Forțele Aeriene ale SUA au efectuat un ultim test cu un prototip al rachetei hipersonice HAWC

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Prototipul rachetei hipersonice X-51A. Sursa Foto: U.S. AIR FORCE
Prototipul rachetei hipersonice X-51A. Sursa Foto: U.S. AIR FORCE

Agenția pentru Proiecte de Cercetare Avansată în domeniul Apărării (The Defense Advanced Research Projects Agency - DARPA) și Forțele Aeriene ale SUA au efectuat testul final al unei rachete hipersonice, dezvoltata in cadrul programului militar HAWC (Hypersonic Air-breathing Weapon Concept), a anunțat DARPA la 30 ianuarie.

Forțele Aeriene ale SUA avansează cu dezvoltarea a două arme hipersonice - AGM-183 Air-Launched Rapid Response Weapon (ARRW), dezvoltată de Lockheed Martin, și racheta de croazieră hipersonică (HACM).

ARRW a finalizat cu succes mai multe teste de lansare şi de zbor, iar un contract pentru HACM a fost atribuit companiei Raytheon în septembrie anul trecut.

Dar, în ciuda deciziei de a nu merge mai departe cu programul militar HAWC, DARPA și U.S. Air Force au decis să finalizeze testele cu rachetele hipersonice dezvoltate în cadrul acestui program militar.

"Lucrurile pe care le-am învățat de la HAWC vor îmbunătăți cu siguranță viitoarele capacități ale Forțelor Aeriene ale SUA", a declarat Walter Price de la Laboratorul de Cercetare al Forțelor Aeriene (AFRL).

Programul HAWC constă în dezvoltarea unei arme lansate de pe aeronave. Arma este formată dintr-o rachetă purtătoare (prima treaptă) și un sistem de propulsie de tip motor scramjet, care rămâne permanent atașat de proiectil – similar rachetelor de croazieră, asigurându-i menținerea vitezei hipersonice. În septembrie 2021, a fost înregistrat un succes notabil în dezvoltarea acestei arme.

HAWC a avut două versiuni, o rachetă Lockheed Martin/Aerojet Rocketdyne și un model Raytheon/Northrop Grumman. Ambele au fost testate cu succes. Forțele Aeriene au ales să urmărească ARRW și HACM pentru viitoarele sale arme hipersonice. HACM, în special, va acționa ca o continuare a tehnologiei HAWC.

Într-un comunicat, DARPA a precizat că ultimul zbor efectuat cu racheta HAWC a fost cel al variantei dezvoltate de compania Lockheed Martin, care "a zburat din nou la viteze mai mari de 5 Mach ''.

Un purtător de cuvânt al DARPA a declarat pentru Air & Space Forces Magazine că "cea mai mare parte a zborului a avut loc la viteze de peste 5 Mach" și a avut loc cândva în ianuarie, dar a refuzat să ofere mai multe detalii, invocând ca acestea sunt informaţii au un nivel ridicat de clasificare.

În timp ce Forțele Aeriene nu urmăresc să folosească rachetele HAWC ca armă, DARPA intenționează să continue dezvoltarea tehnologiei care stă la baza acestui program militar.

Atât Lockheed Martin, cât și Raytheon dezvoltă rachete hipersonice, ca parte a programului Hypersonic Air-breathing Weapon Concept (HAWC) condus de Air Force și DARPA.

Northrop Grumman a început să lucreze la proiectarea de rachete hipersonice în anul 2019, când Pentagonul a început să acorde o atenţie deosebită pentru dezvoltarea capabilităţilor sale militare, în materie de arme hipersonice.

Tot în anul 2019, Lockheed Martin a pus bazele unui centru de cercetare în Alabama în același an, orientată spre dezvoltarea, testarea și producerea de arme hipersonice.

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel