Primele reacții ale Moscovei, după momentele jenante de la summitul OTSC: ”Întotdeauna au existat încercări”

Prim-ministrul armean Nikol Pashinyan a pus sub semnul întrebării eficacitatea Organizației, formată din șase membri, a Tratatului de Securitate Colectivă.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat duminică că încercările de a desființa alianța de securitate condusă de ruși au existat întotdeauna, dar a insistat că există încă un interes puternic pentru alianță.

Declarația purtătorului de cuvânt al lui Putin vine după criticile Armeniei de săptămâna trecută.

Prim-ministrul armean Nikol Pashinyan a pus sub semnul întrebării eficacitatea Organizației Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC), formată din șase membri, în cadrul unui summit desfășurat la Ereevan.

Armenia a cerut ajutor organizației încă din septembrie, dar a primit doar promisiunea de a trimite observatori.

Pashinyan a evidențiat contrastul dintre această reacție și decizia rapidă a alianței din ianuarie de a trimite trupe în Kazahstanul, membru CSTO, pentru a-l ajuta pe președintele Kasim-Zhomart Tokayev să facă față unui val de tulburări.

"Până acum nu am reuşit să ne punem de acord asupra unei reacţii a OTSC la agresiunea azeră împotriva Armeniei", a deplâns Paşinian

Peskov a încercat să explice situația

”Au existat întotdeauna încercări (de a realiza) dezintegrarea CSTO. Dar acum măcar vedem că, în ciuda tuturor dificultăților, în ciuda posibilelor contradicții chiar și între țările membre, această structură este încă la mare căutare. Și și-a arătat importanța și eficacitatea prin rezolvarea situației din Kazahstan - a spus Peskov într-un interviu la televiziunea de stat, fiind citat de agențiile de presă.

Președintele kazah Tokayev , care s-a opus deschis aliatului cheie al Rusiei în privința acțiunilor sale în Ucraina, a fost reales în alegerile din această lună și se va întâlni luni cu președintele rus Vladimir Putin în orașul rus Orenburg.

Rusia, membru dominant al OTSC, riscă să-și piardă influența în anumite părți ale fostei Uniuni Sovietice, pe care a considerat-o de multă vreme ca propria sa sferă de influență, în timp ce conflictul din Ucraina durează de peste 9 luni.

Conflictul dintre Baku şi Erevan este legat de dispute teritoriale, în special în jurul Nagorno-Karabah, o regiune muntoasă azeră populată majoritar de armeni care s-a separat de Azerbaidjan la începutul anilor 1990, cu ajutorul Armeniei. Un prim război a făcut la acea dată peste 30.000 de morţi.

Războiul din toamna lui 2020 dintre Armenia şi Azerbaidjan a făcut peste 6.500 de morţi în cele două tabere şi s-a încheiat cu un eşec militar al Erevanului şi cu un acord de pace mediat de Moscova.

Armenia a cerut în septembrie ajutorul militar al OTSC şi al Moscovei, în conformitate cu acordul ce reglementează activităţile alianţei. Însă OTSC a reacţionat prin detaşarea secretarului său general în zona de conflict şi propunând înfiinţarea unui grup de lucru pentru a analiza situaţia. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel