Potrivit Polskie Radio, Mateusz Morawiecki a precizat că Varșovia ar putea transfera Ucrainei tancuri Leopard 2 de fabricație germană fără acordul Berlinului la întoarcerea sa de la Forumul Economic Mondial de la Davos.
Morawiecki a fost întrebat despre situația privind acordul pentru transferul de tancuri și ce părere are despre faptul că Germania nu a luat o decizie în timp util. Oficialul polonez a răspuns că furnizarea rapidă de tancuri Ucrainei este acum esențială, deoarece Rusia pregătește în mod clar o nouă ofensivă.
,,Am oferit o companie de tancuri - 14 vehicule - dar, în același timp, avem nevoie de o garanție că și alții vor face ceva. Iar printre cei care au fost mai puțin activi până acum, ca să spunem așa, se numără Germania. Așa că vom continua să luptăm și să punem presiune asupra Cancelariei pentru a-i determina să răspundă la propunerea noastră cât mai repede posibil", a spus Morawiecki.
,,Am convenit cu prietenii noștri ucraineni din Europa de Vest că vom oferi aceste tancuri împreună. Acordarea consimțământului este de importanță secundară în acest caz. Fie vom obține rapid acest consimțământ, fie vom începe să acționăm noi înșine. Cel mai important lucru aici este ca germanii - dar nu numai ei, ci și Danemarca, Finlanda, Franța și, mai ales, Germania - să ofere tancuri moderne cât mai repede posibil. Pentru că de ei depinde capacitatea de a apăra libertatea Ucrainei, deci de ea depinde securitatea întregii Europe", a subliniat Mateusz Morawiecki.
Toată presiune e pe Germania. E nevoie de acordul Berlinului pentru livrări, dar germanii așteaptă ca SUA să facă primul pas cu Abrams
Cu toate acestea, deoarece tancurile Leopard sunt produse de compania germană de apărare Krauss-Maffei Wegmann (KMW), cu sediul la Munchen, livrarea lor către Ucraina necesită o autorizație de reexport din partea țării de origine, Germania - ceea ce înseamnă că presiunea internațională se concentrează acum asupra Berlinului.
Oficialii germani insistă că vor da curs acestui demers - sprijinirea Ucrainei cu tancuri grele de luptă - după ce Washingtonul o să facă primul pas. Cu alte cuvinte, Germania condiţionează orice trimitere de ajutor militar către Ucrainei de deciziile pe care ar trebui să le ia prima dată SUA.
Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, și ministrul apărării, Oleksii Reznikov, au făcut apel la partenerii occidentali să se coordoneze și să furnizeze Ucrainei tancuri cât mai curând posibil, având în vedere că Rusia rămâne o amenințare serioasă și pregătește noi ofensive. Aceștia au emis o declarație comună în acest sens la 19 ianuarie, a relatat European Pravda.
Miniștrii mulțumesc celor peste 50 de state partenere pentru asistența militară pe care au oferit-o deja, dar remarcă faptul că Rusia păstrează în continuare un avantaj semnificativ în ceea ce privește numărul de trupe, arme și echipamente militare, iar Kremlinul este hotărât să intensifice în continuare ostilitățile.
,,Tentativa de răzbunare a Rusiei pentru eșecurile sale în războiul împotriva Ucrainei, inclusiv amenințarea unei noi ofensive la scară largă a forțelor ruse, este foarte reală. De aceea, facem apel la toate statele partenere care au oferit deja asistență militară sau care intenționează să o ofere, să își sporească substanțial contribuția practică la consolidarea capacității Ucrainei de a se apăra, să ducă această asistență la un nivel calitativ nou", au scris cei doi miniștrii.
,,Una dintre nevoile deosebit de presante și cele mai urgente pentru Forțele Armate Ucrainene în prezent este îmbunătățirea dotării sale cu vehicule blindate moderne și îmbunătățirea puterii de foc și a capacităților de manevră cu tancuri de concepție occidentală. Salutăm decizia curajoasă și foarte oportună a Regatului Unit de a transfera tancuri Challenger 2 în Ucraina. Dar acest lucru nu este suficient pentru a atinge obiectivele operaționale. Prin urmare, facem apel la națiunile care au în serviciu tancuri Leopard 2, în special Canada, Danemarca, Finlanda, Germania, Grecia, Olanda, Norvegia, Polonia, Portugalia, Spania, Suedia, Turcia. Garantăm că vom folosi aceste arme în mod responsabil și exclusiv pentru a apăra integritatea teritorială a Ucrainei în cadrul granițelor recunoscute la nivel internațional", notează Reznikov și Kuleba.
Kievul critică Berlinul pentru „ezitări”
Aceștia fac apel la toate statele care au capacitatea de a face acest lucru să se alăture inițiativei de a crea o coaliție internațională care sa vina în sprijinul Ucrainei prin furnizarea de tancuri.
De asemenea, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a criticat joi ezitările Germaniei de a autoriza livrările de tancuri grele pentru Ucraina, afirmând că aceasta "nu este o strategie bună".
"Sunt momente când nu trebuie să eziţi sau să te compari. (Cum se întâmplă) când cineva spune 'eu voi livra tancuri dacă (şi) altcineva o va face'", a afirmat Zelenski într-o videoconferinţă în timpul unui mic-dejun în marja Forumului de la Davos.
Preşedintele ucrainean făcea referire la informaţii apărute în presă conform cărora Berlinul a declarat că nu va livra tancuri grele dacă SUA nu vor livra la rândul lor tancuri Abrams.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News