Posibilă explicație pentru refuzul Germaniei de a trimite trupe și în România: Bundeswehr are mai puțin de 20 de mii de militari gata de luptă

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Militar din Armata germană / Foto: Bundeswehr, Jane Schmidt
Militar din Armata germană / Foto: Bundeswehr, Jane Schmidt

Războiul din Ucraina a schimbat radical regulile jocului, iar statele europene își dau seama că nu pot rămâne nepregătite în fața unui stat, Federația Rusă, mai imprevizibil și mai agresiv decât oricând.

Războiul din Ucraina dovedește că războiul prelungit, cu utilizarea masivă a echipamentelor de artilerie, nu este în avantajul europenilor.

Asistența militară pentru Ucraina a golit depozitele de muniții  atât în Europa, cât și peste Atlantic. Oficialii occidentali se grăbesc să intensifice producția pentru a evita lipsurile pe câmpul de luptă care ar putea împiedica progresul Ucrainei, dar măsura are în vedere și echilibrarea stocurilor de muniție ale statelor NATO.

SUA s-au apropiat de linia roșie, deoarece au continuat să furnizeze Ucrainei obuze de artilerie de 155 mm, iar producția este așteptată să crească abia în următorii ani, așa cum recunoștea, pentru CNN,  și consilierul pentru Securitate Națională, Jake Sullivan.

Pentagonul și-a dublat producția de obuze, până la 35.000 de unități/lunar, dar încă e departe de ținta de 70.000 de obuze pe lună.

 

Europa e într-o poziție similară

 

Problema stocurilor de muniție a fost recunoscută de mai toate statele europene, ar unele dintre acestea au început deja să ia măsuri.

Astfel, Marea Britanie intenționează să achiziționeze muniție în valoare de 3,3 miliarde de dolari, pentru reumplerea munițiilor și a stocurilor care au fost epuizate de războiul din Ucraina.

Măsura e cuprinsă în noua Strategie pentru îmbunătățirea pregătirii armatei, document care prevede răspunsul la amenințarea imediată reprezentată de Rusia și provocarea pe termen mai lung din partea Chinei.

Noua strategie ar include planuri pentru o nouă Forță Globală de Răspuns, arată Reuters. UK a anunțat deja că anul viitor va crește cheltuielile pentru apărare cu încă 5 miliarde de GBP, până la 2,25% din PIB.

 

Germania are mult de recuperat

Obuze de 155 mm / Armata germană, Mail Schafer

Comanda către Rheinmetall de 1,3 miliarde de euro, pentru câteva sute de mii de obuze de artilerie, este doar un pas din planul Germaniei.

De asemenea, Berlinul își propune să aibă divizia de armată NATO „cea mai bine echipată” din Europa până în 2025, declara zilele trecute șeful armatei Alfons Mais pentru Reuters.

În acest moment, Bundeswehr (Armata germană) este departe de a avea o forță credibilă de răspuns rapid. Berlinul are prea puțini militari gata de luptă, pentru a putea forma o divizie de aproximativ 20.000 de militari, arată publicația citată.

Acest lucru ar mai clarifica și replica tăioasă a Berlinului la propunerea României de a veni cu trupe permanente pe teritoriul țării noastre. Ministerului german al Apărării declara, la începutul lui iulie, că Germania consideră că "nu este obligată" să trimită o brigadă în România, întrucât menţine o cooperare militară cu Lituania în cadrul NATO, în timp ce Franţa cooperează cu România.

Revenind la planurile privind organizarea unităților de luptă, Bundeswehr își propune să formeze 3 divizii gata de luptă: prima dintre cele trei divizii va fi operațională până în 2025, iar cea de-a doua va urma în 2027.

Alfons Mais mai arată că divizia care va fi operaționalizată în 2025 ”va avea inițial 80%-90% din personalul necesar”. Germania va furniza mai întâi două brigăzi mecanizate, de aprox. 5.000 de militari fiecare, urmate de o a treia brigadă având tehnică de luptă mai ușoară. Structurile terestre vor fi completate de o brigadă olandeză.

În ceea ce privește cea de-a doua divizie germană, care ar trebui să fie pregătită pentru luptă în 2027, Mais a spus că echiparea ei completă depinde în mare măsură de achizițiile făcute din fondul special de 100 de miliarde de euro, destinat înnoirii Armatei germane și înființat în februarie 2022 de cancelarul german Olaf Scholz, ca urmare a invaziei Rusiei din Ucraina.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel