România, o armată cu tehnică modernă, dar cu soldați dotați la nivelul anilor 2000. Prioritatea - aparatură de vedere pe timp de noapte

Tudor Curtifan |
Data publicării:
Sursă foto: Forțele pentru Operații Speciale Române - Facebook
Sursă foto: Forțele pentru Operații Speciale Române - Facebook

MApN are în derulare diferite programe de înzestrare cu tehnică militară modernă, însă dotarea individuală a soldatului, trecută oarecum în subsidiar, e cel puțin la fel de importantă.

În prezent în dotarea individuală a soldaților Armatei române se regăsește tehnică veche sau în cel mai bun caz uzată fizic și moral, depășită tehnologic.

În programele de înzestrare ale statelor ce dețin armate puternice, echiparea individuală a soldatului are un rol esențial. Unele țări, mult mai avansate din punct de vedere militar și tehnologic, dezvoltă inclusiv costume cu armură futuristă capabile să mărească performanțele fizice ale soldatului. În viitor noile echipamente se vor putea coordona totodată cu alte structuri de forță, în timp real, precum un regiment de blindate sau inclusiv o escadrilă de aviație.

Dar să le luăm pas cu pas.

Până atunci, Armata română, care a cunoscut o perioadă lungă de mai bine de un deceniu în care înzestrarea forțelor armate a fost lăsată de izbeliște, încearcă să recupereze decalajul investind în tehnică de luptă occidentală.

Deși multe programe au început stângaci și s-au lovit de întârzieri mari cauzate inclusiv de aparatul birocratic greoi, într-un final bătrânele MiG-uri-21 LanceR vor fi înlocuite de F-16 Fighting Falcon, o escadrilă formată din 17 avioane fiind deja în dotarea forțelor armate române.

Există în derulare programele de înzestrare cu sisteme de apărare anti-aeriană de ultimă generație, precum Patriot sau HIMARS - rază lungă și medie -, baterii de coastă NSM, dar și exemplul de succes - programul transportoarelor blindate Piranha V.

Așteaptă începerea SHORAD/VSHORAD, sisteme de apărare anti-aeriană cu rază scurtă și foarte scurtă, programul de înzestrare cu blindate ușoare 4x4, cel de UAV-uri, sisteme de comandă control C4I și multe altele. De patru corvete la Marea Neagră ne-am cam resemnat.

 

Dotarea individuală a soldatului, un program important la nivelul Armatei române. Prioritatea - aparatură de vedere pe timp de noapte

 

Generalul Daniel Petrescu, Șeful Statului Major al Apărării, în cadrul unui interviu televizat la postul Antena 3, în urmă cu două săptămâni, vorbind de programele de înzestrare, a amintit de dotarea individuală a soldatului și importanța ei.

„Un lucru la care țin foarte mult este dotarea individuală a soldatului. Cel puțin, în acțiunile de apărare, cu toate sistemele tehnice, acțiunea militarului e fundamentală. Trebuie să îl avem echipat și cu mijloace de protecție și cu armament modern. Și mai ales cu aparatură de vedere pe timp de noapte, acesta e un alt program important de înzestrare, la care la nivelul Statului Major al Apărării ținem foarte mult”, a precizat generalul Daniel Petrescu.  

În noile programe esențiale de înzestrare pe care MApN le va iniția se regăsește și cel de dotare individuală a soldatului, sub denumirea generală de „Sistem armament individual tip NATO”.

Derularea cât mai rapidă a acestuia scade inclusiv riscul unor situații nedorite, precum o armată cu soldați dotați individual la nivelul anului 2000 care operează tehnică militară la nivelul anului 2022.

CITEȘTE ȘI: De la pistoale Carpați la „Soldatul Viitorului”. Noile sisteme ar revoluționa echipamentele Armatei României

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel