Premieră după al Doilea Război Mondial. Avioanele au început să aducă soldați germani în Lituania

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Armata germană. Foto: Bundeswehr
Armata germană. Foto: Bundeswehr

Pentru prima dată de la al Doilea Război Mondial, Germania a început desfășurarea pe termen lung a unităților sale militare într-o altă țară, Lituania. Primii zeci de militari au ajuns luni.

Primilor soldați ai Forțelor Armate Germane, care au fost ajuns astăzi în Lituania cu O aeronavă A-400 a Luftwaffe, li se vor alătura încă aproximativ 150 în cursul acestui an. Grupul de luptă ar trebui să atingă puterea operațională maximă în 2027, când aproximativ cinci mii de soldați vor fi dislocați, arată AP.

De la Al Doilea Război Mondial încoace, aceasta este prima desfășurare permanentă națională a militarilor germani, iar nu o misiune specifică a NATO, UE, ONU sau altă organizație internațională.

În Lituania, țară care este din ce în ce mai îngrijorată de vecinii săi agresivi (Rusia și Belarus), aproximativ 4.800 de soldați și 200 de angajați civili din armata germană vor fi staționați permanent în Lituania. Lituania se învecinează cu exclava rusă Kaliningrad în vestul țării și cu Belarus la est.

 

O zi importantă pentru armata germană

„Este prima dată când staționăm permanent o astfel de unitate în afara Germaniei”, a declarat luni, la Berlin, ministrul german al apărării, Boris Pistorius. El a adăugat că aceasta este o zi importantă pentru armata germană. Pistorius a adăugat că desfășurarea trupelor în Lituania este similară cu când Aliații și-au folosit trupele pentru a proteja Germania de Uniunea Sovietică în timpul Războiului Rece.

Potrivit ministrului lituanian al apărării, Laurynas Kasciunas, acesta este un exemplu excelent pentru toate țările din flancul estic al NATO. Luni, Kasciunas a menționat articolul 5 al NATO discutat, potrivit căruia un posibil atac asupra uneia dintre țările membre este un atac asupra tuturor.

De asemenea, Kasciunas se așteaptă ca cel puțin o treime dintre soldați să-și aducă familiile cu ei.

„Vom crea o structură militară atât de defensivă și de descurajare încât niciun adversar din est nu se va gândi măcar să testeze articolul 5 al NATO”, a spus el reporterilor.

Deși Bundeswehr germană a participat la mai multe operațiuni externe pe termen lung începând cu anii 1990, de exemplu în Balcani sau Afganistan, a făcut întotdeauna parte dintr-o rotație multinațională, nu a fost niciodată o desfășurare separată a Germaniei.

 

Ce spune articolul 5

Părțile contractante au convenit că un atac armat împotriva uneia sau mai multor dintre ele în Europa sau America de Nord va fi considerat un atac împotriva tuturor și, prin urmare, au convenit că, în cazul unui astfel de atac armat, fiecare dintre ei își va exercita dreptul la legitimă apărare individuală sau colectivă, recunoscut de articolul 51 din Carta Națiunilor Unite, va asistă partea sau părțile contractante atacate prin luarea promptă a unei astfel de acțiuni, singur și în comun cu celelalte părți, după cum consideră necesar, inclusiv utilizarea forței armate , pentru a restabili și menține securitatea regiunii Atlanticului de Nord. Orice astfel de atac și orice acțiune întreprinsă ca urmare a acestuia vor fi imediat raportate Consiliului de Securitate. Aceste măsuri vor înceta de îndată ce Consiliul de Securitate va lua măsurile necesare pentru restabilirea și menținerea păcii și securității internaționale.”

Pentru ca articolul 5 să fie activat, articolul 4 (consultarea partenerilor NATO) trebuie mai întâi declanșat și trebuie să existe dovezi că atacul asupra teritoriului statului afectat provine efectiv din străinătate. Statul în cauză va solicita apoi aplicarea articolului 5. Solicitarea va fi evaluată de Consiliul Nord-Atlantic, în cadrul căruia fiecare dintre membri este reprezentat de unul dintre reprezentanții săi (în cazul României, ambasadorul Dan Neculăescu). Deși NAC decide în unanimitate, asta nu înseamnă că toate statele membre trebuie să fie implicate în acțiunile de răspuns (spre exemplu, chiar dacă vor fi de acord cu activarea articolului 5, Ungaria sau Slovacia pot opta să nu se implice militar în sprijinirea statelor membre atacate).

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel