Renunțarea U.S. Army la tancul ușor M10 Booker și închiderea programului înseamnă că vehiculele deja fabricate vor trebui direcționate undeva. În cei doi ani controversați ai programului tancului Brooker - care, de altfel, nu a fost desemnat oficial ca „tanc” -, compania General Dynamics a reușit să producă aproximativ 80 de astfel de vehicule.
Despre renunțarea la program a scris pe larg și DefenseRomania. Divizia 101 Aeropurtată a refuzat noile blindate M10 Booker, concepute pentru infanterie, după ce proiectului i-au fost aduse nenumărate modificări. Dar nimeni nu a renunțat la proiect în toți acești ani. Cea mai mare problemă e că deși vehiculul a fost conceput inițial să fie relativ ușor, adică parașutabil dintr-un C-130 Hercules, schimbările și ajustările cerințelor Armatei au făcut ca tancul să fie prea greu.
Inclusiv pentru a putea traversa infrastructura bazei de infanterie din Kentucky. Dar nimeni nu s-a gândit la asta până nu a fost prea târziu.
Ucraina ridică mâna. Ucrainenilor le-ar surâde cele aproape 100 de tancuri ușoare M10 Booker care ar putea fi mai eficiente în lupta nocturnă decât Bradley iar ca putere de foc și blindaj s-ar apropia de tancurile germane Leopard 1
M10 Booker, photo source: GDLS
Iar acum americanii nu au prea multe opțiuni pentru ceea ce ar trebui să facă cu cele 80 de M10 Booker. Experții ucraineni de la Defense Express iau în calcul toate aceste opțiuni, inclusiv ajungerea M10 în Ucraina. Sursa citată scrie că deși e foarte posibil ca câteva vehicule să fie trimise pe poligoane de testare, unul sau două în muzee, celelalte pot fi fie depozitate, fie trimise direct la reciclare. Pentru că este puțin probabil ca vreo țară să dorească să cumpere doar 80 de tancuri ușoare de care însăși inițiatoarea proiectului, SUA, s-au dezis, după ce a investit în proiect 10 ani și 1,8 miliarde de dolari.
Este de asemenea puțin probabil ca aceste vehicule să fie complet dezasamblate. Armata SUA nu va avea prea mare nevoie de piese de schimb. Poate, datorită unei oarecare unificări a sistemului de conducere a focului cu Abrams M1A2SEPv3, s-ar putea recupera ceva din electronice, sistemul de comunicații sau senzorii suplimentari. Nu rest nu are sens ideea dezasamblării.
„Pe acest fundal, doar ipotetic, s-ar putea lua în considerare posibilitatea ca Forțele Armate ale Ucrainei să fie interesate de aceste vehicule. Însă, din start, se poate pune sub semnul întrebării disponibilitatea SUA de a exporta aceste mașini”, scriu ucrainenii.
Totodată, merită menționat că rolul M10 Booker în SUA era acela de a sprijini infanteria, adică distrugerea pozițiilor inamice, a fortificațiilor și a vehiculelor blindate ușoare, iar abia ulterior utilizarea sa ca armă antitanc. Practic, Booker este mai apropiat de rolul tancurilor de infanterie sau al tunurilor de asalt din al Doilea Război Mondial, cu excepția faptului că are blindaj de tip BMP și este cu 1,5 ori mai înalt decât Abrams.
Așadar, în condițiile actuale ale războiului de agresiune rus împotriva Ucrainei, rolul M10 Booker ar fi acela de a „curăța o lizieră” folosindu-se de sistemele sale optice performante, preferabil pe timp de noapte. Sau de a fi folosit ca o alternativă pentru obuziere autopropulsate. Ca eficiență în lupta nocturnă, ar fi mai eficient decât mașinile de luptă Bradley, iar în ceea ce privește puterea de foc și blindajul, s-ar apropia de Leopard 1, conchid ucrainenii.
Însă exploatarea lor în luptă ar fi complicată. Avariile la sistemul de rulare s-ar putea repara în Europa, la facilitățile General Dynamics din Spania, unde se produce șasiul ASCOD. Dar reparațiile sistemului de luptă și ale turelei ar fi extrem de costisitoare, necesitând piese unice. Așadar, singura opțiune realistă pentru menținerea capacității de luptă ar fi „canibalizarea” adică folosirea unor tancuri pentru piese.
De ce e însă foarte puțin probabil ca tancurile ușoare americane M10 Booker să ajungă în Ucraina, care cu siguranță nu ar fi dispusă să dea bani pe ele
M10 Booker
Totuși, problema cheie rămâne prețul. Pentagonul a comandat de la General Dynamics primele 96 de vehicule de serie pentru 1,14 miliarde de dolari, ceea ce înseamnă că un M10 Booker a costat armata SUA 11,87 milioane de dolari. Chiar și la acest preț, ideea transferului acestor tancuri ușoare în Ucraina este discutabilă, având în vedere capacitățile lor limitate pe câmpul de luptă și lipsa pieselor de schimb. Și asta fără a lua în calcul eventualitatea unui transfer comercial, care ar include pe lângă cei aproape 12 milioane și cheltuieli suplimentare pentru instruirea echipajelor, logistică, muniție etc.
Prin urmare, singurul scenariu în care M10 Booker ar putea fi luat în calcul pentru consolidarea forțelor armate ucrainene este donarea M10 ca ajutor militar sau printr-un mecanism foarte apropiat de acesta.
Ceea ce, ținând cont de poziția actuală a Casei Albe, pare puțin probabil, conchid ucrainenii.
Rămâne de văzut care va fi soarta celor aproape 100 de tancuri ușoare M10 Booker. Un program care, din păcate, pentru SUA, a fost un eșec.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News