Patriot pentru Ucraina: Andrzej Duda explică de ce Polonia nu poate transfera sistemul, în timp ce în România se poartă negocieri pe aceeași temă

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:
Baterii de sisteme Patriot, pregătite de armata germană pentru a fi desfăşurate în Polonia. Sursa Foto: Captura video Welt.
Baterii de sisteme Patriot, pregătite de armata germană pentru a fi desfăşurate în Polonia. Sursa Foto: Captura video Welt.

În prezent, Polonia primește primele sisteme Patriot pe care le-a comandat în urmă cu șapte ani. Motiv pentru care Varșovia nu poate transfera sistemul de apărare aeriană Ucrainei, potrivit președintelui Poloniei, Andrzej Duda. "Este dificil să vorbim despre transferul sistemului Patriot către Ucraina acum, când noi, în Polonia, nu avem încă acest sistem complet pentru a satisface propriile nevoi în materie de apărare", a declarat el.

Acesta a adăugat că Polonia a fost prima țară care a trimis arme Ucrainei. Duda a reamintit că Varșovia a furnizat de asemenea Ucrainei echipamente importante și că a sprijinit-o militar tot timpul. Un alt element de susținere, a menționat el, este lobby-ul făcut pe lângă aliați pentru susținerea Ucrainei, potrivit RBC Ukraine.

Ca parte a sprijinului acordat Ucrainei în lupta să împotriva agresiunii rusești, Germania a anunțat transferul unui alt sistem de apărare antiaeriană Patriot. În plus față de sistemul german, Ucraina se așteaptă că Statele Unite să furnizeze și ele un sistem Patriot. Această inițiativă a fost susținută în mod activ de Germania.

Anterior, Ucraina a primit deja rachete pentru sistemele Patriot de la Spania și de la alți aliați occidentali. Transferul acestor sisteme este un pas important pentru a ajuta Ucraina să-și apere spațiul aerian împotriva atacurilor rusești.

 

Poziţia  României nu este departe de cea a Poloniei: Urmează discuţii în CSAT

 

Premierul Marcel Ciolacu a declarat marţi că a discutat cu preşedintele Klaus Iohannis pe tema relocării unui sistem de rachete Patriot în Ucraina, anunță Agerpres.

Premierul a subliniat că o decizie pe acest subiect se va lua în urma unei şedinţe a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării.

"Am avut o discuţie cu preşedintele României. Urmează să luăm o decizie în CSAT. Sunt ferm convins că, după şedinţa CSAT, o să aflaţi decizia", a afirmat Marcel Ciolacu, la Braşov, întrebat dacă a avut vreo discuţie cu şeful statului cu privire la sistemul Patriot.

Potrivit lui Ciolacu, discuţiile cu şeful statului au avut loc "în aceste zile".

Amintim că duminică seara, premierul Ciolacu a declarat că nu a vorbit cu președintele Iohannis privind subiectul Patriot, dar că ministrul apărării are rețineri privind un eventual transfer al unei baterii Patriot către Ucraina.

El a precizat că în afirmaţiile sale anterioare pe subiect nu a spus că ministrul Apărării ar avea "mari reţineri". "Vă spun încă o dată: această decizie se ia în CSAT. Şi nu am zis mari, am spus că avea reţineri", a declarat Ciolacu.

Şeful Executivului a arătat că nu este deranjat de insistenţa presei de a afla care este poziţia lui privind relocarea sistemului Patriot, dar a repetat că decizia se va lua în CSAT. 

Chiar analiştii publicaţiei ucrainene DefenseExpress susţin că statele aflate în vecinătatea Ucrainei au tot dreptul să fie reticente în a transfera sisteme Patriot câte Kiev.

,,Desigur, asigurarea propriei capacități de apărare este dreptul suveran al fiecărei țări, în special al vecinilor Ucrainei, iar aceștia sunt îndreptăţiţi să găsească un echilibru între propriile interese și nevoia de a ajuta Forțele Armate Ucrainene'', precizează publicaţia ucraineană DefenseExpress, făcând o analiză cu privire la discuţiile apărute pe scena politică din România cu privire la transferul de sisteme Patriot.


Câte sisteme Patriot are în dotare are Armata României?


Iohannis a subliniat că sistemul care va fi trimis Ucrainei nu e cel care e deja operațional.  Trebuie precizat că România dispune de 4 sisteme din care unul este operațional, iar 3 sunt în curs de operaționalizare. Mai mult, s-ar părea că cel de-al doilea sistem Patriot ar trebui declarat operaţional cât de curând, pregătirile fiind pe ultimii metri.

Rămân încă două sisteme, care se află în dotarea Armatei Române, dar sunt în curs de operaționalizare. Practic, trebuie integrate în sistemul antiaerian aliat, iar tehnicienii care vor opera aceste sisteme urmează cursurile de instruire.

Pe lângă cele 4 urmează să fie achiziționate încă 3 baterii Patriot, dar termenul de livrare nu este clar. În orice caz, termenul de livrare pentru acestea este foarte posibil să fie mai mare decât pentru primele sisteme.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel