Rachete antinavă lansate de proxy Iranului spre distrugătoare americane în Marea Roșie. USS Gravely a doborât ambele rachete

Darius Muresan |
Data publicării:
Distrugătorul american USS Gravely. Foto: U.S. Navy
Distrugătorul american USS Gravely. Foto: U.S. Navy

Un nou incident deosebit de periculos a avut loc în Marea Roșie, unde rebelii Houthi, grupare terorisă proxy a Iranului, a lansat rachete antinavă spre două distrugătoare americane.

Cele două distrugătoare implicate în incident, e vorba de USS Gravely și USS Laboon, au răspuns unui apel de urgență al unui port-container sub pavilion Singapore, operată de o companie din Danemarca, navă care a fost lovită într-un atac al Houthi.

Ulterior au fost lansate rachete și către cele două nave. Comandamentul Central al SUA (CETCOM) a confirmat incidentul. 

Cele două rachete antinavă au fost lansate de pe teritoriul controlat de rebelii Houthi, un braț înarmat al Iranului în Yemen, unde poartă conflicte deschise cu Arabia Saudită. 

Houthi au devenit mult mai actici odată cu masacrul fără precedent după Holocaust săvârșit de comandouri Hamas infiltrate pe teritoriile israeliene.

Americanii precizează că din 19 noiembrie 2023, acesta este al 23-lea atac al houthi asupra rutelor internaționale de transport.

 

Nenumărate atacuri ale Houthi în Marea Roșie după masacrul de nedescris comis de Hamas în Israel. Până în prezent americanii au doborât tot

 

Din numeroasele incidente care au avut loc după masacrul Hamas și intrarea Israelului în Gaza, trebuie semnalat că pe 20 octombrie un distrugător american "operând în nordul Mării Roşii" a doborât joi trei rachete sol-sol şi mai multe drone "care se îndreptau potenţial spre ţinte din Israel" şi lansate de rebelii houthi din Yemen.

Totodată, acum mai bine de o săptămână, în contextul în care IDF își continuă avansul în Gaza, rebelii Houthi au atacat două nave comerciale de transport maritim în sudul Mării Roșii.

Atunci distrugătorul USS Carney a răspuns la un apel de ajutor venit din partea echipajului unui petrolier cu produse chimice și petroliere sub pavilionul Insulelor Cayman, Swan Atlantic, după ce a fost atacat de o dronă și o rachetă balistică anti-navă.

Nenumărate astfel de incidente au avut loc după masacrul din 7 octombrie, rebelii Houthi fiind activi în sudul Israelului pe Marea Roși.

Până în prezent nicio navă americană de luptă nu a fost lovită, toate navele reușind cu brio să intercepteze rachetele și să doboare dronele. 

Houthi sunt un proxy dependent în totalitate de Iran, finanțați masiv de către guvernul fundamentalist de la Teheran și, totodată, beneficiind de tehnică militară iraniană.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel