SUA contrazic declaraţiile lui Erdogan: Nu am promis avioane F-16 pentru a compensa excluderea Turciei din programul F-35

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:

La începutul lunii octombrie, mai multe site-uri de specialitate din domeniul militar au relata că în ciuda tuturor relaţiilor tensionate din ultimii ani pe care Turcia le are cu Statele Unite, Ankara poartă discuţii cu compania americană Lockheed Martin pentru a achiziţiona 40 de avioane de luptă F-16 şi aproape 80 de kituri de modernizare pentru avioanele aflate deja în serviciul Forţelor Aeriene Turce. Ieri, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat că Statele Unite sunt cele care au propus vânzarea acestor avioane, în schimbul investiţilor pe care Ankara le-a făcut în programul F-35, din care Ankara a fost exclusă. Dar, surpriză! Pentagonul a venit la scurt timp cu o declaraţie oficială prin care a precizat că SUA nu a făcut nicio ofertă Turciei pentru vânzarea de avioane F-16.

Anterior, într-o scurtă analiză, am precizat că, în ciuda tuturor relaţiilor tensionate din ultimii ani pe care Turcia le are cu Statele Unite, ca urmare a achiziţionării unor sisteme S-400 din Rusia, Ankara poartă acum discuţii cu compania americană Lockheed Martin pentru a achiziţiona 40 de avioane de luptă F-16 şi aproape 80 de kituri de modernizare pentru avioanele aflate deja în serviciul Forţelor Aeriene Turce.

La momentul publicării acestei analize am precizat că acordul prin care Turcia vrea să achiziţioneze 40 de avioane F-16 de la compania Lockheed Martin trebuie să treacă prin procesul de aprobare al vânzărilor militare externe, care este supus validării de către Departamentul de Stat al SUA, precum și de către Congresul SUA – care poate bloca această vânzare.

Trebui precizat că acestă achiziţie ar urma să aibă loc într-un moment în care relaţiile dintre SUA şi Turcia nu sunt cele mai bune.

 

Saga excluderii Turciei din programul F-35 continuă pe două voci

 

După ce informaţia privind intenţiile Turciei de a achiziţiona 40 de avioane de luptă F-16 a fost ’’cap de afiş’’ pe mai multe site-uri de specialitate din domeniul militar, preşedintele turc Tayyip Erdogan a declarat că Statele Unite sunt cele care au propus vânzarea acestor avioane, în schimbul investiţilor pe care Ankara le-a făcut în programul F-35, din care Ankara a fost exclusă, a relatat duminică AFP, citată de Agerpres.

Ankara cere acum o compensaţie pentru excluderea sa din programul american F-35 Joint Strike Fighter, în special pentru plata de 1,4 miliarde de dolari efectuată înainte de excluderea să.

„Am ridicat această chestiune în discuţiile noastre. Acordăm importanţă dialogului pentru a găsi o soluţie la această problemă”, le-a declarat duminică jurnaliştilor preşedintele turc Erdogan pe un aeroport din Istanbul, înainte de a pleca într-un turneu în Africa.

Proiectul de achiziţie de către Turcia a avioanelor F-16 este „bineînţeles legat de problema F-35”, a spus el, precizând că SUA au propus Turciei vânzarea de aparate F-16 pentru a-şi moderniza flota aeriană.

 

Pentagonul dezminte declaraţiile lui Erdogan

 

Departamentul de Stat al SUA a venit, ieri, la scurt timp cu o declaraţie oficială prin care a precizat că SUA nu au făcut nicio ofertă Turciei pentru vânzarea de avioane F-16, ca o compensare pentru investiţile pe care Ankara le-a făcut în programul F-35 şi din care a fost exclusă pentru achiziţionarea de sisteme ruseşti S-400.

După cum aminteşte publicaţia Al-Monitor, Ankara a plătit anticipat 1,4 miliarde de dolari pentru o comandă inițială de până la 100 de avioane F-35. Câteva dintre aceste aeronave fuseseră deja construite, aflându-se în etapa de testare la momentul excluderii Turciei din programul F-35. Anul trecut, forțele aeriene americane au achiziționat o parte dintre aeronavele F-35 care trebuiau să ajungă la Forţele Aeriene Turce. Sursa citată precizează că până în momentul de fata Turciei nu i-au fost rambursaţi banii pentru aeronavele F-35 pe care le-a mai primit.

Erdogan a declarat miercuri reporterilor că Washingtonul a propus o vânzare de avioane F-16 ca o modalitate prin care Ankara își poate recupera investiția pierdută. Departamentul de Stat al SUA a negat că a făcut o astfel de oferta, adăugând că Washingtonul și Ankara încă încearcă să rezolve expulzarea Turciei din programul F-35.

 

Ankara este dispusă să cumpere avioane de luptă Su-35 și Su-57 din Rusia dacă SUA blochează vânzarea avioanelor de luptă F-16

 

Înainte ca Pentagonul să contrazică declaraţiile preşedintelui turc, președintele Industriei de Apărare a Turciei, Ismail Demir, a declarat că dacă Statele Unite refuză să vândă avioane F-16, Ankara se se poate reorienta către aeronave ruseşti Su-35 şi Su-57.

Citat de mass-media rusă, șeful Președinției Turce a Industriilor de Apărare, Ismail Demir, a declarat la postul turc de televiziune Kanal 7 că Ankara este dispusă să cumpere avioane de luptă Su-35 și Su-57 din Rusia dacă SUA blochează vânzarea avioanelor de luptă F-16.

"Dacă procesul [achiziționarea și actualizarea F-16] nu aduce rezultate, atunci Turcia nu va rămâne fără alternative. Dacă este necesar, tema Su-35 și Su-57 poate fi deschisă oricând. Industria noastră va face totul pentru a ne asigura securitatea, și dacă este nevoie de ceva în plus, atunci putem găsi întotdeauna o cale de ieșire", a spus Demir.

Sfârşitul anului 2020 a adus pentru Turcia un pachet de sancţiuni din partea Statelor Unite, o decizie mult aşteptată, ca urmare a unui lung şir de solicitări înainte de Washington ca Ankara să nu dispună testarea sistemul rusesc S-400. Sancțiunile impuse sunt în conformitate cu legea CAATSA (Counter America's Adversaries Through Sanctions Act), care impune sancţiuni economice împotriva oricărei entităţi sau ţări care încheie contracte pentru achiziţia de armament cu companiile ruseşti din domeniul industrie de apărare.

Sancţiunile includ interzicerea tuturor licenţelor de export americane către SSB şi îngheţarea activelor, precum şi restricţii de viză pentru Ismail Demir, şeful agenţiei turce. Cu alte cuvinte, pe baza acestor sancţiuni, Washingtonul se va abține să îi acorde orice licență de export Turciei. Sancţiunile au venit la aproape trei ani de zile de cânt Moscova şi Ankara au bătut palma pentru acest tip de sisteme.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel