România și Bulgaria, protocol privind apărarea comună. Avioanele NATO vor putea opera misiuni în spațiul ambelor țări

O aeronavă CF-18 a Forțelor Aeriene Regale Canadiene, împreună cu două aeronave MiG-21 LanceR ale Forțelor Aeriene Române. Sursă foto: NATO Allied Air Command și Canadian Armed Forces - Facebook
O aeronavă CF-18 a Forțelor Aeriene Regale Canadiene, împreună cu două aeronave MiG-21 LanceR ale Forțelor Aeriene Române. Sursă foto: NATO Allied Air Command și Canadian Armed Forces - Facebook

MApN informează că secretarul de stat pentru politica de apărare, planificare şi relaţii internaţionale, Simona Cojocaru a avut o întâlnire la Ruse, în Bulgaria, cu ministrul adjunct al apărării din Republica Bulgaria, Atanas Zaprianov.

Cu această ocazie a fost semnat Protocolul de Amendare a Acordului între Guvernul României şi Guvernul Republicii Bulgaria privind operaţiile transfrontaliere de poliţie aeriană, semnat la Bucureşti, la 12 octombrie 2011.

Potrivit uni comunicat al MApN, emis către DefenseRomania, documentul va asigura cadrul desfăşurării transfrontaliere a operaţiilor aeriene specifice sub egida misiunii NATO de poliţie aeriană întărită de către alte state membre NATO, în mod integrat, în spaţiul aerian al României şi Bulgariei. Aplicarea acestui Protocol va reprezenta nu doar un câştig din punct de vedere operaţional, dar şi un semnal de coerenţă regională, coeziune şi solidaritate aliată în promovarea apărării aeriene comune.

Misiunea de poliţie aeriană întărită reprezintă unul dintre principalele eforturi aliate în asigurarea posturii colective de descurajare şi apărare şi un element semnificativ al eforturilor şi posturii NATO în asigurarea securităţii în regiunea Mării Negre, mai precizează MApN.

 

România și Bulgaria au discutat și despre securitatea la Marea Neagră



În marja evenimentului, cei doi oficiali au avut o rundă de consultări subsumate dialogului bilateral politico-militar, în abordarea reperelor semnificative ale agendelor de securitate NATO şi UE.

Pe acest fond, discuţiile s-au concentrat pe cooperarea bilaterală şi regională, abordarea situaţiei de securitate în zona Mării Negre şi eforturile NATO la nivel regional, perspectivele şi reperele procesului NATO 2030, abordările şi obiectivele aliate în perspectiva summit-ului Alianţei din acest an, precum şi pe aspectele relevante ale dezvoltării profilului UE în domeniul securităţii şi apărării, cu accent pe Busola Strategică, iniţiativa PESCO şi cooperarea UE-NATO.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel