România încă așteptă înlocuirea bătrânului Jder iar un mic stat baltic se mișcă bine: Va produce o treime din cele 1.000 de mașini de luptă CV90 ce vor ajunge în Est

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
MLI-84 „Jderul”. Foto: DefenseRomania
MLI-84 „Jderul”. Foto: DefenseRomania

Țările din regiunea nordică și baltică își majorează drastic cheltuielile pentru apărare din cauza invaziei rusești a Ucrainei și a solicitărilor SUA ca membrii europeni ai NATO să își asume o mai mare responsabilitate pentru propria securitate. Țările din nordul Flancului Estic intenționează să achiziționeze în comun 1.000 de mașini de luptă a infanteriei CV90.

Una dintre cele mai moderne platforme de luptă, CV90, este produs de o filială suedeză a britanicilor de la BAE Systems, unul dintre giganții europeni din domeniul apărării.

Cu toate acestea, Lituania a reușit să determine mutarea pe teritoriul său pentru o parte din producția de MLI-uri CV90.

Aproximativ o treime din vehiculele de luptă pentru infanterie CV90 de fabricație suedeză, pe care țările nordice și baltice intenționează să le achiziționeze, vor fi asamblate în Lituania, a anunțat prim-ministrul lituanian Gintautas Paluckas. Potrivit lui Paluckas, acordul preliminar prevede ca aproximativ 30% din CV90 să fie asamblate în Lituania.

Decizia nu a venit de nicăieri. Amintim că toți balticii și Polonia, au majorat masiv procentul alocat apărării. Niciuna dintre aceste țări nu are alocat pentru Apărare mai puțin de 3% din PIB.

Suedia, Lituania, Norvegia și Finlanda iau în considerare o achiziție coordonată și intenționează să achiziționeze împreună aproximativ 1.000 de vehicule CV90, Lituania primind aproximativ 100.

„Acest lucru va asigura integrarea întreprinderilor lituaniene în lanțul de aprovizionare”, a declarat prim-ministrul. În total, țările nordice și baltice își propun să achiziționeze împreună aproximativ 1.000 de vehicule de luptă pentru infanterie, a adăugat Paluckas.

Procesul se va desfășura, evident, cu participarea industriei de apărare din Suedia. Proiectele comune  se vor concentra pe producția de arme moderne, precum și pe înființarea de noi uzine și fabrici de apărare.

 

România încă stă în versiunea de ”tranziție” MLI-84M - Jderul și așteaptă de ani de zile o licitație pentru un MLI modern

 

2025 e anul în care e așteptată lansarea procedurii de licitație pentru unul din cele mai mari contracte de înzestrare din ultimii ani: Programul ”Mașină de luptă a infanteriei, pe șenile – MLI”

MApN dorește de câțiva ani să achiziționeze aproape 300 de astfel de MLI-uri, într-un contract ce se ridică la aproape 3 miliarde de euro.

În orice caz, tergiversarea licitației nu poate decât să împingă România decât către o negociere păguboasă, făcută sub presiune. Ce e diferit față de acum 10-15 ani? Dacă atunci tehnica de luptă era folosită în teatre de luptă mai puțin solicitante, precum Afganistan sau Irak, acum echipamentele achiziționate trebuie să fie pregătite de răspuns inclusiv împotriva unei armate bine organizate precum cea a Federației Ruse.

Armata României are în dotare MLI-84M „Jderul”  (Mașina de Luptă a Infanteriei Model 1984), un vehicul de luptă blindat, amfibiu, șenilat. 

MLI-84M „Jderul”, echipat cu lansatoare de rachete antitanc Spike - sursă foto: Nicuşor Comănescu, militar din  Batalionul 300 Infanterie Mecanizată "Sfântul Andrei", via Forțele Terestre Române

În anii 90, MLI-84 au fost modernizate, rezultând versiunea de ”tranziție” MLI-84M - Jderul, pentru a fi aduse la standarde NATO.

”Jderul” are un sistem de ochire performant (având inclusiv telemetru laser și camere termice), o turelă OWS-25R echipată cu tun automat KBA-07 Oerlikon de 25 mm, mitralieră coaxială sau lansatoare de rachete antitanc Spike. Totuși, ”Jderul” rămâne un compromis semnificativ, mai ales pe partea de protecție a personalului, acolo unde compromisul este considerat inacceptabil.

 

CV90, unul dintre posibilii concurenți în licitația MApN

 

Vehiculul blindat de luptă CV90 al Suediei este conceput să reziste climatelor subarctice.

Poate transporta până la opt persoane, călătorind cu o viteză maximă de 70 de kilometri pe oră.

Construcția sa modulară permite echiparea sa cu componente de securitate cibernetică, precum și cu sisteme de ochire și control al focului de ultimă generație, care oferă probabilități mari de lovire a țintelor terestre și aeriene.

Alături de BAE (cu CV90 sau AMPV), sunt interesate de Programul ”Mașină de luptă a infanteriei, pe șenile – MLI” și alte trei mari consorții. E vorba de GDELS care propune ASCOD, Rheinmetall care propune Lynx și coreenii de la Hanwha Aerospace cu Redback. Toate aceste companii produc blindate de ultimă generație și toate au diferite contracte cu Armata României în alte programe.

Interes există și din partea altor companii, precum polonezii de la Polska Grupa Zbrojeniowa (PGZ) cu mașina de luptă Borsuk. Nu în ultimul rând turcii de la Otokar și-au manifestat și ei interesul cu produsul Tulpar. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
pixel