Statelor Unite ale Americii privind cooperarea în sectorul energiei nucleare civile din România, în speţă pentru realizarea Proiectului de retehnologizare a Unităţii 1 CNE Cernavodă şi a Proiectului Unităţilor 3 şi 4.

Acest pas dovedeşte puternica susţinere a domeniului nuclear de către întreg spectrul politic românesc reprezentat în Parlamentul României.

Acest Acord Interguvernamental de cooperare în domeniul nuclear parafat în toamna anului 2020 reprezintă un progres semnificativ realizat pentru avansarea proiectelor nucleare din România, cu rol strategic în asigurarea independenţei şi securităţii energetice şi atingerii ţintelor de decarbonizare asumate de România în cadrul noului Green Deal European.

"România beneficiază de experienţă de operare acumulată de-a lungul funcţionării Unităţilor 1 şi 2, forţă de muncă calificată, o industrie orizontală matură şi capabilă să participe semnificativ la realizarea de noi proiecte nucleare. Asumarea de către autorităţile statutului român a parteneriatului transatlantic pentru realizarea proiectelor nucleare strategice între România şi SUA reprezintă un semnal pozitiv pentru industria locală, deschizând totodată perspective pentru dezvoltarea educaţiei, a cercetării şi a inovaţiei în domeniul nuclear", spune Teodor Chirică, preşedinte onorific ROMATOM, citat de Agerpres.

În prezent, industria nucleară din România are o cifră de afaceri anuală de 590 milioane Euro şi asigura 11.000 locuri de muncă, cifra care ar putea creşte la 19.000 în contextul demarării unor proiecte nucleare noi.

În baza unui studiu realizat de ROMATOM pe un număr de 42 companii româneşti specializate în domeniul nuclear şi domenii conexe, se estimează că potenţiala participare a industriei nucleare româneşti la finalizarea proiectului Unităţilor 3 şi 4 Cernavodă este evaluată la circa 1 - 1,6 miliarde euro, ceea ce ar reprezenta între 25 şi 40% din valoarea totală a contractului de Inginerie, Procurare, Construcţie şi Punere în funcţiune (EPCC).

"Prin continuarea proiectelor nucleare majore din domeniul nuclear din România, ţară noastră se înscrie în demersurile realizate la nivel european în privinţa tranziţiei către o economie cu zero emisii de carbon până în anul 2050, energia nucleară fiind o componentă importantă a decarbonizării, coloana vertebrală aşa cum este numită de către Comisia Europeană în raportul 'A clean planet for all', alături de energiile regenerabile. România este, de asemenea, angajată în dezvoltarea de noi tehnologii nucleare, precum reactoare mici modulare şi tehnologii de generaţie IV prin participarea în proiectul european Alfred, expertiză dobândită prin operarea unităţilor nucleare existente şi a celor noi reprezentând o resursă importantă pe baza căreia putem capitaliza şi dezvoltă mai departe", a arătat Lucian Rusu, director general ROMATOM.

ROMATOM s-a constituit la data de 10 ianuarie 2001, ingloband în prezent 40 de companii şi asociaţii specializate în furnizarea de servicii, produse şi lucrări pentru domeniul nuclear şi domenii conexe.

Asociaţia are drept scop promovarea utilizării în scopuri paşnice a energiei nucleare în România şi susţinerea programului nuclear naţional, precum şi coordonarea tuturor activităţilor asumate prin aderarea şi participarea Asociaţiei la FORATOM - Forumul Atomic European.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel