Războiul dronelor: Armata ucraineană a doborât un UAV rusesc, utilizând o dronă de tip FPV (Foto/Video)

DefenseRomania Team |
Data publicării:
O imagine obținută cu camera unei drone FPV care a lovit o dronă rusească, în luna februarie 2024. Sursa Foto: Ukrainian Military Center.
O imagine obținută cu camera unei drone FPV care a lovit o dronă rusească, în luna februarie 2024. Sursa Foto: Ukrainian Military Center.

Operatorii ucraineni ai unei drone de tip FPV au reușit să intercepteze un UAV rusesc de atac care zbura în regiunea Herson. Înregistrarea video cu momentul interceptării a fost publicată pe reţele de socializare şi a generat un val de discuţii cu privire la nivelul la care s-a ajuns în ceea ce priveşte utilizarea unei simple drone de tip FPV. Soldații unității ucrainene "Ajax" din cadrul Brigăzii 126 de Apărare Teritorială sunt cei care au doborât UAV-ul rusesc care zbura în spaţiul aerian din stânga regiunii Herson, în apropiere de satul Krinki.

Până în prezent, acesta este primul caz cunoscut de interceptare a unui UAV cu ajutorul unei drone FPV, care costă puţin peste 400$. Materialul video arată cum o dronă de atac rusă este detectată de o altă  dronă care aparţine forţelor armate ucrainene. După cum se poate observa, din a doua încercare drona ucraineană reușește să-şi atingă ținta.

Potrivit comandantului unității "Birds of Magyar", rușii au început recent să primească primele loturi de drone de atac cu aripă fixă. Acestea au caracteristici tehnice care le permit să fie echipate cu un focos care cântărește între 2,5 și 5 kilograme.

Rusia și Ucraina sunt angajate într-un ''război al dronelor''. Desfășurarea dronelor de către Ucraina evoluează odată cu schimbarea câmpului de luptă, adaptându-și tacticile pe măsură ce Rusia aruncă în luptă noi tipuri de arme.

De asemenea, Rusia utilizează un număr semnificativ de UAV-uri de diferite tipuri, în special pentru a lovi în infrastructura critică a Ucrainei.

Forțele Armate Ucrainene suferă pierderi semnificative, pierzând aproximativ 10.000 de drone lunar, evidenţiind provocarea cu care se confruntă în contracararea sistemelor ruseşti de război electronic.

Cu toate acestea, dronele ucrainene contribuie în mod semnificativ la distrugerea echipamentelor rusești, inclusiv a tancurilor, demonstrând impactul lor pe câmpul de luptă.

Conflictul din Ucraina mai este considerat şi ca ''primul război al dronelor'', deoarece forțele ucrainene lansează numeroase drone încărcate cu explozibil asupra pozițiilor rusești de pe front. Dronele FPV, utilizate în mod obișnuit pentru realizarea de filmări, sunt acum echipate cu explozibili şi aruncate în luptă.

Dronele FPV au oferit Ucrainei un avantaj semnificativ, ceea ce a determinat Forţele Armate Ucrainene să lanseze un program militar de înzestrare cu un milion de drone de tip FPV. 

Pe măsură ce războiul intră în al treilea an calendaristic, niciuna dintre părți nu este aproape de a obține superioritatea aeriană. Majoritatea analiștilor militari se așteptau ca Rusia, având o flotă de avioane net superioară de cea a Ucrainei, să preia rapid controlul spațiului aerian contestat la începutul conflictului.

Dar, în mod surprinzător, apărarea Ucrainei, întărită ulterior de sistemele occidentale, a reușit să respingă și să descurajeze avioanele rusești de a efectua lovituri în apropierea graniței. Incapacitatea oricăreia dintre părți de a străpunge apărarea aeriană integrată a celeilalte le-a forțat să sporească agilitatea forțelor aflate pe teren și să se bazeze mai mult pe armele de distanțare, inclusiv artileria cu rază lungă de acțiune, rachetele și dronele.

Aceste condiții au dus la dezvoltarea de noi tehnologii pentru drone care ar putea ajuta Ucraina să echilibreze câmpul de luptă în ceea ce privește bătălia aeriană și, eventual, să întoarcă soarta războiului în favoarea sa.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel