Aceşti responsabili şi foşti responsabili ai administraţiei, neidentificaţi, au declarat sub anonimat pentru NYT că s-au temut ca preşedintele american să nu reia această ameninţare cu prilejul summit-ului NATO din iulie 2018, când i-a acuzat pe aliaţi că nu participă suficient la cheltuielile alianţei militare create în plin Război Rece pentru a asigura securitatea Europei de Vest în faţa Uniunii Sovietice.
Anturajul lui Donald Trump a reuşit în cele din urmă să salveze situaţia, dar la Bruxelles au circulat zvonuri cu privire la ameninţarea preşedintelui american de a părăsi Alianţa Nord-Atlantică.
Întrebat despre aceste dezvăluiri, un purtător de cuvânt al Pentagonului, Eric Pahon, a dat asigurări că Statele Unite rămân "100% angajate faţă de NATO".
"În cursul summitului NATO, preşedintele american a declarat că 'angajamentul Statelor Unite faţă de NATO este foarte puternic' şi că aliaţii 'au făcut progrese enorme'", a adăugat Eric Pahon.
"Aceasta nu s-a schimbat", a adăugat el. NATO "rămâne piatra de temelie a securităţii transatlantice", a mai spus purtătorul de cuvânt.
La Bruxelles, un responsabil al NATO a reamintit şi el afirmaţiile făcute de Donald Trump cu prilejul summitului din iulie. "Statele Unite sunt ferm angajate faţă de NATO şi securitatea transatlantică", a declarat pentru AFP acest responsabil sub acoperirea anonimatului.
"Statele Unite şi-au sporit semnificativ participarea la apărarea Europei, inclusiv prin creşterea numărului trupelor lor", a adăugat el.
Este foarte probabil că Congresul să se opună unei decizii a executivului dacă Donald Trump hotărăşte retragerea Statelor Unite din NATO.
SUA sunt singura ţară care a invocat până în prezent Articolul 5 al NATO, principiul apărării colective a alianţei, după atentatele de la 11 septembrie 2001.