România cumpără 2 submarine franceze Scorpene pentru 2 miliarde de euro. Cum văd experții „Scorpene românești în Marea Neagră”

Darius Muresan |
Data actualizării: | Data publicării:
Submarin din clasa Scorpene, al Marinei din Chile. Foto: US Navy
Submarin din clasa Scorpene, al Marinei din Chile. Foto: US Navy

Parlamentul României a aprobat achiziția a două submarine Scorpene produse de gigantul francez Naval Group.

Potrivit documentelor oficiale, România va achiziționa și două nave vânătoare de mină second hand dar modernizate prin intermediul unui acord G2G (guvern la guvern) cu Marea Britanie. 

În ceea ce privește submarinele, programul se va derula pe o perioadă de 8 ani iar valoarea estimativă este de 2 miliarde de euro.  România va cumpăra două submarine franceze de tip Scorpene.  

Programul de înzestrare denumit oficial „Submarin împotriva amenințărilor de suprafață și subacvatice” include pe lângă cele submarine scorpene și torpile, suport logistic, mentenanță ți echipamente de testare și criptografice, asistență și serviciu de instruire a personalului, inclusiv folosirea în luptă.

Cele două submarine Scorpene pentru România vor fi construite de compania franceză Naval Group, care se află implicată și în programul „Corveta multifuncțională”. În 2019 Asocierea dintre Șantierul Naval Constanța și Naval Group a fost declarată câștigătoare iar francezii ar fi trebuit să construiască în România patru corvete.

Din motive financiare și neînțelegeri profunde între Șantierul Naval Constanța și Naval Group din Franța, există un blocaj. În pofida faptului că Ministerul Apărării Naționale (MApN) a invitat de mai multe ori asocierea să semneze contractul, acest lucru nu s-a întâmplat.

În ceea ce privește achiziția de submarine Scorpene, fostul Ministru al Apărării Vasile Dîncu a fost cel care a anunțat în exclusivitate pentru DefenseRomania la vremea respectivă intenția ca țara noastră să achiziționeze submarine franceze. El preciza atunci că s-a semnat o scrisoare de intenție în acest sens între România și Franța

 

Ce spun experții despre submarine Scorpene în dotarea României în Marea Neagră

 

2. Un submari... (scrorpene-india_78162000.png)

Un submarin indian din clasa franceză Scorpene. Foto: Forțele Navale Indiene

În cadrul podcasturilor Obiectiv EuroAtlantic difuzate de DefenseRomania, acest subiect a fost abordat de mai multe ori de-a lungul timpului. Redăm câteva opinii cu privire la acest subiect:

„Avem infrastructură submaritimă la Marea Neagră care va trebui supravegheată. Acest lucru nu se poate face decât cu submarine. Ținând un submarin în imersiune, la o anumită adâncime, va face foarte dificilă detectarea lui. Și poate supraveghea ce se întâmplă în jurul unor obiective economice și de importanță strategică de asemenea anvergură.

Dotarea cu rachete care se lansează din imersiune reprezintă o capabilitate deosebită, dar ele sunt fiabile și pot acționa corespunzător în Marea Neagră. Plus că au sistemele de prelungire a stării de imersiune în condițiile în care se reciclează aerul din interiorul submarinului, putând să stea în imersiune 20 de zile, ceea ce e destul de bine” -  Contraamiralul de flotilă (r.) Constantin Ciorobea, fost Locţiitor al şefului Statului Major al Forţelor Navale.

„Evident că e nevoie de submarine. Noi în partea subacvatică în afară de puitoarele de mine, care sigur, reprezintă și ele o capabilitate, nu avem altceva. Avem nevoie de submarine și capabilitatea de luptă în adâncuri care asigură un sistem extraordinar de important și în furnizarea de informații. Rolul fundamental al unui submarin e de a culege și furniza informații.

Marea Neagră prin caracteristicile ei e extrem de generoasă cu posibilitățile pe care le oferă unui submarin, lucru semnalat și de experții navali. Submarinele sunt mai greu de detectat datorită faptului că sonarul nu funcționează precum în alte medii acvatice. Ne văduvim singuri de posibilitatea de a acționa în mediul subacvatic. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial am avut trei submarine” - Generalul (r.) de brigadă Mircea Mîndrescu.

Varianta Scorpene este cea mai bună în acest context de sprijin al Franței și al pieței navale din sectorul de apărare. Având în vedere variantele construite, există și o variantă care se potrivește foarte bine pentru Marea Neagră, dar, mai mult decât atât, varianta pentru România poate fi personalizată în conformitate cu cerințele Forțelor Navale Române” - Eugen Niculae, fost comandor, marinar și reprezentant al industriei de apărare, în prezent Marketing & Business Development Director la compania românească INTERACTIVE Systems.

CITEȘTE ȘI: De ce România păstrează încă Delfinul deși submarinul nu va mai intra niciodată în submersiune. Motivul principal nu e antrenamentul

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel