Putin și-a expune cererile legate de Ucraina, într-un apel telefonic cu Erdogan

Cătălin Costea |
Data publicării:

Joi, 17 martie, președintele rus Vladimir Putin a avut o convorbire telefonică cu omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan, în cadrul căreia a prezentat condițiile Rusiei pentru un acord de pace cu Ucraina.

La scurt timp după convorbire, consilierul principal și purtătorul de cuvânt al președintelui Erdogan, Ibrahim Kalin, care a făcut parte din grupul restrâns de oficiali cu acces direct la comunicarea dintre cei doi șefi de state, a declarat că solicitările Rusiei se împart în două categorii.

“Primele patru cerințe nu sunt prea greu de îndeplinit pentru Ucraina”, potrivit lui Kalin. Principala dintre acestea este acceptarea de către Ucraina a neutralității și renunțarea la intenția de aderare la NATO, aspect acceptat deja de către președintele Ucrainei.

Există și alte cerințe în această primă categorie, care par să fie în mare parte elemente de salvare a imaginii pentru partea rusă. Astfel, Ucraina ar trebui să treacă printr-un proces de “dezarmare”, pentru a se asigura că nu reprezintă o amenințare pentru Rusia, ar trebui să existe protecție pentru limba rusă în Ucraina, precum și un aspect perceput ca ambiguu de oficialul turc, legat de așa-numita “denazificare”.

Deși acest lucru este profund ofensator pentru Zelenski, el însuși evreu cu rude care au murit în Holocaust, partea turcă crede că va fi destul de ușor de acceptat, fiind foarte probabil suficient ca Ucraina să condamne toate formele de neonazism și să promită că le va reprima.

A doua categorie este însă mult mai dificilă, iar în apelul său telefonic, Putin a declarat că, înainte de a se putea ajunge la un acord asupra acestor puncte, ar fi nevoie de negocieri față în față între el și președintele Zelenski. În condițiile în care Zelenski a declarat deja că este pregătit să se întâlnească cu președintele rus și să negocieze cu el “unu-la-unu”, acest lucru devine tot mai posibil, după cum Ankara se profilează a fi locul unde întâlnirea ar putea fi organizată.

Referitor la problemele din această categorie, consilierul Kalin a fost mult mai puțin specific limitându-se la a preciza că este vorba despre statutul Crimeei și a regiunilor din Donbas, din care două părți au fost desprinse deja de Ucraina.

Deși Kalin nu a intrat în detalii, se presupune că Rusia va cere ca guvernul ucrainean să renunțe la cele două teritorii din estul Ucrainei, ceea ce va reprezenta un subiect profund controversat.

De asemenea, cel mai probabil, Rusia va cere Ucrainei să recunoască în mod oficial faptul că Crimeea, pe care Rusia a anexat-o ilegal în 2014, aparține Rusiei. Ca și în cazul Donbasului, și acest aspect va fi greu de acceptat pentru Ucraina.

Având în vedere controlul pe care Putin îl are asupra presei ruse, nu ar trebui să fie prea greu pentru el și acoliții săi să prezinte toate acestea ca pe o victorie majoră, deși în termeni reali nu și-a atins nici pe departe obiectivele militare planificate.

Însă pentru Ucraina vor exista îngrijorări serioase. Dacă în final va accepta un acord în acești termen, evident doar pentru a înceta dezastrul pe care Rusia continuă să îl provoace, aspectele cuprinse în acesta trebuie tratate cu mare grijă, întrucât președintele Putin sau succesorii săi le pot folosi întotdeauna drept pretext  pentru a invada din nou Ucraina.

De aceea, foarte probabil, semnarea unui acord de pace ar putea dura mult timp, chiar dacă o încetare a focului ar putea fi convenită pentru oprirea vărsării de sânge între timp.

Întrebat dacă Vladimir Putin s-a manifestat pe timpul convorbirii ca o persoană bolnavă sau dezechilibrată mental. Kalin a declarat: “Deloc. Domnul Putin a fost aparent clar și concis în tot ceea ce a spus.”

Cu toate acestea, chiar dacă va reuși să prezinte un acord cu Ucraina ca pe o victorie glorioasă asupra neonazismului, foarte probabil poziția lui Putin în Rusia va slăbi semnificativ. Din ce în ce mai mulți oameni încep să realizeze că agresiunea rusă a fost una forțată, cu abuzuri majore de forță, iar poveștile militarilor ruși care au fost uciși sau capturați se răspândesc deja rapid în Rusia.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel