România a intrat oficial în Coliția de antrenare a piloților Ucrainei. Tîlvăr: Obiectivul e de a avea și piloți români de F-16 instruiți cât mai rapid

Darius Muresan |
Data publicării:
F-16, România. Sursă foto: MApN
F-16, România. Sursă foto: MApN

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a semnat marți, 11 iulie, în marja Summit-ului NATO de la Vilnius, Declarația comună privind formalizarea Coaliției de antrenare a forțelor aeriene ale Ucrainei, în vederea operării aeronavelor F-16.

Prin semnarea Declarației comune, România se alătură unui grup important de state aliate format din Belgia, Canada, Danemarca, Luxemburg, Norvegia, Polonia, Portugalia, Regatul Țărilor de Jos, Suedia și Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord.

Proiectul va aduce beneficii importante și pentru România și va un rol esențial în cadrul programului F-16 al  Forțelor Aeriene Române.

 

Interesul major al României e să aibă cât mai rapid piloți români bine instruiți pentru a opera cele 32 de avioane F-16 care vor ajunge în țară

 

„Interesul nostru major este de a avea cât mai repede piloți români bine instruiți pentru a opera aeronavele F-16 din dotarea Forțelor Aeriene Române. Știm cu toții cât de complexă este asigurarea securității spațiului aerian în regiunea Mării Negre, la granița NATO. Suntem  în procesul de a transfera încă 32 de aeronave din Norvegia și vom avea astfel, sperăm cât mai repede, trei escadrile înzestrate cu aeronave multirol F-16 Fighting Falcon.

Atingerea acestui obiectiv este esențială pentru Armata României și un pas extrem de important pentru tranziția către avioanele de generația a V-a, F-35. Trebuie să evidențiez și impactul acestui program pentru industria națională de apărare, în contextul în care Aerostar Bacău a fost desemnat Centru de Mentenanță pentru F-16, fiind asigurat transferul de tehnologie de ultimă generație în România,” a declarat ministrul Tîlvăr, potrivit unui comunicat emis de Ministerul Apărării Naționale (MApN) către DefenseRomania.

Semnarea Declarației comune vine în contextul în care, în ședința din 6 iulie 2023, Consiliul Suprem de Apărare a Țării a aprobat înființarea în România a unei facilități de instruire pentru personalul din Forțele Aeriene Române care operează aeronave F-16, facilitate care, într-o fază ulterioară înființării, va putea fi deschisă participării personalului navigant din statele aliate și partenere NATO (inclusiv Ucraina).

 

Înzestrarea Forțelor Aeriene Române cu avioane de luptă multirol F-16 Fighting Falcon

 

2. Sursă foto... (f-16-romania_37426500.jpg)

Sursă foto: MApN

România a retras din serviciu pe data de 15 mai bătrânele avioane MiG-21 LanceR. În prezent Forțele Aeriene Române dispun de doar 17 avioane F-16 achiziționate din Portugalia, adică o escadrilă.

România a achiziționat recent 32 de avioane F-16 Fighting Falcon din Norvegia, la un preț de 388 de milioane de euro, pentru a asigura tranziția către F-35.

Cele 32 de avioane F-16 AM/BM norvegiene sunt în configurație M6.5.2, iar contractul include și motoare de rezervă și suport logistic.

În prezent, Forțele Aeriene Române au în dotare o escadrilă completă formată din 17 aeronave F-16 în configurație M5.2R, care vor fi modernizate la configurația M6.6.

Dacă avioanele achiziționate din Portugalia au fost zburate mai puțin, fiind undeva la mijlocul duratei de viață, cele 32 din Norvegia mai au resursă pentru aproximativ 10 ani.

Obiectivul achiziției de F-16 e de a asigura tranziția către generația a V-a: F-35 Lightning II.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel