Prezenţă militară americană permanentă în Europa sau rotaţie de trupe? Un studiu cerut de Armata SUA încearcă să răspundă acestei dileme

O strategie a Pentagonului care pune accent pe rotaţia pe termen scurt a trupelor americane desfășurate în Europa riscă mai mult să escaladeze relaţiile tensionate cu Rusia, decât o prezență militară permanentă pe continent, se constată într-un studiu comandat de Armata SUA.

Conceptul militar strategic Dynamic Force Employment (”Dislocarea Dinamică a Forțelor”), lansat de fostul secretar american al Apărării Jim Mattis, implică, după cum arată Strategiei Naționale de Apărare din 2018 a Pentagonului, desfășurarea unei serii de forțe militare americane în străinătate pentru a susţine prioritățile strategice ale SUA, dar şi folosirea acestor forțe în mod dinamic pentru a descuraja acţiunile agresive ale unor state, precum Rusia și China.

Dar tactica “implies discontinuity” este adesea asociată cu creșterea tensiunilor, a spus think tank-ul american RAND Corporation, într-un raport publicat joi la cererea armatei SUA, cu titlul “Deterrence and Escalation în Competition with Russia.”

„Există multe motive pentru care conceptul este atractiv în teorie. Cu toate acestea, cercetarea noastră sugerează că există riscuri substanţiale în a ne baza pe exerciții militare și activități similare pentru descuraja Rusia”, se arată în raport.

RAND Corporation a ajuns la aceste concluzii analizând mai multe momente din diferite războaie de tip proxy și din timpul unor  situaţii mai tensionate cu Rusia, datând din anii 1940 până la situația actuală din Ucraina.

Acest studiu a fost comandat de United States Army Europe and Africa (USAREUR-AF), în contextul actual al desfăşurării de câte Rusia a unui număr mare de trupe şi tehnica militară în apropierea Ucrainei, stârnind îngrijorare cu privire la o nou posibila invazie militară.

Din raportul RAND reiese ca o consolidare a armatei ruse ar putea avea, la rândul său, un impact asupra modului în care forțele americane vor fi poziționate de-a lungul flancului estic al NATO.

O strategie a Pentagonului care pune accent pe ’’desfășurari imprevizibile’’ de trupe pe termen scurt poate conduce, cel mai probabil, la o escaladare a relaţiilor tensionate cu Rusia, decât o prezență militară permanentă, a precizează studiu RAND.

Președintele Joe Biden a declarat săptămâna aceasta că, în cazul unei invazii militare ruse asupra Ucrainei, SUA sunt pregătite să-şi consolideze prezenta țările aliate din vecinătatea Rusiei, precum Polonia, România, dar și în cele trei state baltice Estonia, Letonia și Lituania.

 

Pentru armata americană din Europa, ultimii opt ani s-au concentrat pe descurajarea Rusiei de la acțiunile militare 

 

Până acum, s-a pus accentul pe intensificarea rotație de trupe americane și, mai recent, pe trimiterea de forțe de reacţie rapidă ca parte a conceptului Dynamic Force Employment. Cu toate acestea, când vine vorba de descurajarea agresiunii ruse, o desfăşurare inopinată de trupe ar putea fi contraproductiva, susţine RAND Corporation.

Unde poziționează SUA trupele contează și atunci când vine vorba de a găsi un echilibru între descurajare și escaladare cu Rusia, arată studiul.

Desfăşurarea trupelor în apropierea, dar nu în interiorul țărilor vulnerabile, cum ar fi statele baltice, a fost asociată cu o descurajare mai eficientă, precizează RAND Corporation.

„Forțele staționate în țările vulnerabile pot face din țările gazdă o țintă pentru o varietate de acţiuni ostile, de la intimidare militară (va exista un risc continuu de escaladare involuntară) până la forme mai subtile de agresiune care sunt menite să slăbească din interior voința țărilor gazdă [ n.a. de a menţine trupe americane pe teritoriul lor]”, se arată în raport.

Ca o comparaţie cu cele enunţate mai sus, RAND Corporation susţine că forțele militare desfăşurate în țări mai puțin vulnerabile aduc automat şi mai puține amenințări pentru țara gazdă, dar totuși ar putea fi repoziționate rapid [n.a. forţele militare] după cum este necesar într-un anumit moment.

Experţii think tank-ului american precizează că în Europa există de ceva timp o dezbatere durată între analiștii de securitate cu privire la modul cel mai bun de a configura prezența militară a SUA pe continent. Unii au susținut că sunt necesare baze permanente ale SUA și ale NATO în Țările Baltice și Polonia, unde trupele ar urma să servească în primă linie în cazul unei confruntări cu Rusia.

În alte grupuri de dezbatere se insistă pe ideea de a menţine în permanență trupe în Europa, mai ales în Germania.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel