Prima serie de ”pușcăriași ai lui Prigojin” s-a întors acasă de pe frontul din Ucraina

Decizia președintelui Vladimir Putin de a permite Grupului Wagner să recruteze prizonieri marchează un punct de cotitură în conducerea sa de 23 de ani.

Primii deținuți care au și scăpat de pe front după ce au luptat pentru Grupul Wagner s-au întors deja acasă. Jurnaliștii colaboratori cu New York Times s-au interesat despre soarta ”deținuților militari”. Spre exemplu Andrei, care a fost eliberat dintr-o închisoare rusească și a fost imediat aruncat în primele linii ale frontului ucrainean. I s-au promis libertate și bani pentru a merge la război.

Andrei executa o pedeapsă pentru furt și a supraviețuit războiului din Ucraina, dar rudele sale susțin că s-a întors acasă schimbat.

”Ni se pare tuturor că este hipnotizat, de parcă ar fi o altă persoană. Nu mai arată deloc emoții”, spune vărul său.

Mii de condamnați au fost uciși, mulți în primele zile sau chiar ore de la sosirea pe front, potrivit activiștilor ruși pentru drepturile omului, precum și oficialităților ucrainene.

Cei care supraviețuiesc și se întorc acasă tac în mare parte despre ceea ce s-a întâmplat în Ucraina. Dacă vor vorbi, se tem că repercusiunile vor fi îngrozitoare, scrie New York Times.

Decizia președintelui Vladimir Putin de a permite Grupului Wagner să recruteze prizonieri este un gest extrem, potrivit activiștilor pentru drepturile omului și experților în drept.

 

Putin e în stare de orice pentru a nu pierde

 

Lăsând liberi zeci, sute de criminali, Putin riscă o creștere a violenței în întreaga societate. De asemenea, ei subliniază că această situație descrie cel mai bine prețul pe care președintele rus este dispus să-l plătească pentru a evita înfrângerea în Ucraina.

Din iulie, aproximativ 40.000 de prizonieri s-au alăturat forțelor ruse, potrivit agențiilor de informații occidentale, guvernul ucrainean și grupul pentru drepturile prizonierilor, Rusia după gratii.

Acum 6 luni, Wagner, și fondatorul acesteia, Prigojin, la o scară nemaivăzută din cel de-al Doilea Război Mondial, au început să recruteze în mod sistematic prizonieri.

Deși operațiunile la care participă rămân secrete, ucrainenii susțin că aproape 30.000 au dezertat sau au fost uciși sau răniți. Acest număr nu poate fi verificat independent. Totuși, un oficial ucrainean recunoștea zilele acestea că Wagner va rămâne fără ”carne de tun” în circa 6-9 luni, dacă se păstrează ritmul pierderilor.

Majoritatea recruților bărbați au executat pedeapsă pentru infracțiuni minore, cum ar fi tâlhărie și furt, dar înregistrările dintr-o închisoare, văzute de The New York Times, arată că unii recruți au fost, de asemenea, condamnați pentru viol calificat și crime.

În videoclipurile, care pot fi văzute pe rețelele de socializare, Prigojin le promite prizonierilor că vor primi 100.000 de ruble pe lună - echivalentul a 1.700 de dolari (aproape dublul salariului mediu lunar în Rusia). El a oferit, de asemenea, bonusuri, o plată de 80.000 de dolari pentru deces familiei și, dacă au supraviețuit contractului de șase luni, libertatea.

El însuși fost prizonier, Prigojin înțelege cultura închisorii, combinând cu pricepere amenințarea pedepsei cu promisiunea unei vieți noi, demne, explică activiștii ruși.

 

Documente contestate

 

În unele videoclipuri, deținuții pot fi văzuți primind documente, care sunt descrise ca grațieri sau anularea condamnărilor judecătorești, scrie NY Times. Cu toate acestea, niciunul dintre aceste documente nu a fost făcut public, ceea ce pune sub semnul întrebării legitimitatea lor. Susținătorii drepturilor omului spun că grațierile în Rusia sunt rare, o procedură legală îndelungată și complexă care nu a fost niciodată emisă aproape de scara anunțată de Wagner.

Conform Constituției Rusiei, doar Putin poate emite grațieri, iar Kremlinul nu a mai emis astfel de decrete din 2020. În 2021, Putin a grațiat doar șase persoane.

Omul lui Putin, responsabil cu mass-media, Dmitri Peskov, a declarat reporterilor vineri că prizonierii lui Wagner au fost grațiați și că „legea rusă a fost respectată cu strictețe”. El a refuzat să comenteze în continuare, dând de înțeles că procedurile au fost secrete de stat.

Conform legii ruse, înainte de a ajunge la Kremlin, toate cererile de grațiere sunt evaluate de comitetele regionale specializate. Totuși, doi membri ai unor astfel de comisii au declarat că nu au primit niciun document de la condamnații raportați, scrie NY Times.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel