Primul pas în reconfigurarea Forțelor Aeriene franceze - crearea unui comandament de apărare antiaeriană a teritoriului

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:
Brigada Aeriană de Aviație de Vânătoare [BAAC] - Forțele Aeriene Franceze. Sursa foto: France Armee de l'air.
Brigada Aeriană de Aviație de Vânătoare [BAAC] - Forțele Aeriene Franceze. Sursa foto: France Armee de l'air.

Armata franceză a Aerului și Spațiului (AAE) a lansat prima etapă de implementare a planului ALTAÏR de restructurare a forței, în scop de creștere a eficacității și letalității.

Prima mutare în această direcție va fi crearea, în septembrie 2023, a Comandamentului Teritorial al Armatei Aerului și Spațiului (CTAAE), care va funcționa în subordinea nemijlocită a Statului Major al AAE, potrivit unui comunicat de presă, emis săptămâna trecută de Ministerul francez al Apărării.

Noul comandament, care va fi dislocat la Baza Aeriană 106 din Bordeaux-Mérignac, se va înființa pe baza Comandamentului Forțelor Aeriene (CFA) care se va desființa.

,,CTAAE va prelua Comandamentul Forțelor Aeriene (CFA), al cărui domeniu de acțiune a fost chemat să evolueze”, se precizează în comunicatul de presă.

Responsabilitățile administrative ale CTAAE vor fi mai reduse față de predecesorul său, deoarece din noul comandament nu vor mai face parte trei elemente importante care vor fi trecute în subordinea nemijlocită a Statului Major al AAE.

Totuși, noul comandament va avea și o misiune operațională majoră – protecția antiaeriană a teritoriului național, spre deosebire de predecesorul său care avea doar sarcini administrative.

,,Ceea ce este nou pentru CTAAE, constă în asumarea răspunderii operaționale pe domeniul „protecție-apărare” și în rolul său fundamental de sprijin local în beneficiul bazelor aeriene, al unităților acestora și al personalului acestora. Peste 19.000 oamenii vor fi sprijiniți în continuare de CTAAE, căruia îi este încredințată o misiune teritorială, care vizează consolidarea instrumentului de luptă constituit de AAE”, se precizează în comunicatul de presă.

De asemenea, CTAAE va deveni autoritatea națională responsabilă cu politica apărării și securității spațiului aerian național francez.

”În plus, CTAAE va fi încredințată cu elaborarea și  managementul politicii naționale de apărare și securitate teritorială”, se precizează în comunicatul de presă.

Cele trei structuri importante, care nu vor mai face parte din noul comandament, sunt aviația de vânătoare (Brigada Aeriană a Aviației de Vânătoare - BAAC), aviația de transport (Brigada Aeriană de Asalt și Proiecție - BAAP) și forțele aeriene speciale (Brigada Forțelor Speciale Aeriene – BFSA). Acestea vor fi trecute ”direct la Statul Major al AAE”.

Comentariul autorului: Planul ALTAÏR a fost lansat în primăvara anului 2022, după ce primele lecții ale războiului ruso-ucrainean au generat întrebări privind nivelul de eficacitate și letalitate al forțelor aeriene franceze în noul context tensionat de securitate internațională.

O jumătate de an mai târziu, deja se cunoștea despre intenția de mutare a celor trei brigăzi (vânătoare, transport și forțe speciale) direct la Statul Major al AAE, dar se vehicula și informația privind trecerea sistemelor de apărare antiaeriană tot în brigada de vânătoare. Dar, se pare că acest lucru nu va avea loc, unitățile de apărare antiaeriană, grupate în Brigada Aeriană de Control a Spațiului (BACE), urmând să facă parte din noul comandament -  CTAAE, care va fi noul responsabil pentru această misiune.

În această nouă configurare, cu CTAAE urmând să se ocupe și de partea operațională a apărării antiaeriene, rămâne de văzut care vor fi noile misiuni ale Comandamentului Apărării Antiaeriene și Operațiilor Aeriene (CDAOA). Acesta este responsabil de supravegherea neîntreruptă a spațiului aerian național, precum și de monitorizarea tuturor operațiilor aeriene care decolează din Franța continentală.

Totuși, partea cea mai interesantă a reconfigurării nu este înființarea CTAAE, ci transferul celor trei brigăzi (vânătoare, transport/proiecție și forțe speciale aeriene) la Statul Major al AAE. Din câte se observă, toate cele trei structuri au caracterul cel mai letal, ofensiv și mobil dintre toate elementele AAE. Probabil, toate trei vor fi trecute sub o comandă unică, a cărei principală sarcină va fi pregătirea acestei structuri de mare forță pentru desfășurare rapidă, eventual operații de luptă, oriunde în lume inclusiv în Europa de Est și chiar Pacific.

Trecerea la un nivel foarte ridicat de integrare a celor mai capabile forțe pe care le are în domeniul aerian, indică faptul că Franța se va pregăti mai mult pentru cel mai rău scenariu, și anume confruntarea armată directă cu adversari precum Rusia și China.

De asemenea, noua capabilitate îi va permite Franței să joace un rol mai important în securitatea europeană, față de angajamentele de dinainte de invadarea Ucrainei. Franța conduce în România un grup de luptă avansat, încadrat în mare parte cu forțe franceze. Militarii români se vor integra cu cei francezi într-un eventual conflict cu Rusia și, cu siguranță, avioanele de vânătoare și forțele speciale/parașutiștii din Franța vor desfășura operații de luptă pe teritoriul României, dacă situația o va impune.

 

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel