Olanda sparge gheața și dă Ucrainei permisiunea ca armele sale să fie folosite pentru lovituri în adâncimea teritoriului Rusiei

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:
Avioane de tip F-16 Fighting Falcon olandeze. Foto: Ministerul Apărării al Regatului Țărilor de Jos
Avioane de tip F-16 Fighting Falcon olandeze. Foto: Ministerul Apărării al Regatului Țărilor de Jos

Țările de Jos ridică restricțiile privind utilizarea armelor pentru Ucraina - avioanele de luptă F-16, de asemenea, nu au limite de rază de acțiune. Forțele ucrainene trebuie doar să se conformeze dreptului internațional. Ministrul Apărării, Ruben Brekelmans încurajează partenerii să facă același pas.

„Ucraina are dreptul la autoapărare. Și dacă țara este atacată din zonele de frontieră sau de pe aerodromurile rusești, poate viza instalații militare. Același lucru este valabil și pentru rachetele inamice - ele pot fi interceptate de armele noastre (furnizate Ucrainei de Olanda – nota autorului ) deasupra Rusiei'', a declarat ministrul, potrivit Frankfurter Allgemeine Zeitung (9 septembrie).

Breckelmans a mai adăugat că „dreptul internațional nu este limitat de distanță” și că „dreptul la autoapărare nu se oprește la 100 de kilometri de graniță”. „Nu am impus nicio restricție operațională de distanță Ucrainei”, a spus el.

Ministrul a precizat că permisiunea de a lovi Rusia vizează direct și avioanele de luptă F-16 pe care Olanda le transferă în Ucraina.

În plus, Breckelmans a cerut altor țări occidentale să ridice restricțiile privind utilizarea armelor pe care le furnizează Ucrainei. Cu câteva zile mai devreme, poziția Olandei privind întrebuințarea armelor sale pe teritoriul Rusiei, era încă ambiguă.

Pe 6 septembrie, la reuniunea Grupului de Contact pentru Apărare a Ucrainei, ministrul Breckelmans preciza că Țările de Jos vor furniza echipamente și materiale de întreținere pentru F-16 donate Ucrainei, precum și rachete aer-aer pe care aeronava le poate folosi pentru a apăra spațiul aerian ucrainean.

Olanda este în curs de a furniza Ucrainei și elemente ale unei baterii Patriot de apărare împotriva țintelor aeriene.

 

Lovituri în adâncimea teritoriului Rusiei

 

În ultimele luni, oficialii de la Kiev au făcut apel în mod repetat la partenerii occidentali să permită folosirea armelor occidentale pentru atacarea instalațiilor militare și bazelor aeriene din adâncimea teritoriului Rusiei.

Asemenea solicitări s-au intensificat mai ales după ce armata rusă a lansat o ofensivă în regiunea Harkov în luna mai și a intensificat bombardarea zonelor populate cu rachete și bombe aeriene dirijate.

Majoritatea țărilor europene au susținut o astfel de cerere și permisiune, dar Statele Unite și Germania s-au declarat împotriva unor astfel de lovituri, temându-se de o escaladare a ostilităților. În special, SUA au permis utilizarea rachetelor sale exclusiv într-o zonă de 100 de kilometri, în apropierea graniței de stat a Ucrainei cu Federația Rusă, potrivit RBC Ucraina.

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, preciza pe 6 septembrie că rușii și-au mutat aeronavele dincolo de raza de acțiune a rachetelor ATACMS, iar folosirea acestora de către trupele ucrainene nu vor ajuta la lovirea aerodromurilor.

Poziția Germaniei, de refuz privind furnizarea rachetelor sale aer- aer Taurus aviației ucrainene, nu s-a schimbat, Berlinul temându-se că vor fi folosite la lovituri asupra Moscovei.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski a declarat, pe 7 septembrie, că nu există un consens între aliați cu privire la ridicarea restricțiilor asupra loviturilor cu arme cu rază lungă de acțiune, dar că Ucraina lucrează la ridicarea acestor restricții.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel