Pe urmele Germaniei: Republica Cehă a cerut Elveției tancuri vechi Leopard 2

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:

Cehia dorește să cumpere un număr nespecificat de tancuri Leopard 2 mai vechi, care în prezent sunt depozitate în Elveția, relatează Agerpres.

Vânzarea tancurilor de fabricație germană și deținute de Elveția ar putea permite tuturor să mărească ajutorul acordat Ucrainei, deoarece Germania și alte țări le-ar putea folosi pentru a înlocui utilajele deja livrate sau promise Kievului.

"Avem o cerere din partea Germaniei şi, de atunci, avem o cerere şi din partea Cehiei", a declarat Amherd la televiziunea publică SRF.

"Nu am discutat despre achiziţionarea de tancuri din Elveţia, dar dacă Elveţia ar vrea să ne ofere Leopard 2 ca recompensă pentru ajutorul nostru acordat Ucrainei, cu siguranţă nu ne-am opune", a declarat pentru AFP purtătorul de cuvânt al ministrului ceh al apărării, David Jares.

Odată ce nevoile de apărare ale Elveţiei sunt satisfăcute,"va exista o serie de tancuri de care nu vom avea nevoie şi pe care le putem pune la dispoziţie dacă Parlamentul le declară scoase din uz", a explicat Amherd în interviul său. Ea nu a furnizat precizări cu privire la cererea Pragăi şi, în special, la numărul de tancuri solicitat de Cehia.

 

Germania vrea să cumpee Leopard 1 și 2



La sfârşitul lunii februarie, Germania i-a cerut ministrului elveţian să aprobe preluarea de către grupul german de apărare Rheinmetall a unor tancuri de luptă Leopard 2 dezafectate.

Germania vrea să cumpere și  96 de tancuri Leopard 1 de la firma elvețiană de apărare Ruag pentru a le trimite în Ucraina. Afacerea implică tancuri Leopard 1 uzate și neoperaționale, pe care Ruag le-a cumpărat în 2016 în Italia, scrie Reuters.

Ruag a solicitat o clarificare preliminară fără caracter obligatoriu de la Secretariatul de Stat pentru Afaceri Economice și a primit un răspuns negativ, potrivit Tages-Anzeiger. Acordul ar putea totuși să fie finalizat și probabil va fi discutat de Consiliul Federal al Elveției.

Întrucât Elveţia interzice, în virtutea neutralităţii sale, transferul de echipamente militare către o ţară aflată în război, Berlinul a asigurat că tancurile nu vor fi re-exportate în Ucraina, potrivit ministerului.O regulă care ar urma să se aplice şi cererii venite din partea Republicii Cehe.

Praga este un furnizor foarte important de arme pentru ucraineni, în special vehicule blindate de origine sovietică, de acelaşi tip cu cele folosite de armata ucraineană.

Menţinerea tancurilor elveţiene "în Germania sau la partenerii NATO şi UE ar fi garantată" pentru a umple golurile create de predarea tancurilor Leopard 2 Ucrainei şi pentru a îmbunătăţi aprovizionarea cu piese de schimb, precizase Ministerul elveţian al Apărării în momentul anunţării cererii germane.

Armata elveţiană dispune de 134 de tancuri Leopard 2 aflate în uz şi estimează că se poate descurca fără un număr "limitat" din cele stocate.

De asemenea, Armata elveţiană are stocate de ani de zile 96 de tancuri Leopard, care sunt testate în mod regulat, dar care nu au fost modernizate. 

Deşi a fost presat de Kiev şi de aliaţii săi pentru a permite re-exportul de arme şi muniţii către Ucraina, guvernul elveţian a respins până acum cererile venite din partea Germaniei, Spaniei şi Danemarcei. În Parlamentul elveţian sunt în curs mai multe iniţiative ce vizează relaxarea acestor reguli, dar o decizie nu este aşteptată mai devreme de câteva luni.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel