Mentenanţa sistemelor antiaeriene Patriot se va face în România, asigurată de Romaero

S.I. Catalin |
Data publicării:

Compania Aerospațială Romaero și compania americană Raytheon au semnat miercuri, un Memorandum de înțelegere pentru dezvoltarea cooperării industriale pentru programul Patriot. Compania românească ar putea să ofere servicii de producție și mentenanță tehnică pentru sistemele Patriot deținute de România, se arată într-un comunicat al Ministerului Economiei.

Romaero ar putea exporta produse și servicii la nivel global, având posibilitatea să devină unul dintre furnizorii globali ai companiei americane Raytheon. Zonele în care ar putea colabora Romaero și Raytheon includ atât fabricarea de părți componente și subansamble mecanice, cât și asistența tehnică pentru sistemele Patriot deținute de România.

Concret, Romaero va furmiza o serie de componente necesare fabricarea sistemelor Patriot şi, mai important, va beneficia de un transfer de tehnologie şi de instructajele aferente pentru a putea face mentenanţa sistemelor care vor intra în dotarea Armatei Române. 

Programul de rachete Patriot este ''extrem de important'' pentru România, iar memorandumul de înţelegere între Romaero S.A. şi Raytheon Company pune bazele unuia dintre centrele de mentenanţă din ţara noastră pentru aceste rachete, a declarat, miercuri, ministrul Economiei, Niculae Bădălău.

El a participat, la Palatul Victoria, alături de prim-ministrul Viorica Dăncilă şi ministrul Apărării Naţionale, Gabriel Leş, la ceremonia de semnare a memorandumului de înţelegere Romaero SA Bucureşti - Raytheon Company.

,,Semnarea acestui memorandum este un moment important pentru industria aerospaţială şi de apărare românească, pentru că se pun bazele unuia dintre centrele de mentenanţă din România pentru rachetele Patriot. Programul de rachete Patriot este un program extrem de important pentru România şi lucrul ăsta îl cunoaştem cu toţii. Este important pentru România astfel încât companiile din industria de apărare să poată să reîntoarcă în economia reală cât mai multă valoare adăugată din programele de înzestrare", a spus Bădălău.

Ministrul Economiei a adăugat că industria de apărare românească funcţionează.

,,Asocierea cu Beretta, unde oferim o armă de asalt de generaţie 4, Beretta ARX 160, la Pirahna 5 la Uzina de Mecanică Bucureşti, unde îl fabricăm, şi astăzi la mentenanţa unei rachete de tehnologie înaltă arată că suntem pe drumul cel bun cu industria de apărare", a susţinut Niculae Bădălău.

El şi-a exprimat încrederea că Romaero S.A. va reuşi să redevină cel mai important centru aerospaţial din România.

"În momentul ăsta, în Romaero, lucrează peste 900 de persoane, sper să mărim personalul la 1.500, un personal calificat, unde să întărim siguranţa şi unde partenerul american să vadă în noi un partener serios şi un partener de afaceri cât mai bun", a completat Bădălău.

La rândul său, ministrul Apărării, Gabriel Leş, a afirmat că acordul semnat între Romaero S.A. şi Raytheon Company reprezintă pentru MApN un moment extrem de important "întrucât se edifică certitudinea că sistemele Patriot care vor intra în dotarea Forţelor Aeriene vor beneficia de asistenţă tehnică de cea mai înaltă performanţă".

,,Mai mult de atât, se creează premisele dezvoltării unei infrastructuri tehnologice de înalt nivel, oportunităţi pentru noi locuri de muncă în industria de apărare, precum şi formarea unor specialişti într-un domeniu extrem de competitiv la nivel internaţional. Pe de altă parte, marcăm un deziderat de primă importanţă asumat de Guvernul României, respectiv implicarea industriei româneşti de profil, astfel ca o parte semnificativă din sumele pe care le cheltuim şi le investim să meargă în economia românească", a declarat Leş.

Potrivit ministrului Apărării, în contextul regional şi internaţional de securitate, România şi-a asumat un rol activ, afirmându-se drept un pilon "esenţial" de securitate pe flancul estic al Alianţei Nord-Atlantice.

,,Guvernul a continuat şi în 2019 alocarea pentru al treilea an consecutiv a 2% din PIB pentru apărare, conform deciziei Parlamentului. Prin măsurile luate până în prezent, la care se adaugă şi momentul pe care îl marcăm astăzi, România îşi consolidează capabilităţile din domeniul apărării, sistemul Patriot oferind o capacitate defensivă de apărare antiaeriană deosebit de performantă. Mai mult decât atât, achiziţionarea acestui sistem va contribui la perfecţionarea pregătirii specifice prin realizarea unei interoperabilităţi de nivel ridicat cu structurile similare din SUA", a explicat Leş.

Michelle De Maio, director de programe la Raytheon, a afirmat că Patriot este un sistem de apărare şi reprezintă coloana apărării aeriene din NATO.

,,Acum câteva săptămâni am participat la cea de-a treia revizuire a Programului Patriot pentru România (...) şi sunt entuziasmată să mă aflu din nou, aici, în Bucureşti, în acest palat minunat, pentru semnarea acestui memorandum de înţelegere. Memorandumul de înţelegere demonstrează angajamentul lui Raytheon pentru parteneriat industrial vizavi de sistemul Patriot. (...) Este un prim pas pentru Romaero pentru a deveni parte a lanţului de furnizori aprobat de către Raytheon şi să înceapă să dezvolte oportunităţile de suport logistic şi mentenanţă acestor sisteme", a spus De Maio.

Memorandumul de înţelegere între Romaero S.A. Bucureşti şi Raytheon Company care va sta la baza colaborării industriale locale pentru programul Patriot a fost semnat din partea română de directorul general al Romaero S.A., Remus Vulpescu, iar din partea americană de Mike D'Ambrosio, director.



DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel