Europa face planul de bătaie pentru toamnă: Agresiunea Rusiei și potențialul haos migraționist din Africa. Blocul UE, rupt doar de Ungaria

Harta Europei, pexels - Nataliya Vaitkevich
Harta Europei, pexels - Nataliya Vaitkevich

Reuniunea informală de toamnă Gymnich, a miniștrilor de externe ai statelor UE, a consemnat discuții privind subiectul agresiunii Rusiei din Ucraina (fiind abordate aspecte cum ar fi instrumentele financiare de sprijin al Ucrainei sau coridorul cerealelor).

Alături de subiectele legate războiul din Ucraina, pe agendă s-au aflat loviturile de stat în desfășurare din statele africane Niger și Gabon, crize cu portanță pe politica UE în domeniul migrației și al azilului.

Sprijinul pentru Ucraina în lupta sa împotriva agresiunii neprovocate a Rusiei a fost cel mai important subiect discutat în Spania, la Toledo de către miniștrii de externe ai statelor UE.

La reuniunea din 30-31 august a participat și ministrul român al afacerilor externe Luminița Odobescu.

 

Susținerea Ucrainei, vitală pentru viitorul securității europene. Ungaria, țara care blochează tot

 

Potrivit comunicatului MAE, în cadrul discuțiilor privind agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, ministrul român de externe a reiterat continuarea sprijinului multidimensional pentru Ucraina.

Referitor la sprijinul UE în domeniul militar, România dorește un acord politic rapid în privința celei de-a opta tranșe din cadrul Instrumentului European pentru Pace (European Peace Facility). De asemenea, ministrul de externe a exprimat sprijin pentru consolidarea Misiunii UE de Asistență Militară pentru Ucraina (EUMAM). 

UE pare să fie într-adevăr determinată în privința ajutorului pentru un stat agresat precum Ucraina.

Această abordare și propunerea UE de a aloca 5 miliarde de euro pe an pentru ajutorul militar pentru următorii patru ani au arătat că „toată lumea mizează pe un război pe termen lung”, a remarcat și Luminița Odobescu.

 

Blocul statelor membre este rupt doar de Ungaria

 

Dacă ascultăm doar cele ce ne sunt livrate de oficialii ungari, aproape că ajungem la concluzia că UE este vinovată de genocidul de la Bucea sau loviturile cu rachete rusești împotriva blocurilor de locuințe.

"Din păcate, am fost din nou singurul care a vorbit împotriva acestei abordări astăzi. Nu mai vrem patru ani de război, am vrut să-l încheiem cât mai curând posibil", a spus Szijjarto.

Potrivit acestuia, Ungaria a fost supusă unei presiuni enorme pentru a vota o nouă tranșă de 500 de milioane de euro pentru livrarea de arme către Ucraina și un pachet de 20 de miliarde de dolari în următorii patru ani.

 

Fond special pentru Ucraina / Situația de la Marea Neagră

 

Luminita Odobescu a evidențiat necesitatea flexibilității și predictibilității asistenței UE pentru Ucraina și a salutat direcțiile viitoare de acțiune și sprijinul pentru crearea unui fond special dedicat Ucrainei, prin suplimentarea alocărilor pentru Instrumentul European pentru Pace. Detaliile urmează să fie discutate în următoarea perioadă.

În contextul discuțiilor pe acest subiect, ministrul român a reamintit atacurile Rusiei din cursul verii în imediata vecinătate a frontierei României, la porturile ucrainene Reni și Ismail de la Marea Neagră, și a accentuat nevoia unei abordări integrate la Marea Neagră care să includă și asiguarea rezilienței Republicii Moldova, stat grav afectat de consecințele războiului.

 

Plan de pace

 

În pregătirea săptămânii la nivel înalt a Adunării Generale a ONU din septembrie, miniștrii europeni și-au coordonat eforturile privind demersurile diplomatice la nivelul global.

Ministrul român a exprimat susținerea deplină pentru Formula de Pace propusă de Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski și a subliniat importanța construirii argumentelor în dialogul cu statele terțe în baza Cartei ONU și a dreptului internațional.

În cadrul schimbului de opinii informal cu ministrul ucrainean al afacerilor de externe, Luminița Odobescu s-a referit la recentele contacte la nivel înalt dintre prim-miniștrii României și Ucrainei și a prezentat partenerilor europeni măsurile cele mai recente ale sprijinului multidimensional al României pentru Ucraina, cu accent pe eforturile țării noastre de dezvoltare a capacităților și coridoarelor existente pentru a dubla volumul tranzitului de cereale ucrainene prin România, de la 2 milioane de tonă/lună în prezent, la 4 milioane de tone/lună. Ministrul român a informat că, până în prezent, au fost exportate cu sprijinul țării noastre peste 22,5 milioane de tone de cereale și bunuri ucrainene.

 

Situația din Africa, pe agenda Gymnich

 

Miniștrii europeni au discutat și despre situația din Niger, în urma loviturii de stat din 26 iulie 2023 și a preluării prin forță a puterii de către junta militară condusă de generalul Abdourahmane Tchiani, cu obiectivul coordonării răspunsului UE față de actuala criză.

Oficialul român a condamnat ferm lovitura de stat din Niger, care deteriorează stabilitatea regională și situația umanitară din acest stat. A făcut apel la revenirea la ordinea constituțională și a sustinut eforturile ECOWAS în gestionarea crizei și pentru coordonarea cu partenerii like-minded.

A exprimat preocuparea pentru situația umanitară și de securitate, reiterând menținerea angajamentului României pentru asigurarea securității în regiunea Sahel și a participării țării noastre la Misiunea de Consolidare a Capacităților UE Sahel Niger (EUCAP Sahel Niger) și Misiunea UE de Parteneriat Militar Niger (EUMPM Niger), care deocamdată și-au suspendat activitatea și și-au limitat prezența, pe fondul evoluțiilor din teren.

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel