O primă măsură a SUA împotriva Kosovo după tensiunile din nord. Kosovarii „eliminați” de la Defender Europe 23 pentru care s-au pregătit doi ani

Nicolae Iordan |
Data publicării:
Foto: Ministerul Apărării din Kosovo
Foto: Ministerul Apărării din Kosovo

Aproape doi ani. Aceasta este perioada de timp pe care Ministerul Apărării din Kosovo și Forța de Securitate din Kosovo (FSK) au petrecut-o pentru a se pregăti pentru cel mai mare exercițiu al aliaților NATO din Balcani, cunoscut sub numele de "Defender Europe '23".

Chiar dacă Kosovo a fost una dintre țările gazdă ale acestui exercițiu, nu a putut duce activitatea până la capăt, întrucât, pe 30 mai, ambasadorul american la Pristina, Jeffrey Hovenier, a anunțat că "pentru Kosovo acele exerciții s-au încheiat".

Aceasta este prima măsură pe care SUA au luat-o împotriva Kosovo pentru că, după cum s-a spus, a ignorat recomandarea de a evita creșterea tensiunilor în zona de nord cu majoritate sârbă.

În această zonă, de zile întregi, localnicii protestează împotriva primarilor albanezi din municipalitățile Zvecan, Zubin Potok și Leposavic.

Tensiunile au culminat pe 29 mai, când protestatarii s-au ciocnit cu membrii misiunii NATO de menținere a păcii, KFOR, la Zveçan. Zeci de persoane de ambele părți au fost rănite.

La o zi după excluderea Kosovo din  "Defender Europe '23", prim-ministrul Kosovo, Albin Kurti, a declarat că acesta este un "dezastru". "Nu cred că (excluderea) este corectă, dar cine sunt eu să decid", a spus Kurti, apărând acțiunile guvernului său din nord.

 

Kosovo beneficia de parteneriatul cu aliații

 

Kosovo a pierdut o oportunitate foarte mare pentru militarii Forțelor de Securitate din Kosovo de a obține o experiență valoroasă din țările NATO, spune fostul comandant al KSF, Kadri Kastrati.

Kastrati, care a condus FSK din 2011 până în 2015, menționează alte trei pierderi semnificative pentru Kosovo: pierderea oportunității de a crea punți de prietenie, pierderea oportunității interacțiunilor militare și pierderea oportunității de a crește experiența în utilizare a diferitelor arme.

Kastrati spune că FSK a construit o autoritate respectabilă printre partenerii internaționali, în special cu SUA. Din acest parteneriat, își amintește el, membrii FSK, în unele cazuri, au fost trimiși la misiuni de menținere a păcii în străinătate.

El spune că Statele Unite, în mod continuu, au fost un partener strategic al Kosovo în ​​planificarea, crearea și dezvoltarea FSK. "Dar dacă va continua așa, mă îndoiesc că va fi la fel de acum înainte", spune Kastrati.

Exercițiile "Defender Europe '23" au început pe 21 mai în Kosovo și erau de așteptat să dureze până pe 2 iunie.

Ministerul Apărării al Kosovo nu a comentat în mod direct suspendarea participării Kosovo la exercițiul "Defender Europe '23", dar a spus că obiectivul a fost atins.

Potrivit unei postări a ministrului Armend Mehaj pe Facebook, pe 30 mai, 1.348 de militari KSF au dat dovadă de un înalt profesionalism în rândul celor 25 de țări participante la acest exercițiu, precum și de disponibilitatea de a servi alături de aliați în orice misiune NATO "pentru a menține pacea și stabilitate în țară, regiune și nu numai".

 


"Defender Europe '23" era în stadiu final

 

Acesta a fost al doilea an în care Kosovo a participat la acest exercițiu multinațional și a fost gazda acestuia. La acest exercițiu participă 25 de țări, inclusiv SUA, Franța, Germania, Spania, Regatul Unit, precum și alte state membre și nemembre NATO.Numărul total de militari care participă la acest exercițiu este de aproximativ 20 de mii.

Exercițiul "Defender Europe '23" se desfășoară în mai multe locuri din întreaga Europă, în timp ce în Kosovo s-a desfășurat în două locații, în Babaj of Boka și pe aeroportul Gjakova.

În momentul în care a fost anunțată suspendarea participării Kosovo de către SUA, activitățile Kosovo în cadrul "Defender Europe '23" erau aproape de sfârșit.

Pe 30 mai era programată o zi a porților deschise pentru vizitatori, iar aceasta este principala activitate care nu s-a desfășurat ca urmare a suspendării care a fost anunțată de ambasadorul american, Hovenier. Pentru zilele care au precedat încheierea exercițiului din 2 iunie, au fost planificate activități, în principal, pentru a pregăti desfășurarea trupelor participante și activitățile oficiale de închidere.

În același timp ca și în Kosovo, au avut loc exerciții și în Albania, Macedonia de Nord, Croația, Slovenia și altele. FSK a participat și în alte țări, cum ar fi 160 de soldați ai unei unități de infanterie în Macedonia de Nord, 60 de militari implicați în sectorul de informații, recunoaștere și deminare în Croația și 60 de membri în Albania implicați într-o unitatea de materiale periculoase.

Exercițiul "Defender Europe '23", care este condus de SUA, își propune să creeze pregătirea și interoperabilitatea între Statele Unite, NATO și țările partenere, precum și să demonstreze capacitățile armatei americane de a desfășura rapid trupe și echipamente de luptă puternice, pentru a-i asigura pe aliați și pentru a descuraja pe oricine amenință pacea în Europa, precum și pentru a proteja continentul de agresiune.

 

Importanța SUA în dezvoltarea FSK

 

Forța de Securitate din Kosovo a fost înființată în 2009, când Forțele de Apărare din Kosovo au fost desființate. În 2014 s-au început eforturile de transformare a misiunii Forței de Securitate Kosovo, ceea ce a însemnat extinderea competențelor și în apărarea teritoriului.

Acest proces nu a fost posibil prin modificări constituționale, iar transformarea a început prin modificări legale în 2018.

NATO s-a opus deciziei Adunării Kosovo de a transforma FSK în armata țării, dar SUA au susținut acest proces, în special dezvoltarea capacităților.

Când NATO s-a opus transformării FSK în armată, ambasadorul american de atunci în Kosovo, Philip Kosnett, a declarat că "este mai mult decât firesc ca Kosovo, ca țară suverană și independentă, să aibă capacități de autoapărare".

În parteneriat cu SUA, în 2021, primul contingent FSK a plecat într-o misiune de menținere a păcii în străinătate, iar acestei instituții i s-a promis sprijinul american continuu.

Dar, după suspendarea FSK de la participarea la "Defender Europe 23", există multe îngrijorări cu privire la continuarea sprijinului american pentru armata kosovară.

Ambasadorul Hovenier a declarat că SUA iau în considerare și alte măsuri pentru Kosovo și că, în prezent, "nu există entuziasm" pentru a-l ajuta în eforturile sale de a obține o recunoaștere internațională mai mare sau de a progresa către aderarea la Uniunea Europeană și la NATO.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel