România, shopping cu 10 miliarde de euro pe card

Bogdan Chirieac |
Data publicării:

Bogdan Chirieac, analist de politică internă și internațională, a scris pentru DefenseRomania un editorial în care arată impactul strategic al programului de înzestrare al Armatei și rolul pe care acesta îl poate juca pentru securitatea dar și economia țării

Nu mai este un secret pentru nimeni că participarea armatei României la lupta împotriva terorismului în Afganistan și Irak, după atentatele de la 11septembrie 2001, a avut un rol fundamental în admiterea țării noastre în NATO și Uniunea Europeană. Toate slăbiciunile Administrației românești de după 1989 au fost compensate de eroismul militarilor români care și-au servit țara, la 8.000 km distanță, și i-au făcut pe occidentali să acorde o șansă României.

Astăzi, în 2018, România este un partener respectat în NATO și un membru codaș al Uniunii Europene. România a luat însă decizia de  a aloca 2% din PIB pentru Apărare. Faptul l-a dus pe președintele Klaus Iohannis în Rose Garden-ul Casei Albe, la întâlnirea cu președintele Donald Trump. Nu mai puțin de 10 miliarde de euro și-a bugetat România pentru achiziționarea de armamenet în următorii ani. Pentru o țară cu un PIB anual de 200 miliarde de euro nu e timp, nu este nici o sumă mică, dacă ne gândim că s-ar putea construi lejer peste 1.000 km de autostradă sau peste 1.000 de km de cale ferată de mare viteză cu banii aceștia.

În contextul geopolitic actual este însă absolut necesar ca România să aibă nu doar o armată de profesioniști dedicați țării, ci și o înzestrare cât de cât corespunzătoare pentru a fi, dacă nu la nivelul, măcar compatibilă cu standardele NATO.

Achiziția de armament poate fi pentru o țară ca România nu doar o cheltuială netă, ce s-ar putea eventual regăsi în creșterea securității. Achizitia de armament poate duce la renașterea industriei de apărare a României. Înainte de 1989 acesta era cea mai performantă din lagărul comunist, evident după fosta URSS . Cei 10 miliarde de euro pot crea locuri de muncă și în România, investiții importante și un transfer de tehnologie absolut necesar unei industrii unde nu s-a investit mai nimic de aproape 30 de ani. Industria de armament poate deveni un motor al creșterii exporturilor românești, exporturi cu valoare adăugată mare. România are în plan achiziții diverse, de la rachete Patriot la avioane F16, la mijloace de luptă antiaeriene, corvete, blindate, mașini de luptă de toate felurile.

Contractele de armament în SUA sau Europa pot deschide căi de lobby nebănuite. La Washington sau la Paris interesele politice ale Bucureștiului pot fi mai bine reprezentate prin influența pe care industria militară o are în toate statele puternice europene. La fel cum aducerea României în Occident a fost puternic accelerată de decizia politicului de a trimite militari alături de SUA și NATO în teatrele de operații, o conducere responsabilă a României ar putea folosi cu multă inteligență cei 10 miliarde de euro pentru achiziția de armament, ca să obțină pentru țara noastră avantaje uriașe atât politice, cât și economice, și nu doar în planul securității.

Defense România va încerca să completeze un gol în presa de specialitate din România aducând, în fața cititorilor săi, atât ultimile noutăți în materie de tehnica militară și intelligence, cât  și analize pertinente politice, economice și militare din lumea întreagă. Vom urmări însă permanent locul și rolul României într-o lume unde au loc profunde transformări și unde națiunile își respectă alianțele, având însă mereu în vedere propriul interes național.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel