O viziune asupra Statului Major al forțelor terestre Britanice

DefenseRomania vă propune o analiză asupra forțelor terestre britanice.

Analiza este realizată de Sergiu Schiller (membru susţinător al Asociaţiei Ofiţerilor în Rezervă din România). Prezentăm integral analiza militară, sub egida Asociației Ofițerilor în Rezervă din România.


Contextul prezent de securitate regională dar și globală ne obligă să ne uităm, să analizăm și apoi să ințelgem structurile armatelor aliaților noștrii. Din ce în ce mai rar găsesc analize structurale comparative ale entitășilor militare NATO și acest lucru mă pune oarecum pe gânduri. Conflictul secolului XXI fie că vorbim de cel clasic sau de cel în format hibrid va avea la bază un singur concept: interoperabilitatea aliaților. Atât timp cât avem acest fundament, analizele structurale pot fi un fundament de construcție și relaționare.

Așadar un prim model adus în discuție poate fi cel al statului major al forțelor terestre britanice. Acest model prezintă niște particularități foarte interesante dar și constituie o structură al unui stat fondator și membru al alianței nord-atlantice de mai bine de 70 de ani.

Să nu insistăm asupra unei istorii lungi ale forțelor terestre britanice și să ne concentrăm asupra prezentului. Actualmente SMFT-BR are efective însumând 81.500 de militari activi denumiți trupe regulate(eng. regulars) și 27.000 de rezerviști volunari(eng. voluntary reserves). Structural efectivele antemenționate sunt împărțite în comandamente, divizii, brigăzi, regimente, batalioane, companii și plutoane. Este de observat lipsa structurală a corpului de armată, britancii deactivand ultima structură de acest eșalon la sfârșitul celui de-al doilea război mondial. Termenul de "corp" a rămas însă însumând specialități militare sau arme, de la corpul regal medical (eng. Royal medical corps) , la corpul regal inginersc (eng. royal engeneers corps) sau corpul regal blindat (eng. royal armored corps).

 

Structura de comandă

 

Dacă privim în detaliu aceste structuri, comanda forțelor terestre este exercitată de șeful statului major al forțelor terestre (eng. Chief of general staff), generalul Sir Mark Carleton-Smith – NATO OF9 – echivalent general cu 4 stele în structurile NATO . Terminologia în limba engleză nu trebuie să ne inducă în eroare (eng. Chief of general staff), nu este vorba de șeful statului major general ci de șeful statului major al forțelor terestre. În prezent șeful SMFT-BR răspunde ierahic șefului statului major al apării-SMAP-BR, generalul Sir Nicholas Carter, succedandu-l în funcție pe generalul de aviație Sir Stuart Peach.În Marea Britanie se parctică o rotativă a șefilor de categorii de forțe în funcția de sef al statului major a apărării. De reținut faptul că generalul Carelton este primul șef SMFT-BR care provine doar din structrile de operațiuni speciale, având o bogată activitate în Regimentul 22 SAS, apoi brigada 16 aeropurtată de răspuns rapid, ulterior director operațiuni speciale.

Un nivel ierahic mai jos, conform planului de reorganizare al armatei (future Army 2020 / Army 2020 Redefine) găsim două structuri centrale de comandă:

1.Comandamentul Forțelor Trestre (eng. Field Army Command)

2.Comandamentul de sprijin (eng. Home Command)

Ambele structuri fiind comandamente de ofițeri cu gradul de general locotenent (codificare NATO OF – 8 ).

1.Comandamentul forțelor terestre este constitutit din structuri de reacție rapidă respectiv brigada 16 aeropurtata, brigada 12 și 20 infanterie grea și divizia 3 mecanizată.

În continuare în subordinea comandamentului se mai află și divizia 1 blindată (eng. 1st Armred Division) care este definită că și forță adaptabilă. Rămânem să definim ulterior noțiunea de forță militară adaptabilă. Mai departe tot în subordinea acestui comandament regăsim și divizia 6 in mod ciudat denumită Divizia 6 Infanterie. Acum divizia 6 este o structura interesantă. În cadrul divizei 6 găsim toate structurile specifice misiunilor ISR (informații supraveghere recunoaștere) dar și unități de comunicații/transmisiuni speciale, război electronic, apărare cibernetică și operațiuni psihologice.

De reținut că toate aceste structuri, nu doar divizia 6 au în componentă unități de apărare cibernetică respectiv, aprarea cibernetică având activitate redusă înlimitele specificului unităților din care fac parte.

În final în marea structura a comandamentului ForTer găsim și un subcomandament dacă doriți, întrunit , al aviației-elicoptere (eng. Joint Helicopter Command). Acest comandament are în subordine elicopterele de transport necesare îndeplinirii misiunilor specifice ale unităților și marilor unități din forțele trestre britanice.

2. Comandamentul de sprijin (eng.Home Command) este structura care însumează în subordinea să toate celelate unități necesare desfășurării misiunilor în condiții optime ale comandamnetului forțelor terestre britanice.

În subordinea acestui comandament se află comandamentul regional (eng. Regional Command). În responsabilitatea acestei structuri cad activitățile de pregătire a ceremonialelor, activităților comune civili-militari sau activităților de relații publice. Tot în cadrul comandamentului regional se regăsește și brigada 38 Irlandeză și acesta unitate face parte din "forță adaptabilă" pe care o vom detalia.

Mai departe avem districtul militar londonez (eng. London district), respectiv toate unitățile militare care sunt responsabile de ceremoniale din garnizoană Londra în fapt unitățile de garda.

Pe lângă acestea mai avem comandamentul recrutare și formare, centrul pentru personalul militar și grupul Sandhurst format din academia regală militară Sandhurst și unitățile sale de sprijin.

Aceste unități însumează structurile de sprijin aferente forțelor terestre. Aș dori să menționez că această structura nu este de tip întrunit adică "joint". Fiecare categorie de forțe are propria să structura de sprijin.

 

Clarificarea noțiunii de forță militară adaptivă

 

După cum am menționat anterior, este necesară clarificarea noțiuni de forță militară adaptivă. Structurile militare adaptive în viziundea doctrinară britanică sunt unități active dublate de o unitate de rezervă. Logică în acest sistem survine din politică susținută de programul Future Army 2020 în care sunt așteptate că rezervă să preia o serie de responsabilități și misiuni de la unitățile active.

Că să analizăm puțin conceptul de forță adaptabilă în contextul comandamentului forțelor terestre este necesar să privim mai în detaliu o structura din cadrul diviziei 1, spre exemplu brigada 4 infanterie dislocată în garnizoana Catterick:

A.Regimentul de cavalerie ușoară- cercetare -> eng. The Light Dragoons, în Catterick, Light Cavalry Reconnaissance Regiment

B.Regimentul în rezervă de cavalerie regală – cercetare -> eng. The Queen's Own Yeomanry, în Newcastle, Reserve Light Cavalry Reconnaissance Regiment

C.Regimentul Yorkshire compus din 2 două batalioane după cum urmează:

Batalionul 2 infanterie ușoară -> eng. 2nd Battalion, The Yorkshire Regiment, în Catterick, Light Infantry Battalion

Batalionul 4 în rezervă de infanterie ușoară -> eng. 4th Battalion, The Yorkshire Regiment, în York, Reserve Light Infantry Battalion

D.Regimentul Ducelui de Lancaster compus din 2 două batalioane după cum urmează:

Batalionul 1 infanterie ușoară: eng. 1st Battalion, The Duke of Lancaster's Regiment, în Chester, Light Infantry Battalion

Batalionul 4 în rezervă de infanterie ușoară -> eng. 4th Battalion, The Duke of Lancaster's Regiment, în Preston, Lancashire, Reserve Light Infantry Battalion

E. Regimentul regal scoțian compus din 2 două batalioane după cum urmează:

Batalionul 2 infanterie ușoară -> eng. 2nd Battalion, The Royal Regiment of Scotland (The Royal Highland Fusiliers), în Peniciuk, Light Infantry Battalion.

Batalionul 6 în rezervă de infanterie ușoară -> eng. 6th Battalion, The Royal Regiment of Scotland (52nd Lowland), în Glasgow Reserve Light Infantry Battalion.

Mențiune: unitățile de cavalerie formează regimente nominal păstrând o tradiție istorică. Faptic și structural, ele corespund efectivelor unui batalion.

 

Încadrarea structurilor de rezervă

 

Dacă am privit aceste aspecte legate de forțe adaptive în conetxtul comandamentului forțelor terestre, este necesar să privim această probelmatica și în contextul unităților din subordinea comandamentului de sprijin, astfel vom detalia brigada 38 irlandeză menționată adineauri. Unitatea este formată 80% din rezerviști după cum urmează: regimentul în rezervă de cavalerie nord irlandez, regimentul în rezervă 206 de artilerie Ulster, regimentul 32 comunicații, regimentul în rezervă de infanterie irlandez, regimentul în rezervă 152 logistică, regimentul în rezervă 253 medical respectiv Spitaul Militar Belfast, regimentul în rezervă 204 medical respectiv spital mobil de campanie Irlanda de Nord, batalionul în rezervă 157 comunicații, batalionul 6 informații militare Belfast. "

Putem concluziona din acest model prezentat faptul că în situația unităților din subordinea comandamentului forțelor terestre și al forțelor de sprijin există grade de încadrare cu structuri de rezervă. Așadar dacă unitățile de răspuns rapid au un grad mic, eventual 10%, unitățile care fac parte din forța activă au deja o paritate 50%-50% fiecare unitate find dublată astfel de o structura de rezervă după cum reiese din exemplul de mai sus. Acest aspect fiind diferența principala doctrinar vorbind, între unitățile care își păstrează denumirea de regulate la eșalon divizie, adică formate din personal activ în principal completat în proporție mică de personal în rezervă, și unitățile așa numite adaptive la eșalonul divizie, respectiv cele care au în subordine brigăzi la rândul lor formate din unități cu personal activ dar și personal în rezervă în proporție mult mai mare. În ultimul rând avem unitățile care fac parte din comendamentul de sprijin, unități care au încadrat până la 80% personal în rezervă.

Pe final putem afirma că această viziune ne aduce puncte de vedere noi și interesante asupra mai multor probleme de la optimizarea costurilor de operare, la politică structurală și organizațională și chiar la interrelaționare foarte bună personal activ-personal rezervă. În definitiv putem avea și aici anumite modele pe care le putem urma în evoluții viitoare al Armatei Române.

Sergiu Schiller

Notă: Analiza aparține în integralitate autorului, subtitlurile aparțin redacției DefenseRomania

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel