Proiectul Mojave. SUA au prezentat în premieră informații despre noua lor dronă de luptă

Gheorghiță Orjanu |
Data actualizării: | Data publicării:
Sursă foto: General Atomics
Sursă foto: General Atomics

După ce luna trecută, au apărut unele informații, fără însă a fi confirmate, despre o dronă de luptă, de mare putere construită de General Atomics, compania americană a prezentat, joi (9 decembrie), primele informații despre noul său UAS (Unmanned Aircraft System).

Aeronava fără pilot a primit numele Mojave, după deșertul cu același nume de pe teritoriul SUA, considerat una dintre cele mai dure și mai austere zone din lume.

Principalele caracteristici ale noului UAS sunt decolarea / aterizarea pe distanțe scurte (STOL) și încărcătura utilă foarte mare, ”de neegalat”, potrivit comunicatului de presă al General Atomics Aeronautical Systems, Inc. (GA-ASI).

 

Mojave se bazează pe sisteme ale MQ-9 Reaper și MQ-1C Grey Eagle-ER

 

Mojave se bazează pe sistemele avionice și de control al zborului MQ-9 Reaper și MQ-1C Grey Eagle-ER, dar se concentrează pe capabilitățile STOL și pe puterea de foc sporită. Dispune de un motor turbopropulsor de 450 CP și de aripi mărite echipate cu dispozitive care dau UAS-ului o portanță mare la decolare.

Aceste caracteristici fac din Mojave un UAS care, poate fi ușor întrebuințat din baze înaintate, unde nu există piste sau infrastructură tipică de aeroport, pentru misiuni de supraveghere, atac și recunoaștere.

Un prototip de aeronavă a zburat pentru prima dată în această vară, iar de atunci, toate testele au arătat că Mojave are performanțe excepționale privind capabilitatea STOL, precum și alte calități unice, potrivit GA-ASI.

„Suntem mândri să aducem aceste capabilități extraordinare liniei noastre de UAS Predator”, a declarat Linden Blue, CEO-ul GA-ASI. „Oferim forței terestre un UAS de supraveghere, înarmat și de mare anduranță, care poate fi reîncărcat cu arme rapid, în locuri austere, situate în apropierea zonei de conflict. Acest design revoluționar, bazat pe o experiență de 7 milioane de ore de zbor cu UAS, mărește opțiunile de angajare expediționară, făcând Mojave un adevărat schimbător de joc.”

 

Americanii au anunțat că Mojave reunește cele mai performante tehnologii

 

UAS din seria Predator au evoluat de la sprijinirea efortului de război al SUA în urma atacurilor teroriste din 11 septembrie 2001 pentru a deveni nu doar un furnizor esențial de informații, supraveghere și recunoaștere (ISR), ci și un UAS cu capabilități cinetice și non-cinetice de neutralizare a amenințărilor.

Potrivit GA-ASI, proiectul Mojave reunește cele mai bune tehnologii deja funcționale pentru angajare, sprijin, fiabilitate, rază de acțiune și anduranță. Capacitatea STOL crește numărul de opțiuni de angajare disponibile pentru Mojave, inclusiv posibila întrebuințare de pe portavion.

Capacitatea de încărcare utilă este de 3.600 livre (1.633 kg), iar Mojave poate transporta până la 16 rachete Hellfire sau arme echivalente. Poate fi echipat cu o suită de senzori care include sisteme electrono-optice/infraroșu (EO/IR), radar cu apertură sintetică/indicator de țintă în mișcare la sol (SAR/GMTI) și sisteme de recepție a comunicațiilor (SIGINT).

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel