Revoluția rachetelor. Ce ne indică cele 500 de sisteme HIMARS pe care Polonia le va cumpăra, comparativ cu 54 ale României

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Steagul României și cel al Statelor Unite ale Americii, în timpul ceremoniei de dislocare a sistemelor HIMARS. Foto: MApN
Steagul României și cel al Statelor Unite ale Americii, în timpul ceremoniei de dislocare a sistemelor HIMARS. Foto: MApN

La finalul lunii mai ministrul polonez al Apărării Mariusz Blszczak a anunțat că a trimis o solicitare către SUA pentru achiziția a 500 de lansatoare HIMARS. Achiziția aduce o schimbare de paradigmă importantă pentru forțele poloneze.

Cele 500 de lansatoare M142 HIMARS vor echipa 80 de batalioane. Mai mult, procesul de achiziție se va face prin integrarea în economia poloneză și cu implicarea industriei de apărare de la Varșovia.

La începutul anului 2019, Polonia şi Statele Unite au încheiat un contract inițial în valoare de 414 milioane de dolari (365 de milioane de euro) pentru dotarea armatei poloneze cu lansatoare americane de rachete HIMARS. 

Anunțul polonezilor privind achiziționarea a 500 de sisteme M142 HIMARS vine la puțin timp după ce Varșovia a anunțat și suplimentarea sistemelor anti-rachetă cu rază lungă de acțiune de tip Patriot.

Lockheed Martin furnizează deja de mai mulți ani către US Army și aliaților din NATO sisteme sol-sol cu bătaie mare HIMARS.

Sistemele sunt achiziționate inclusiv de către România, țara noastră fiind de altfel primul stat din Europa de Est care a achiziționat HIMARS.

În comparație, țara noastră a achiziționat 54 de instalații de lansare M142 HIMARS.

În 2021 România a primit primele sisteme HIMARS, precum și Patriot. România devine astfel prima țară din Europa Centrală și de Est care operează deja atât sisteme Patriot, cât și HIMARS. 

 

Revoluția rachetelor în Polonia. Forțele armate poloneze vor putea lovi ținte adânc în teritoriul inamic

 

Înzestrarea Varșoviei cu HIMARS face parte dintr-un program mai complex cunoscut sub denumirea de Homar.

Analiștii publicației poloneze Defence24 se apleacă asupra achiziției celor 500 de lansatoare HIMARS de către Polonia, considerând tranzacția un pas important către o schimbare de strategie care e doar începutul unui plan în acest sens.

Astfel, forțele poloneze vor avea capacitatea de a lovi ținte adânc în teritoriul inamic. Sistemele vor asigura și capacitatea Poloniei de a respinge o ipotetică ofensivă împotriva ei, dar au și un puternic rol de descurajare.

Nu în ultimul rând, sistemele pot acționa împotriva artileriei cu rază lungă de acțiune. Asemenea sisteme de artilerie au fost întotdeauna folosite la scară largă de Federația Rusă.

De aici și retorica agresivă a Moscovei împotriva SUA, după anunțul Washingtonului de a trimite Ucrainei sisteme HIMARS.

În ceea ce privește rachetele, polonezii vor achiziționa și rachete de tip ATACMS cele care permit HIMARS să lovească la o distață de până la 300 kilometri. 

România, pe lângă cele 54 de lansatoare, a achiziționat și rachete M31A1, M30A1, dar și ATACMS (cu rază de până la 300 km).

Țara noastră a plătit undeva la 1.4 miliarde de euro, astfel că, amintește și sursa citată, chiar dacă Varșovia nu a dezvăluit valoarea la care se va ridica contractul, tranzacția a 500 de sisteme M142 HIMARS împreună cu câteva mii de rachete va costa peste 10 miliarde de dolari.

CITEȘTE ȘI: România, o armată cu tehnică modernă, dar cu soldați dotați la nivelul anilor 2000. Prioritatea - aparatură de vedere pe timp de noapte

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel