Urmărește emisiunea live



Problema rachetelor rusești pe direcția România și Polonia. Invocând riscul unui nou Cernobîl, polonezii iau taurul de coarne și sunt gata să doboarea rachete rusești în Ucraina

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:
Lansatorul M903A2 pe șasiul mașinii poloneze Jelcz din componența primei baterii a sistemului american de rachete antiaeriene Patriot PAC-3+ primit de Polonia. Torun, 14.10.2022. Sursa Foto: Ministerul polonez al Apărării Naționale.
Lansatorul M903A2 pe șasiul mașinii poloneze Jelcz din componența primei baterii a sistemului american de rachete antiaeriene Patriot PAC-3+ primit de Polonia. Torun, 14.10.2022. Sursa Foto: Ministerul polonez al Apărării Naționale.

Diplomația de la Varșovia vine cu o nouă propunere de doborâre a rachetelor rusești de către forțele poloneze. Ar fi o măsură de protecție împotriva poluării radioactive, inclusiv a Poloniei, vecină cu Ucraina.

Declarația a fost făcută de șeful diplomației de la Varșovia, Radoslaw Sikorski.

Ministrul polonez de externe, Radoslaw Sikorski a declarat, pe 6 septembrie, într-un interviu pentru BBC că, în opinia sa, Polonia are dreptul să doboare rachete rusești în spațiul aerian ucrainean dacă acestea amenință centralele nucleare ucrainene.

Sikorski a fost întrebat unde sunt liniile roșii ale Poloniei în raport cu Rusia și Ucraina și dacă Polonia are dreptul să doboare rachete rusești în spațiul aerian ucrainean.

„Accidentul nuclear de la Cernobîl a avut loc în Ucraina. Imaginați-vă că una dintre dronele sau rachetele rusești iese de pe curs și nu zboară spre Polonia sau România, așa cum s-a întâmplat deja, ci lovește una dintre centralele nucleare ucrainene. Cred că trebuie să ajutăm Ucraina să-și protejeze centralele nucleare de astfel de rachete rusești rătăcite”, a spus ministrul.

Prezentatoarea Anita Anand a întrebat din nou: „Deci spuneți că vă puteți imagina o perioadă în care echipamentele grele din Polonia vor doborî pe teritoriul Ucrainei muniția (rusească) care nu v-a trecut granița?”

„Acesta este punctul meu de vedere personal”, a răspuns Sikorsky, „că legal am avea dreptul la autoapărare. Dar nu au fost luate decizii în acest sens.”

 

Ucraina a solicitat deja Poloniei și României să o ajute să doborea drone și rachete rusești. Polonezii sunt mult mai deschiși să o facă, dar există și la Varșovia probleme cu cadrul legislativ

 

2. Lansarea u... (kalibr-rusia_53818400.jpg)

Lansarea unor rachete de croazieră rusești de tip Kalibr de către o navă a Flotei ruse din Marea Neagră, pe timp de noapte. Foto: Ministerul Apărării din Federația Rusă

Ucraina și Polonia au încheiat pe 8 iulie 2024 un acord de securitate, analizat la vremea respectivă și de DefenseRomania. Deși nu face parte din înțelegere, președinții celor două țări au convenit la data respectivă, să exploreze ipoteza doborârii, în anumite circumstanțe, a rachetelor rusești de către apărarea antiaeriană poloneză. După recentele valuri de atac cu drone și rachete executate de forțele ruse, subiectul a revenit în actualitate la începutul lunii septembrie, deoarece unele muniții rusești s-au apropiat periculos de mult de spațiul aerian polonez.

Noul scenariu avansat de Sikorski pentru întrebuințarea apărării antiaeriene poloneze împotriva rachetelor și dronelor rusești este mai radical decât cel propus în urmă cu câteva zile, tot de el.

Pe 2 septembrie, într-un interviu pentru Financial Times, Sikorski a propus ca țările NATO vecine cu Ucraina să doboare deasupra teritoriului ucrainean munițiile rusești care sunt o amenințare iminentă pentru spațiul lor aerian.

Propunerea a întâmpinat obstacole legislative în Polonia, deoarece întrebuințarea pe timp de pace a munițiilor antiaeriene de război necesită reguli stricte. Una dintre acestea prevede că pilotul avionului de interceptare trebuie să aibă contact vizual cu ținta înainte de a o doborî, iar acest lucru este greu de realizat în actualele condiții, în care rachetele rusești intră pentru puțin timp în spațiul aerian polonez, după care se întorc în cel ucrainean.

Dacă s-ar implementa ipoteza avansată de ministrul polonez de externe, Radoslaw Sikorski, în interviul pentru BBC, apărarea antiaeriană și antirachetă poloneză ar urma să asigure o zonă de protecție deasupra centralelor nucleare ucrainene, cel puțin a celor din vestul Ucrainei de la Rivne și Khmelnitski, situate la 150, respectiv 250 km de granița cu Polonia. O altă centrală nucleară ucraineană operațională este situată în localitatea Iujnoukrainsk din regiunea Nikolaev (sudul Ucrainei), la 250 km de frontiera cu România. Ar putea intra în calcul și protejarea centralei nucleare dezafectate de la Cernobâl care are în continuare un potențial mare de poluare radioactivă.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel