Războiul cecenilor în Ucraina: Kadîroviți vs. dudaeviți. Reislamizarea Caucazului de Nord, o consecință a putinismului

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:
Luptători ceceni care participă la războiul Rusiei împotriva Ucrainei, rugându-se. Sursă foto: TFIGlobalNews.com
Luptători ceceni care participă la războiul Rusiei împotriva Ucrainei, rugându-se. Sursă foto: TFIGlobalNews.com

În cele peste trei luni scurse de la invazia neprovocată a trupelor ruse de ocupație a fost ridicată de mai multe ori o întrebare legată de prezența cecenilor care luptă alături de trupele ruse: „Cine și-ar fi imaginat acum 20 de ani că islamiștii ceceni vor lupta cot la cot alături de trupele ruse?”.

În fond întrebarea e mai mult decât legitimă. Au existat două războaie ruso-cecene (1994-1996) și (1999-2009), în urma cărora rușii au ras de pe fața pământului, la propriu, orașul Groznîi - capitala Ceceniei, azi republică în cadrul Federației Ruse - pe modelul pe care îl vedem azi la Mariupol.

Azi, trupele lui Ramzan Kadîrov, cunoscute sub denumirea de kdaîroviți participă activ la invadarea Ucrainei, fiind responsabile de crime de război.

Dar situația e mai complexă și necesită o clarificare.

 

Kadîroviții ceceni și dudaeviți ceceni se luptă între ei în Ucraina

 

Ramzan Kadîrov și batalionul său cecen nu reprezintă întreaga Cecenie. Ramzan e un rebel, un lider brutal care îi datorează în totalitate puterea lui Vladimir Putin.

Kadîroviții sunt un fel de miliție structurată pe un sistem militar dinastic. Ramzan e fiul lui Ahmat Kadîrov, cel care a condus Cecenia, care a luptat împotriva Rusiei iar mai apoi în al doilea război cecen a întors armele. A fost asasinat de fundamentaliștii ceceni, moment în care tânărul Ramzan a preluat puterea.

Nu de puține ori Vladimir Putin l-a scăpat de sub control pe Ramzan Kadîrov, care de-a lungul timpului a recurs inclusiv la amenințări împotriva puterii pe care o servește.

Înaintea preluării puterii de către clanul Kadîrov în Cecenia, regiunea a fost condusă de Djohar Dudaev, cel care a condus mișcarea separatistă și a fost lider al auto-proclamatei Republici Cecene Ichkeria. Dudaev a fost și el asasinat în 1996 de serviciile ruse. Un batalion cecen, cunoscut sub denumirea de dudaeviți, luptă și azi în Ucraina împotriva invadatorului rus și implicit împotriva kadîroviții.

Dudaeviții, supraviețuitori ai războaielor cecene, sunt prezenți în estul Ucrainei încă din 2014 când au participat activ la luptele împotriva separatiștilor pro-ruși, susținuți activi de Moscova, din așa-zisele republici auto-proclamate din Donețk și Lugansk.

 

Reislamizarea Caucazului de Nord, o consecință a putinismului

 

Cert e că Vladimir Putin, guvernat de fobia occidentală dusă până la paroxism, cu precădere după 2012, a pus bazele unei alianțe strategice cu islamul. 

Iar paradoxul e că sub Vladimir Putin, „țarul” care și-a început lunga domnie conducând trupele ruse într-un război împotriva Ceceniei, întregul Caucaz de Nord a fost reislamizat.

Ramzan Kadîrov e perceput azi precum bufonul de la curtea regelui prin prisma declarațiile sale, titulatură pe care pare să se lupte cu distinsa Maria Zaharova, dar în fond Kdîrov e de multe ori scăpat de sub control inclusiv de Kremlin. 

Kadîrov, Cecenia percepută azi și kadîroviții nu sunt decât o creație a putinismului.

Notă: Textul reprezintă opinia autorului

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel