Primul Jihad. Erorile care au decis soarta lumii. Daniela Zaharia: Spionii germani, implantaţi în Orient

Florentina Constantin |
Data actualizării: | Data publicării:
Foto: Muzeul Național al Literaturii Române
Foto: Muzeul Național al Literaturii Române

Daniela Zaharia, istoric, a vorbit despre Marea Unire, dar și despre primul Jihad din lumea arabă.

n timpul Primului Război Mondial, Kaiserul a făcut de mai multe ori greşeli de judecată, dincolo de cea majoră: cea de a se lăsa antrenat de Austro-Ungaria, într-un război în jurul unui pretext foarte subţire (...)

Tot serviciile secrete ale Kaiserului au pus la cale prima propagandă şi tentativă de inflamare a unui Jihad, în ţările arabe, cu ajutorul spionilor germani, care erau implantaţi în Orient pe post de etnologi, arheologi. Cu materiale de propagandă la Berlin, era chemată populația musulmană să lupte contra păgânilor care erau britanici.

A fost un eşec, în această fază. Nu existau, în lumea arabă, forţe care să se coaguleze eficient (...) Kaiserul imaginase un soi de insurecţie populară contra britanicilor. Şi-a abandonat planul când au început să vină americanii şi a început să se teamă că aceştia o vor considera o formă de agresiune şi voir intra în război de partea aliaţilor", povestește Daniela Zaharia.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel