Serviciile de informații din NATO sunt cu ochii pe Serbia pe fondul escaladării tensiunilor cu Kosovo dar și din cauza exercițiului ”Vârtejul 2024”

Gheorghiță Orjanu |
Data actualizării: | Data publicării:
Armata sârbă, foto: Ministerul Apărării din Serbia
Armata sârbă, foto: Ministerul Apărării din Serbia

Serviciile de informații din NATO au intensificat supravegherea Serbiei prin mijloace tehnice. Avioane ale SUA și Franței specializate în culegerea și analiza emisiilor radio au patrulat în apropierea frontierelor Serbiei în ultimele două săptămâni.

Site-ul Itamilradar a publicat, pe 18 aprilie, o sinteză cu zborurile din ultimele zece zile efectuate pe teritoriul României, Bosniei-Herțegovinei și Kosovo de un avion Bombardier ARTEMIS al U.S. Army și de un avion Beech 350 ALSR al Forțelor Aeriene Franceze, ambele echipate cu instrumentare pentru efectuarea misiunilor SIGINT.

Aeronava franceză Beech pare să opereze din Croația, mai exact din Zadar, în timp ce aeronava americană are sediul la Constanța, România.

Misiunile SIGINT (SIGnals INTelligence) au ca scop interceptarea și analizarea comunicațiilor, fie că sunt între persoane (COMINT) sau mașini (ELINT) sau o combinație a celor două. Deoarece multe comunicații sunt criptate, operațiile SIGINT implică, de regulă, și instrumente de criptanaliză.

Aeronava Bombardier Artemis, furnizată de compania americană Leidos, este echipată cu senzori pentru a îndeplini aceste tipuri de misiuni. Cea franceză a operat și în România în misiuni legate de conflictul din Ucraina, în timp ce ARTEMIS, activă atât pe frontul din estul Europei, cât și pe cel libian, operase deja în februarie în Balcani.

Comentariul autorului: Preşedintele sârb Aleksandar Vucic a transmis, pe 24 martie, în cadrul unei ceremonii de comemorare a victimelor atacurilor NATO asupra Serbiei din 1999, că țara sa nu va adera niciodată la NATO. Vucic a subliniat că Serbia nu va accepta niciodată separarea provinciei.

În plus, tensiunile dintre Serbia și Kosovo s-au acutizat recent după ce Adunarea Parlamentară a Consiliul Europei a recomandat primirea Kosovo în cadrul Consiliul Europei. Ministrul sârb al Apărării, Miloš Vučević, a răspuns la decizie, spunând că „rușinea lor pentru tot ceea ce fac în Consiliul Europei și ONU va dura pentru totdeauna”. Pe 17 aprilie, Serbia i-a reținut pe directorul adjunct al Poliției din Kosovo și pe alți patru ofițeri de poliție.

De asemenea, ministrul Vučević a amenințat cu intensificarea activităților în cadrul exercițiului “Whirlwind 2024” aflat deja în desfășurare la aproximativ 60 de km de granița cu Kosovo.

Exercițiul tactic cu trageri de luptă “Whirlwind 2024” al Forțele Armate sârbe are loc în perioada 8 – 21 aprilie, în baza unui ordin dat chiar de președintele Serbiei, Aleksandar Vucic. Activitățile se desfășoară pe uscat, în aer și pe apele interne, având caracter de operație întrunită. Peste 2.000 de militari sârbi și peste 500 de sisteme de arme sunt prevăzute să participe la activitățile din teren desfășurate în poligonul temporar Pester de pe platoul Pester (Pešter Plateau) din sud-vestul Serbiei.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel