Pentagonul vrea să implementeze în Ucraina două programe catalogate ca top-secrete (WP)

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Foto ilustrativă: Militari ucraineni, Statul Major al Armatei Ucrainei, facebook
Foto ilustrativă: Militari ucraineni, Statul Major al Armatei Ucrainei, facebook

Pentagonul cere Congresului să restabilească finanțarea pentru două programe ultrasecrete din Ucraina care au fost suspendate înainte ca Rusia să invadeze anul trecut, relatează The Washington Post.

Rămâne de văzut cât de ultrasecrete vor fi programele, având în vedere că publicația americană WashingtonPost a relatat despre această inițiativă a Pentagonului, dar, dacă va fi aprobată, mișcarea ar permite unităților de operațiuni speciale ale SUA să angajeze agenți ucraineni pentru a monitoriza mișcările trupelor ruse și a contracara dezinformarea.

Potrivit publicației, este puțin probabil ca o decizie în acest sens să fie luată înainte de toamna aceasta.

”Oficialii Departamentului Apărării pregătesc o propunere pentru a fi luată în considerare de către congresmeni în următoarele luni, când vor începe lucrările privind direcțiile de acțiune ale Pentagonului și proiectul de lege de finanțare pentru anul viitor”, se spune în articol.

Trebuie subliniat că, înainte de începutul invaziei ruse, SUA au retras din Ucraina personalul militar propriu, care se ocupa cu pregătirea militarilor (pe care o putem numi și ”Asistență pentru reformarea sectorului militar de securitate ale Ucrainei”), cu excepția unui număr mic de personal militar detașat la Ambasada SUA la Kiev.

Foto ilustrativă: Militari ucraineni, împreună cu generalul Oleksandr Sîrski (centru), comandantul forțelor terestre /Statul Major al Armatei Ucrainei, facebook

 

Programe cu un cost infim

 

WP scrie că, dacă vor fi implementate, aceste programe ar putea demara încă din 2024, deși nu este clar cum se va derula procedura de instrucție - dacă administrația lui Joe Biden va permite personalului militar american să meargă în Ucraina sau dacă antrenamentele se vor derula într-o țară vecină.

Oficialii Congresului au spus că este dificil de prezis rezultatul, mai ales având în vedere că sunt mai multe tabere în rândul republicanilor în ceea ce privește suma de bani ce ar trebui cheltuită pentru Ucraina.

Sursele citate de WP spun că argumentul ce privește costul relativ mic al programelor – 15 milioane de dolari pe an pentru astfel de activități la nivel mondial – ar putea fi decisiv, raportat la rezultatele care ar putea fi obținute, mai ales dacă ne uităm la zecile de miliarde de dolari cheltuite pentru antrenarea și înarmarea forțelor ucrainene și reaprovizionarea forțelor americane.

Înainte de invazie, trupele americane de operațiuni speciale desfășurau două programe ”speciale” în Ucraina. Într-unul dintre ele, „Am avut oameni care demontau propaganda rusă și spuneau povestea adevărată pe bloguri”, a spus o persoană din comunitatea Operațiunilor Speciale.

Comandourile americane au folosit cel de-al doilea program pentru a trimite agenți ucraineni în misiuni de recunoaștere secrete în estul Ucrainei.

Purtătorii de cuvânt ai comisiilor pentru serviciile armate ale Senatului și Camerei au refuzat să comenteze, invocând statutul de informație clasificată, în ceea ce privește programele în cauză. De asemenea, Casa Albă a refuzat să comenteze. Pentagonul a refuzat să comenteze din cauza clasificării programelor.

Publicația mai notează că forțele speciale americane, folosind un organism de finanțare similar, au plătit de ani de zile unități militare și paramilitare străine din Orientul Mijlociu, Asia și Africa, folosindu-le ca ”înlocuitori” în operațiunile de combatere a terorismului împotriva Al-Qaida și a Statului Islamic.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel