Polonia se teme că rachetele rusești Iskander ar putea cădea peste unele orașe europene

Ionel Copcea |
Data publicării:
Sistem rusesc Iskander, sursă foto: YouTube via. ArmyRecognition.com
Sistem rusesc Iskander, sursă foto: YouTube via. ArmyRecognition.com

În cadrul unui interviu acordat portalului wPolitice, fostul ministru de externe al Poloniei, Witold Waszykowski, și-a exprimat îngrijorarea cu privire la exercițiile militare comune ale Rusiei și Belarusului cu numele de cod Vest-2021. Potrivit diplomatului polonez, rachetele rusești Iskander ar putea cădea asupra unor orașe europene.

Waszykovski i-a criticat pe unii colegi europeni, care, în opinia sa, nu acordă destulă atenție problemelor securității.

Se gândesc la climă, la surse noi de energie sau la un fel de revoluție verde. Eu, în cadrul acestor discuții, le reamintesc întotdeauna că în partea noastră din Europa nu acestea sunt amenințările, ci rachetele rusești Iskander, care ar putea cădea asupra unuia dintre orațele noastre. Ele pot să ne aducă moartea și nu un smog mitic, ce ar fi devenit principala amenințare pentru noi”, a precizat Waszykovski, citat de agenția de presă rusă RIA Novosti.

Politicianul polonez și-a exprimat îngrijorarea cu privire la exercițiile Vest-2021, care, în opinia sa, au un caracter agresiv și nu implică o practică de respingere a unui eventual atac din Polonia. “Rușii au desfășurat astfel de acțiuni de mai multe ori. Răspunsul la amenințarea poloneză include un atac nuclear asupra Varșoviei. Acestea nu sunt exerciții defensive și au un caracter agresiv”, a menționat fostul șef al diplomației poloneze.

 

Polonia denunță acțiunile „agențiilor de la Moscova” pe teritoriul UE

 

Waszykovski a denunțat și acțiunile “agenților de la Moscova” pe teritoriul Uniunii Europene, care încearcă să scoată tema rusească de pe ordinea de zi. El a concluzionat că Europa ar trebui să ceară păstrarea relațiilor cu Statele Unite, deoarece “Moscova va încerca să testeze forța relațiilor dintre statele occidentale”.

Vineri, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, și-a exprimat opinia potrivit căreia Rusia ar trebui să furnizeze date despre exercițiile militare Vest-2021, din cauza îngrijorării crescute a statelor baltice, Poloniei și Ucrainei. Purtătorul de cuvânt al NATO, Oana Lungescu, a cerut Rusiei și Belarusului să acționeze în mod previzibil și transparent în legătură cu exercițiile Vest-2021, pentru a reduce riscul de incidente la frontierele Alianței.

La sfârșitul lunii august, președintele Estoniei, Kersti Kaljulaid, a propus crearea unui sistem de apărare antiaeriană, care să descurajeze Rusia. În noiembrie 2019, Consiliul Miniștrilor Apărării din UE a aprobat proiectul de creare a unui sistem european de apărare antiaeriană și antirachetă, cu componente spațiale (TWISTER). Anterior, în Comisia Europeană s-a solicitat constituirea unui sistem de apărare antiaeriană în comun cu Ucraina.

Exercițiul strategic Vest-2021 va fi executat, în perioada 10-16 septembrie, în poligoane militare din Rusia și Belarus. La acesta vor participa aproximativ 200.000 de militari, peste 80 de avioane și elicoptere, precum și până la 760 de unități de tehnică militară. Dintre acestea, 13.000 de militari, 30 de avioane și elicoptere și până la 350 de unități de tehnică militară vor acționa pe teritoriul Republicii Belarus. Concepția exercițiului se bazează pe una dintre opțiunile posibile de reacție la escaladarea situației politico-militare din relațiile cu un stat convențional. Rusia și Belarusul au anunțat în mai multe rânduri că manevrele viitoare vor avea un caracter defensiv și nu sunt îndreptate împotriva nimănui.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel