Războiul electronic din Ucraina: Dronele germane le-au dat bătăi de cap rușilor care au creat „o bulă de unde radio”. Producătorul a adaptat UAV-urile

Ionel Copcea |
Data actualizării: | Data publicării:
Drona Vector, foto: Qantum Systems via AeroExpo
Drona Vector, foto: Qantum Systems via AeroExpo

Potrivit cotidianului american New York Times, luni de zile, dronele furnizate de firma germană de tehnologie Quantum Systems au lucrat impecabil pentru Forțele Armate ale Ucrainei, ridicându-se în aer pentru a culege date despre tehnica și personalul armatei ruse. Cu toate acestea, la un moment dat, dronele au început să cadă, pe măsură ce se întorceau din misiuni.

După cum a informat publicația americană, militarii ucraineni s-au plâns de faptul că Forțele Armate ale Federației Ruse au creat “o bulă de unde radio” în jurul pozițiilor proprii de pe linia frontului și au dezactivat dronele ucrainene.

Directorul executiv al societății Quantum, Sven Kruk, a declarat că, inițial, ceea ce s-a întâmplat cu dronele Forțelor Armate ale Ucrainei a fost ținut în secret, dar, ulterior, reprezentanții Ministerului ucrainean al Apărării au apelat la partenerii germani pentru a rezolva problema.

Înginerii companiei și-au dat seama că militarii ruși blocau semnalele wireless, care conectau dronele cu sateliții pe care se bazau pentru navigație, făcând dronele să se piardă pe drum și să se prăbușească.

 

Producătorul dronelor s-a adaptat „bulei de unde radio” dezvoltată de Rusia

 

Ziarul american a anunțat că, pentru a face față acestui lucru, societatea germană Quantum Systems a dezvoltat un software de inteligență artificială, care să funcționeze ca un fel de pilot auxiliar, și au adăugat o opțiune de aterizare manuală a dronelor, folosind un controler Xbox. În același timp, compania a construit un centru service, pentru a monitoriza și remedia atacurile electronice rusești.

“Tot ce am putut face a fost să obținem informații de la operatori, să încercăm să ne dăm seama ce nu a funcționat, să testăm echipamentele și să încercăm din nou”, a precizat Kruk.

Conform lui Brian Clark, membru senior al Institutului Hudson, un think tank de la Washington, războiul electronic a influențat luptele din Ucraina la fel de mult ca vremea și terenul. El a semnalat faptul că, planificarea fiecărei operațiuni din cadrul unui conflict trebuie să ia acum în considerare mișcările inamicului în spectrul electromagnetic.

 

Rusia se axează mult pe războiul electronic

 

Comentariul autorului: Întrebuințarea de către armata rusă a mijloacelor de război electronic, inclusiv a celor miniaturale, a redus în mod semnificativ eficacitatea armelor ofensive aparținând Forțelor Armate ale Ucrainei.

Acestea au permis trupelor ruse să-și protejeze atât facilități importante de infrastructură militară îndepărtată, cât și pozițiile de pe linia de contact.

Rușii se laudă că inovațiile în domeniul războiului electronic utilizate în războiul din Ucraina au jucat un rol semnificativ în protecția personalului și echipamentelor militare rusești. Potrivit presei ruse, de exemplu, una dintre aceste „inovații”, respectiv complexul Pole-21, a împiedicat folosirea de către militarii ucraineni a proiectilelor de artilerie de producție occidentală de tip Excalibur, care nu reușeau să găsească țintele.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel