Presa americană a prezentat cel mai negru scenariu: Un război nuclear între SUA și Rusia (Video). Peste 90 de milioane de morți, doar în primele ore ale conflictului

Ionel Copcea |
Data actualizării: | Data publicării:

Presa americană a readus în atenția publicului o simulare care arată cum un război nuclear între Rusia și NATO ar putea avea loc într-un scenariu îngrozitor și ar duce la moartea a milioane de oameni din întreaga lume în numai câteva ore. 

Potrivit publicației Newsweek, un material video de patru minute, denumit “Plan A”, care a fost dezvoltat de cercetători asociați cu Programul de Știință și Securitate Globală (SGS) al Universității Princeton, a cunoscut un interes reînnoit de la invazia Rusiei în Ucraina.

Notă: Scenariul e prezentat de acum câți va ani, dar readus în discuție ca urmare a tensiunilor actuale

Youtube video image

 

Deși nu este clar dacă președintele rus, Vladimir Putin, va merge vreodată atât de departe încât să folosească arme nucleare, escaladarea conflictului din Ucraina a dus la o intensificare a discuțiilor despre posibila izbucnire a războiului nuclear.

“Din câte se poate spune, aceasta este cea mai gravă criză cu o potențială dimensiune nucleară, care implică Rusia și Statele Unite/NATO, de la sfârșitul Războiului Rece, chiar dacă riscul unui război nuclear este încă considerat mic - așa cum ar argumenta mulți analiști”, a declarat pentru Newsweek Alex Glaser, unul dintre creatorii Planului A.

“O criză precum cea cu care ne confruntăm în prezent duce adesea la o comunicare greșită între părți, exacerbată de faptul că rămân foarte puține linii active de comunicare între Rusia și SUA/NATO”, a declarat Glaser, care este profesor asociat la Princeton's School of Public and International Affairs și Department of Mechanical and Aerospace Engineering.

Chiar înainte de acest an, Rusia și Statele Unite au renunțat la tratatele de lungă durată privind controlul armelor nucleare, au început dezvoltarea de noi tipuri de arme nucleare și au extins gama de circumstanțe în care aceste arme ar putea fi utilizate.

Simularea Plan A a fost pregătită inițial pentru o expoziție la Galeria Bernstein din Princeton în 2017, iar ulterior a fost pusă la dispoziția publicului sub formă de videoclip pe YouTube în 2019. Scopul său este de a evidenția consecințele “potențial catastrofale” ale unui război nuclear între Rusia și NATO.

După o primă explozie de interes pentru videoclip, numărul de vizualizări nu a crescut prea mult până la sfârșitul lunii februarie 2022, când Rusia a invadat Ucraina, iar Putin a făcut remarci aluzive la posibila utilizare a armelor nucleare. De atunci, simularea a primit peste un milion de vizualizări.

Planul A arată cum un schimb nuclear localizat ar putea degenera rapid într-o catastrofă globală. Scenariul prezentat în material este unul plauzibil, bazat pe dovezile disponibile.

“Echipa noastră a folosit evaluări independente ale pozițiilor actuale ale forțelor americane și rusești, ale planurilor de război nuclear și ale țintelor armelor nucleare”, a spus Glaser. “Simularea a fost, de asemenea, susținută de seturi de date privind armele nucleare desfășurate în prezent, randamentele armelor și posibilele ținte pentru anumite arme, precum și ordinea de luptă care estimează armele ce se îndreaptă către ținte, pentru a arăta evoluția conflictului nuclear”, a menționat acesta.

“Desigur, nu am avut niciun fel de acces la informații clasificate și am folosit adesea reguli «simple» atunci când am alocat arme țintelor”, a precizat Glaser.

 

“Se estimează că în primele ore ale conflictului vor fi peste 90 de milioane de morți și răniți”

 

Decesele și victimele immediate, care ar avea loc în fiecare fază a conflictului, au fost determinate folosind date de la NUKEMAP, un instrument online, care a fost dezvoltat de Alex Wellerstein la Institutul de Tehnologie Stevens.

“Se estimează că în primele ore ale conflictului vor fi peste 90 de milioane de morți și răniți. Numărul real de decese ar fi semnificativ crescut de decesele cauzate de prăbușirea sistemelor medicale, precum și de consecințele nucleare și de alte efecte pe termen lung, inclusiv de o posibilă iarnă nucleară la scară globală”, a declarat Glaser.
Simularea specialiștilor americani începe în contextul unui conflict convențional - Rusia trage un foc de avertisment de la o bază din apropierea orașului Kaliningrad, în încercarea de a opri un avans al SUA / NATO. Alianța ripostează apoi printr-un singur atac aerian nuclear tactic.

Schimbul nuclear escaladează rapid în Europa, Rusia trimițând 300 de focoase prin aeronave și rachete cu rază scurtă de acțiune, pentru a lovi bazele NATO și a permite avansul trupelor.

Cu o mare parte din Europa distrusă, NATO lansează aproximativ 600 de focoase din rachete terestre și submarine americane asupra forțelor nucleare ruse. Înainte ca sistemele sale de armament să fie distruse, Rusia lansează rachete bazate în silozuri, vehicule rutiere mobile și submarine.

 

În etapa finală a conflictului, atât Rusia, cât și NATO vizează cele mai populate 30 de orașe și centre economice ale celeilalte părți

 

În etapa finală a conflictului, atât Rusia, cât și NATO vizează cele mai populate 30 de orașe și centre economice ale celeilalte părți - folosind 5-10 focoase nucleare pe fiecare, în funcție de mărimea populației - în încercarea de a inhiba potențialul de redresare.

Potrivit lui Glaser, un război termonuclear global la această scară ar putea fi cu siguranță considerat “scenariul cel mai rău”, deși titlul videoclipului sugerează faptul că succesiunea evenimentelor prezentate este pur și simplu parte a playbook-ului standard.

“Odată ce pragul nuclear este trecut, poate fi foarte dificil să se prevină escaladarea la un război nuclear total, adică escaladarea de la o singură utilizare, la un război nuclear tactic în Europa, la un atac de răspuns și, în cele din urmă, la un atac contraevaluat - care vizează orașe și centre economice cu scopul de a inhiba redresarea celeilalte părți”, a spus Glaser.

Deși este posibil, desigur, ca un schimb nuclear să rămână “limitat”, iar cealaltă parte să se retragă sau să răspundă doar cu arme convenționale, ar exista o presiune uriașă asupra factorilor de decizie să răspundă simetric.

“Consecințele unui război nuclear pentru viața pe Pământ ar fi de neimaginat. Pe lângă moartea și suferința imediată și colapsul economic și social, în anii de după război, fenomenul iernii nucleare ar exacerba catastrofa”, a spus Glaser, reamintind despre un alt studiu care a constatat că peste cinci miliarde de oameni ar putea muri în cele din urmă din cauza unui conflict nuclear între Statele Unite și Rusia.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel