Vehiculul amfibiu hibrid, pe șenile de cauciuc, denumit "Storm", a fost prezentat de dezvoltatorii ucraineni la expoziția IDEX-2021, care se desfășoară în perioada 21-25 februarie în Abu Dhabi, capitala EAU.
Deși primul prototip a început să fie construit în Kiev în urmă cu câțiva ani, acesta a fost finalizat doar în EAU.
Potrivit dezvoltatorilor, vehiculul poate rezista la valuri cu înălțimea de până la 1,5 metri, iar pe nisip este capabil să dezvolte o viteză de până la 140 km/h și să funcționeze fără oprire între 18 și 36 de ore.
"Mașina are armura fabricată în Finlanda. Am comandat amortizoare cu o sarcină de 65 de tone în Australia. Bateria electrică a fost fabricată în China, conform planurilor noastre, la aceeași fabrică în care sunt fabricate bateriile pentru Tesla. Compania din Sharjah (EAU) a fabricat la comandă șenilele din cauciuc, mai rezistente și mai convenabile decât ale omologilor existenți pe piață. Dacă în mod normal o șenilă deteriorată nu poate fi decât aruncată, șenilele noastre pot fi reparate doar prin înlocuirea părții deteriorate. Aceasta reduce costul său cu aproape 70% comparativ cu alte modele existente pe plan mondial", a declarat Aleksandr Kuznețov.
În pofida faptului că ideea dezvoltatorilor ucraineni este considerată inovatoare, că a fost prezentată autorităților și că s-a bucurat de sprijinul unor parteneri străini, în Ucraina o astfel de tehnică, fie și la nivel de prototip, nu a putut fi creată.
"Nu am putut face toate acestea la Kiev. Ideea noastră în Ucraina a fost percepută ca fiind ciudată. Nu există sprijin și finanțare. Condițiile economice și administrative din Emiratele Arabe Unite sunt mult mai bune. Am găsit rapid parteneri care ne-au oferit condiții și asistență tehnică, dar nu s-au amestecat deloc în proces", a mai precizat Aleksandr Kuznețov, citat de defence-ua.com.
"Am ajuns în septembrie, am înregistrat compania în câteva zile și am început să lucrăm. Nu este nevoie să plătim taxe, nici măcar 5% TVA, deoarece producția noastră se află într-o zonă economică gratuită. Când mașina a fost trimisă la expoziție, vameșii ne-au ajutat să rezolvăm toate aspectele legate de acte. În general, am fost ajutați foarte mult aici", a subliniat profesorul ucrainean plăcut impresionat de sprijinul și respectul pe care statul arab îl acordă cercetării și inovației.