Război și în Caucaz? Armenia a solicitat, oficial, intervenția militară a CSTO după noi confruntări cu Azerbaidjanul

Gheorghiță Orjanu |
Data actualizării: | Data publicării:
Armata Armeniei, sursă foto: Ministerul Apărării de la Erevan
Armata Armeniei, sursă foto: Ministerul Apărării de la Erevan

Armenia a trimis Organizației Tratatului de Securitate Colectivă (CSTO) o cerere de asistență militară, în baza articolului patru al Tratatului de Securitate Colectivă, care prevede că agresiunea împotriva unuia dintre statele membre este considerată agresiune împotriva celorlalte țări membre ale tratatului. Prim-ministrul armean Nikol Pashinyan a anunțat solicitarea în cadrul Adunării Naționale, transmite Armenpress.

UPDATE: 

Agenția rusă de știri TASS informează că OTSC nu intenționează să trimită trupe de menținere a păcii în Armenia.

”Trimiterea unui contingent de menținere a păcii al Organizației Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC) în Armenia nu este încă pe ordinea de zi”, a declarat joi șeful Statului Major Comun OTSC, general-colonelul Anatoli Sidorov.

Știrea inițială:

„Am apelat la CSTO pentru ajutor, inclusiv asistență militară, pentru a restabili integritatea teritorială a Armeniei și a asigura retragerea forțelor armate azere de pe teritoriul Armeniei”, a declarat Pashinyan.

El a menționat că partea armeană a ținut cont și de invazia care a avut loc pe 12 mai 2021 în sectorul Sotk-Khoznavar. „Considerăm că este un obiectiv politic ca agresorul să părăsească teritoriul Republicii Armenia”, a spus premierul.

Pashinyan a calificat convocarea reuniunii CSTO din 13 septembrie un fapt satisfăcător, exprimând opinia că a avut loc o discuție sinceră și deschisă. „Cred că în această etapă au fost luate deciziile minime necesare în ceea ce privește evaluarea situației”, a spus el.

Vorbind despre poziția politică a Armeniei, Pashinyan a spus: „Există o graniță între Armenia și Azerbaidjan, această graniță este recunoscută, iar recunoașterea acestei frontiere a fost ratificată de ambele țări. Dacă Azerbaidjanul spune că nu există așa ceva, atunci, în contextul general, o serie de poziții exprimate de acesta își pierd complet sensul și nu au nicio justificare.”

 

 

În noaptea de 12 spre 13 septembrie, au avut loc lupte la granița dintre Azerbaidjan și Armenia

 


Ministerul Apărării al Azerbaidjanului a acuzat partea armeană de sabotaj în apropierea orașelor Dashkasan, Kelbajar și Lachin.

Potrivit versiunii Ministerului Apărării al Azerbaidjanului, armenii au minat rutele de aprovizionare ale armatei azere. De asemenea, Armenia este acuzată că a bombardat cu mortiere pozițiile forțelor azere, situate în direcția așezărilor Basarkecher, Istis, Garakilsa și Gorus.

La rândul său, Ministerul Apărării al Armeniei a  declarat că Azerbaidjanul a bombardat poziții în apropierea orașelor Goris, Sotk și Jemruk cu arme de calibru mare. Armenii i-au acuzat pe azeri că folosesc drone de atac.

Polițiștii de frontieră ai Serviciului Federal de Securitate al Rusiei, aflați în misiune pe teritoriul Armeniei au raportat și ei că au fost atacați din Azerbaidjan, în noaptea de 12 spre 13 septembrie, în zona unui punct de frontieră din raionul Gegharkunik (Armenia). Nu s-au înregistrat victime în rândul polițiștilor de frontieră ruși.

În noaptea de 14 septembrie, au fost reluate bombardamentele la granița armeno-azeră.

Prim-ministrul armean Nikol Pashinyan a declarat că pierderile în rândul militarilor armeni, ca urmare a bombardamentelor efectuate de Azerbaidjan, se ridică la 105 persoane.

Situația este pe cale să se deterioreze și în Asia Centrală, chiar pe teritoriul CSTO. În dimineața de 14 septembrie, la granița dintre Kârgâzstan și Tadjikistan avut loc un schimb de focuri. Un polițist de frontieră din Tadjikistan a fost ucis și doi răniți, potrivit părții tadjice.

Din CSTO fac parte Armenia, Rusia,  Belarus, Kazahstan, Kargasztan și Tadjikistan.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel