Polonia se alătură statelor care boicotează summitul OSCE din cauza prezenței Rusiei. Poziția României încă nu se cunoaște, deși reuniunea începe astăzi 

Cătălin Costea |
Data publicării:
Sursă foto: Ministerul Apărării din Polonia
Sursă foto: Ministerul Apărării din Polonia

Polonia a refuzat să participe la următoarea reuniune a Consiliului de Miniștri al Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) din cauza deciziei Macedoniei de Nord, țară care prezidează OSCE, de a invita delegația rusă condusă de ministrul rus de externe Serghei Lavrov.

Poziția oficială a Poloniei a fost anunțată miercuri, 29 noiembrie, de ministrul polonez de Externe Szymon Szynkowski vel Sęk.

„Nu putem ignora faptul că ministrul rus de externe va fi prezent la masa unei organizații care încearcă să creeze pacea și securitatea în Europa”, a declarat șeful diplomației poloneze. Potrivit ministrului, prezența lui Lavrov ca reprezentant al unei țări agresoare la summit este „inacceptabilă”.

Reuniunea miniștrilor de externe OSCE va avea loc la Skopje în perioada 30 noiembrie - 1 decembrie.

Și țările baltice, alături de Ucraina, au decis să boicoteze summitul OSCE 

Polonia a devenit astfel al cincilea stat care a refuzat să participe la reuniunea OSCE din cauza prezenței șefului Ministerului rus de Externe. Anterior, Ucraina a anunțat un boicot al summitului și, odată cu aceasta, reprezentanții Letoniei, Lituaniei și Estoniei au decis să își decline participarea.

Reprezentantul Ministerului de Externe din Ucraina, Oleg Nikolenko, a reamintit că Rusia, împreună cu Belarus, au blocat preluarea președinției OSCE de către Estonia, din 2024. Potrivit lui Nikolenko, Federația Rusă „distruge în mod constant” organizația, recurgând la șantaj și amenințări.

În plus, a subliniat Nikolenko, în 2022, forțele ruse au reținut ilegal trei reprezentanți OSCE cu cetățenie ucraineană în zonele din regiunile Donețk și Lugansk necontrolate de Kiev. Acest lucru s-a întâmplat la scurt timp după ce Rusia a respins prelungirea misiunii speciale de monitorizare a OSCE în estul Ucrainei. Persoanele reținute de Federația Rusă se află în închisoare de peste 500 de zile.

Summitul OSCE din Macedonia de Nord va fi prima întâlnire a membrilor organizației la nivel ministerial de la începutul războiului din Ucraina, la care va participa Federația Rusă. În 2022, summitul similar al OSCE a avut loc în Polonia, iar Varșovia nu a eliberat vize participanților delegației ruse. Întâlnirea s-a încheiat fără semnarea documentului final.

 

Germania participă, dar va face apel la oprirea lui Lavrov de la a distrugere OSCE

 

Pe fondul unui număr de țări care refuză să participe la summit, ministrul german de externe Annalena Baerbock a indicat că nu va refuza să participe la întâlnire, deși înțelege pozițiile țărilor care boicotează. „Este incredibil de dificil să stai la masa negocierilor cu o persoană care atacă cu brutalitate nu numai Ucraina, ci și ordinea mondială europeană”, a subliniat aceasta.

Potrivit ministrului, ea însăși zboară la Skopie pentru că vrea să facă tot posibilul pentru ca șeful Ministerului de Externe al Rusiei „să nu-și atingă scopul - distrugerea OSCE”. „Sunt convinsă că trebuie să facem tot posibilul, inclusiv prin prezența noastră personală, pentru a ne asigura că OSCE poate continua să asigure securitatea și cooperarea în Europa”, a declaraat Baerbock.

 

Poziția României față de acest summit nu se cunoaște

 

Ministerul Afacerilor Externe din România nu a făcut public nici până la această oră care este poziția României privind participarea la acest summit. Potrivit practicilor diplomatice, o declinare a participării ar fi trebuit anunțată deja președinției în exercițiu de la Skopje, și probabil ar fi apărut pe sursele europene de informare. 

Ne așteptăm așadar ca ministrul afacerilor externe Luminița Odobescu, care a vizitat Macedonia de Nord în urmă cu doar două săptămâni să reprezinte România la eveniment și să aibă o poziție coordonată cu cele ale celorlalte state membre UE participante, precum Germania. 

Reamintim că ieri, 29 noiembrie 2023, Luminița Odobescu a participat la sesiunea Consiliului NATO-Ucraina (NUC), care a încheiat reuniunea miniștrilor de externe din statele membre NATO, desfășurată la Bruxelles, în perioada 28-29 noiembrie.
În intervenția sa a salutat prima reuniune NUC la nivelul miniștrilor de externe aliați de la lansarea formatului și a încurajat continuarea activităților din Planul de Acțiune NATO-Ucraina. 
 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel