România va avea completă a doua escadrilă de F-16 în 2023. Tot atunci începe la Aerostar modernizarea F-urilor din prima escadrilă

Avioane F-16 Fighting Falcon aflate în dotarea Forțelor Aeriene Române. Sursă foto: MApN
Avioane F-16 Fighting Falcon aflate în dotarea Forțelor Aeriene Române. Sursă foto: MApN

Deteriorarea stării de securitate din regiunea Mării Negre arată din nou importanța procesului de înzestrare cu tehnică militară modernă a Armatei României, pilon esențial privind securitatea și stabilitatea pe Flancul Estic al NATO.

Unul din programele „restante” în ultimii ani a fost F-16 Fighting Falcon. România ar fi trebuit încă de acum 15 ani să dețină trei escadrile de F-16. 

În prezent Forțele Aeriene Române operează o escadrilă completă de F-16 Fighting Falcon, aeronave pe care România le-a achiziționat la mâna a doua din Portugalia.

Cele 17 avioanele, împreună cu suportul logistic, au costat peste 900 de milioane de euro fiind la standardul M5.2R. Ele sunt zburate mult mai puțin de portughezi, avioanele de vânătoare fiind cam pe la jumătatea resursei de zbor.

La finalul lunii decembrie 2021, Ministerul Apărării Naționale a anunțat că a primit aprobarea Parlamentului pentru a iniția procedura de achiziționare a încă două escadrile de F-16, fiind alese F-urile norvegiene. Afacerea este una foarte bună, 354 de milioane de euro pentru 32 de avioane, plus 100 de milioane suport logistic. Diferența față de F-urile portugheze e că avioanele norvegiene au resursa de zbor mai mică, dar suficientă pentru a le opera în următorii 10 ani, perioada de tranziție către aeronave de generația a V-a. În plus, avioanele F-16 din Norvegia vin în configurație M6.5.2, superioară celor portugheze.

CITEȘTE ȘI: După ce și-a vândut avioanele F-16 României, Norvegia închide baza aeriană principală de deasupra Cercului Arctic

 

În 2023 România ar trebui să aibă două escadrile de F-16. Tot atunci va începe și modernizarea primei escadrile de F-uri achiziționate din Portugalia

 

2. F-16, Româ... (f-16-romania_73769800.jpg)

F-16, România, sursă foto: Forțele Aeriene Române

Știm că avioanele F-16 norvegiene vor începe să ajungă în țara noastră din luna octombrie a acestui an. Și, potrivit unui material privind înzestrarea forțelor armate, publicat pe Trustul de Presă al MApN,dacă totul se va desfășura conform planificărilor, la sfârșitul lui 2023, Forțele Aeriene române ar urma să aibă în componență o a doua escadrilă de F-16”.

Avioanele F-16 norvegiene vor veni într-un flux foarte mare. Marea provocare pe care o va avea România din acest moment va fi să reușească să pregătească piloți, operatori, tehnicieni pentru F-16 Fighting Falcon, proces care nu doar că e costisitor, dar care durează aproximativ un an sau doi și necesită implicarea statelor aliate.

Vestea bună e că modernizările și mentenanța escadrilelor se va face în țară la Aerostar Bacău. Tot aici vor fi modernizate și avioanele F-16 din prima escadrilă, achiziționate din Portugalia, care vor fi aduse la standardul celor norvegiene. Modernizarea lor va începe tot în 2023, an în care ar trebui să avem operaționale două escadrile de F-16.

Potrivit Forțelor Aeriene Române, modernizarea la configurația M6.XR este planificată să se execute în perioada 2023- 2025, odată cu furnizarea, de către partenerul american, a echipamentelor și pachetului software dedicate avioanelor F-16 achiziționate de România.

CITEȘTE ȘI: Dîncu: Să fim sinceri. România nu are ce face cu F-35, chiar dacă ar fi avut bani. Le-am fi folosit tot ca F-16

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel