Norvegia a subevaluat costurile F-35. Atât pentru România, cât și pentru Norvegia, programul F-35 va fi cea mai scumpă achiziție din istorie

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
F-35 norvegiene / Foto: forsvaret.no - Morten Hanche
F-35 norvegiene / Foto: forsvaret.no - Morten Hanche

Ministerul Apărării din Norvegia se confruntă cu critici din partea Oficiului Național de Audit, care spune că au fost subevaluate costurile totale pentru ciclul de viață ale avioanelor F-35 Lightning II de generația a cincea.

Trebuie spus că raportul de audit nu pune sub semnul întrebării decizia de a achiziționa aeronave F-35, dar subliniază că ministerul norvegian al apărării nu a inclus toate costurile legate de programul F-35.

Raportul autorității norvegiene de audit arată că toate costurile cu programul F-35 au crescut la 349 miliarde de coroane norvegiene (aproximativ 32,1 miliarde USD), ceea ce înseamnă mai mult decât dublul estimărilor.

În 2008, costurile ciclului de viață pentru 56 de aeronave F-35  - ce ar fi urmat să fie utilizate între 2014 și 2054 - erau estimate la 145 de miliarde NOK (aprox. 13,3 miliarde USD), scrie publicația Defense-aerospace.

În cele din urmă, în 2012, Norvegia a decis să comande doar 52 de F-35. Prima aeronavă a fost livrată în 2017, iar ultima dintre aeronavele comandate va fi livrată anul acesta.

Cadrul actual al costurilor ajustate prevede 92,9 mld. NOK (aprox. 8,5 mld. USD) pentru achiziția de avioane și alte 92,1 mld. NOK (aprox. 84,4 mld. USD) pentru echipamente.

 

Costurile au fost subevaluate de autoritățile norvegiene

F-35 norvegian / Foto: Ole Andreas Vekve, Forțele Norvegiene

F-35 este coloana vertebrală a Forțelor Armate Norvegiene, iar majoritatea avioanelor de luptă operează sub 132 Airwing la Baza Aeriană Ørland din centrul Norvegiei. În plus, o bază de alertă de reacție rapidă este ridicată la baza aeriană Evenes

Nu doar modificarea cursului de schimb al coroanei norvegiene față de dolar a contribuit la aceasta.

Biroul de audit a explicat ce costuri ar fi trebuit să fie incluse în deviz:

  • securitatea clădirilor și apărarea lor antiaeriană,

  • formarea pentru tehnicieni,

  • înființarea și exploatarea infrastructurii informatice,

  • exploatarea rezervoarelor de combustibil,

  • costurile de construcție și exploatare reală pentru imobile.

 

România va achiziționa în total 48 de avioane F-35, dar în două faze. Vor fi 3 escadrile de generația a V-a

Machetă a F-35 Lightning II cu cocarda României, prezentată de Lockheed Martin la BSDA 2022. Foto: DefenseRomania

Potrivit unor surse DefenseRomania, în septembrie 2023, Ministerul Apărării a cerut în mod oficial acordul Parlamentului pentru a începe programul de achiziție a 32 de avioane de luptă F-35 din Statele Unite. Inițiativa va beneficia de o finanțare de 6,5 miliarde de dolari. Decizia de a cumpăra avioane americane de ultimă generație a fost luată în timpul unei reuniuni a Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT) din aprilie.

Programul aprobat de CSAT prevede achiziționarea in doua etape pentru F-35. Două escadrile (32 de avioane) vor fi achiziționate în prima fază, iar o escadrilă (16 avioane) va fi achiziționată în cea de-a doua fază.

 

 

Până în 2025 nu vor fi pe deplin operaționale toate F-35-urile norvegiene

F-35 ale Forțelor aeriene norvegiene

Din cauza problemelor de personal, biroul are și alte rezerve - toate aeronavele livrate nu vor fi pe deplin operaționale în 2025, așa cum era planificat. Forțele armate estimau că, până în 2025, întreaga flotă norvegiană de F-35 va fi pe deplin operațională.

„Ministerul Apărării a subestimat semnificativ securitatea personalului în operațiunile aeronavelor de luptă. Nu are fonduri suficiente în buget pentru proprietăți, clădiri și construcții legate de avioanele de luptă”, se arată în raport. În bugetele Ministerului pentru anii 2012 și până în 2022, Ministerul nu a alocat resurse suficiente pentru personal pentru aceasta, Țările de Jos și Marea Britanie au contat pe o cantitate de personal de două ori mai mare decât Norvegia.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel