Puci Erdogan. Zeci de militari, închisoare pe viață în Turcia

Tudor Curtifan |
Data publicării:
Soldați turci
Soldați turci

Un tribunal turc a condamnat joi la închisoare pe viaţă zeci de militari găsiţi vinovaţi că au participat la incidentele sângeroase desfăşurate pe unul dintre principalele poduri din Istanbul în noaptea puciului eşuat, în iulie 2016, relatează AFP.

Potrivit agenţiei de presă Anadolu, 72 de persoane, printre care un locotenent-colonel, au fost găsiţi vinovate de ''tentativă de răsturnare a ordinii constituţionale'' şi condamnate la pedepse cu detenţie pe viaţă.

Dintre inculpaţi, 27 au primit sentinţe de peste 15 ani de închisoare, pentru ''complicitate la tentativa de răsturnare a ordinii constituţionale''.

Acest proces face parte din sutele de proceduri judiciare deschise pe teritoriul Turciei după puciul eşuat din 15 iulie 2016, de la care se vor împlini în curând doi ani.

Faptele pentru care au fost judecaţi militarii condamnaţi joi au constituit unul din episoadele principale ale puciului şi s-au petrecut pe unul din cele trei poduri peste Bosfor.

În noaptea de 15 spre 16 iulie, câteva zeci de militari, echipaţi cu tancuri, au luat controlul asupra podului timp de mai multe ore, mitraliindu-i pe civilii care înaintau spre ei pentru a protesta.

Predarea militarilor, eșecul puciului

Predarea acestor militari în zorii zilei de 16 iulie a marcat eşecul puciului.

Potrivit rechizitoriului, 32 de civili şi doi poliţişti care li s-au opus puciştilor au fost omorâţi pe pod, care a fost ulterior redenumit ''podul martorilor din 15 iulie''.

Printre civilii ucişi în acest violenţe se aflau un apropiat al preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, Erol Olçok, precum şi fiul adolescent al acestuia, Abdullah Tayyip, numit astfel după liderul turc.

Ankara îl acuză pe clericul Fethullah Gulen, autoexilat în SUA de două decenii, de orchestrarea puciului.

Conform unui raport publicat în luna martie de Oficiul Înaltului Comisariat al ONU pentru Drepturile Omului, până în decembrie 2017 aproape 160.000 de persoane au fost arestate şi 152.000 de funcţionari publici au fost demişi în cadrul represiunii care a urmat puciului eşuat.

Dintre cei arestaţi, mai mult de 50.000 au fost inculpaţi şi încarceraţi pe perioada proceselor.

Represiunea a fost criticată de aliaţii occidentali ai Turciei, care îl acuză pe preşedintele Recep Tayyip Erdogan că foloseşte acest puci drept pretext pentru a înăbuşi opoziţia. Turcia susţine, în schimb, că măsurile sunt necesare pentru a combate ameninţările la adresa securităţii naţionale.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel