Radiografia arsenalului nuclear rusesc – o sumă cu necunoscute în creștere

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:
Foto: Rachetă care face parte din arsenalul strategic al Federației Ruse / Sursă: ministerul rus al apărării
Foto: Rachetă care face parte din arsenalul strategic al Federației Ruse / Sursă: ministerul rus al apărării

Rusia deține o gamă vastă de arme nucleare, de la rachete intercontinentale balistice aflate la sol în silozuri/mașini sau pe submarine, rachete de croazieră cu rază lungă pe bombardiere strategice, până la cele tactice de la sol sau cele de pe rachetele antiaeriene.

Multe focoase sunt instalate pe rachete care provin din timpul Războiului Rece și aduc cu ele multe semne de întrebare atât privind numărul lor, cât și siguranța, deși oficialii de la Moscova spun că arsenalul a fost modernizat.

O comunitate de oameni de știință și analiști occidentali (Bulletin of the Atomic Scientists - BAS) au publicat, pe 7 martie, situația privind arsenalul nuclear rusesc la începutul anului 2024 (Russian nuclear weapons, 2024), în care armele nucleare ale Rusiei sunt defalcate pe mijloacele de lansare și vectorii purtători.

Deocamdată, armele experimentale cum ar fi racheta și torpila, ambele cu propulsie nucleară, nu sunt incluse în statistici ca existent în dotarea forțelor armate ruse.

În prezent, Rusia deține un total de 5.580 de focoase nucleare. Dintre acestea 4.380 (78,5%) sunt operaționale în diferite faze, de la gata de luptă până cele stocate în depozite speciale pentru a fi trimise către platformele de lansare.

Restul de 1.200 de focoase (21,5%) sunt retrase și urmează să fie dezansamblate, deocamdată fiind ”în mare parte intacte”.

Asupra acestora din urmă planează o mare incertitudine pentru că Rusia a devenit tot mai opacă și, din experiența războiului cu Ucraina, se știe că a păstrat și folosit tehnică de luptă complet învechită, inclusiv din al doilea război mondial.

Pentru lovituri strategice, Rusia a alocat aproape două treimi din totalul (4.380) de focoase operaționale. Astfel, 64,4% (2.822) sunt destinate armelor strategice ofensive, iar 35,6% (1.558) armelor nonstrategice și defensive. În ”rezervă” (depozitate pentru a fi folosite – nota autorului) se află peste 60% din toate focoase operaționale. Toate focoasele pentru armele tactice sunt în rezervă. Din cele strategice doar 39,4% (1.112) sunt depozitate (în rezervă), în timp ce restul de 60,6% (1.710) sunt desfășurate pe mijloacele de lansare.  Alocarea focoaselor strategice pe mijloace de lansare, inclusiv a celor aflate în rezervă

Cele mai multe focoase de arme strategice sunt alocate ICBM (rachete balistice intercontinentale lansate de la sol) – 44,1% (1.244). Pentru cele de pe submarine (SLBM) sunt prevăzute 35,1% (992), în timp ce restul de 20,8% (586) sunt pentru rachetele de croazieră lansate cu aviația.

Trupele de rachete strategice rusești au majoritatea focoaselor nucleare pe ICBM de tipurile RS-24 Yars și RS20V (Voevoda/Satan). Primele în număr de 816 (65,7%) sunt rachete oarecum moderne dispuse pe mijloace mobile și în silozuri, pe când ultimele în număr de 340 (27,3%), se apropie de sfârșitul duratei de viață. Restul de 7% (88) sunt reprezentate de focoase instalate pe rachete de tip Topol-M (78 focoase) și ele destul de vechi și doar 10 focoase pe sisteme noi Avangarde.

Rusia deține 12 submarine (5 x Delta IV; 7 x Borei-A) cu rachete balistice nucleare, echipate fiecare cu câte 16 rachete. Submarinele Delta IV au rachete RSM-24 (Sineva) cu câte patru focoase (MIRV), în timp ce pe Borei-A se află rachete RSM-5 (Bulava) cu câte șase MIRV.

Bombardierele rusești, care pot lansa rachete nucleare strategice, sunt de tipurile Tu-95MS („Bear-H”) și Tu-160 („Blackjack”).

 

Situația focoaselor tactice

 

Pentru lansarea armelor nucleare nestrategice/tactice, Rusia poate folosi submarine, nave de luptă, avioane și lansatoare terestre, inclusiv sisteme antiaeriene S-300 și S-400.

Marina rusă deține aproximativ jumătate (50,4% - 784 focoase) din armele de nucleare tactice, sub formă de rachete de croazieră, rachete antisubmarin, torpile, încărcături de adâncime și, posibil, chiar rachete antiaeriene.

Aviației ruse îi revine 21,4% (334) din focoasele nucleare nestrategice, platformele de lansare fiind bombardierele Tu-22M3 și aeronavele tactice de tipurile Su-24M, Su-34 și MiG-31K. De pe acestea pot fi lansate rachete de croazieră și balistice, precum și bombe cu încărcătură nucleară.

Armele nucleare sunt prezente și pe unele rachete antiaeriene, inclusiv pe S-300/400 care pot fi folosite și pentru atacuri la sol.

Exploziile aeriene nucleare la diferite altitudini, precum și cele în spațiul cosmic, fac parte din manualele de operații ale forțelor armate ruse. Pentru acest mod de utilizare se consideră că Rusia deține un total de 318 de focoase (250 pentru sistemele S-300/400 și 68 pentru pentru sistemul de apărare antirachetă A-135 din zona Moscovei), ceea ce reprezintă 20,4% din armele nestrategice.

Experții apreciază, însă că situația este foarte incertă privind numărul interceptorilor antiaerieni dotați cu muniție nucleară, deoarece nu se cunoaște precis câte focoase au existat, câte au fost retrase și distruse. În 1991 inventarul rusesc ar fi inclus între 2000 și 3000 de focoase, În 2007, oficiali ruși au declarat că 60% dintre acestea au fost distruse. O evaluare a Departamentului american de Stat din 2023 a sugerat că Rusia folosește focoase nucleare nestrategice pentru „sisteme antiaeriene” și „sisteme de rachete antibalistice”.

Rusia ar avea inclusiv 27 de focoase (1,7% din totalul de arme tactice/netrategice) pregătite (sau deja echipate) pentru rachete antinavă de tipurile SSC-1B Sepal (Redut) și SSC-5 Stooge (SS-N-26).

Pentru rachetele sol-sol cu rază scurtă de acțiune sunt estimate că există 95 de focoase nucleare (6,1%), fiind destinate sistemului Iskander (rachetele de tipurile SS-26 Stone, SSC-7 Southpaw, SSC-8 Screwdriver).

În decembrie, ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a declarat că armele și echipamentele moderne reprezintă acum 95% din triada nucleară a Rusiei - o creștere cu 3,7% față de anul precedent. Dar, potrivit analiștilor, aceste afirmații vin, probabil, ”cu o incertitudine semnificativă, deoarece nu este clar ce metodologie folosește Rusia pentru a face acele calcule.”

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel